Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

Ο Ανεμόμυλος (Μέρος 1ο-Γενικά στοιχεία)


       (φώτο αριστερά:Ο ανεμόμυλος,φώτο:Πασχαλίδης Σάκης)     
Κοντά στο χωριό της Ορμύλιας και στην κορυφή ενός υψώματος στέκεται επιβλητικά ένας λιθόκτιστος ανεμόμυλος, που είναι το μόνο κτίσμα που έχει διασωθεί από την εποχή  που η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Ο ανεμόμυλος έχει ύψος περίπου 6,3 μ. , μέση διάμετρο 6,5 μ. και πάχος τοιχοποιίας από 0,65 μ. στην κορυφή εώς 1,2 μ. στη βάση.
                Το κτίσμα στην παρθενική του κατάσταση ήταν ένας τυπικός ανεμόμυλος κυλινδρικού σώματος με περιστρεφόμενη στέγη (Ξετροχάρης Μύλος). Έφερε στο εσωτερικό   του δύο ξύλινα δάπεδα. Οι χώροι του ισογείου και του πρώτου ορόφου χρησιμοποιούνταν κυρίως ως αποθηκευτικοί χώροι, για τους σάκους του καρπού και των αλεύρων, ενώ στο δεύτερο όροφο βρίσκονταν ο μηχανισμός του μύλου και στο δάπεδο του εδραζόταν οι μυλόπετρες. Στο εσωτερικό ο χώρος είναι ενιαίος χωρίς ίχνη μόνιμων κτισμάτων. Η είσοδος γίνεται μέσω δύο ανοιγμάτων αντιδιαμετρικά κειμένων περίπου στην κατεύθυνση Β-Ν. Οι λιθόδμητες βαθμίδες εδράζονται επί λίθινου τόξου μορφής τεταρτοκυκλίου που θεμελιώνεται επί του εδάφους και καταλήγει και ενσωματώνεται στην τοιχοποιία πάνω από τη βόρεια είσοδο.
                Η λιθοδομή φέρει πλήθος παραθύρων και κογχών. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρία παράθυρα στο δεύτερο όροφο εκ των οποίων το βορειοανατολικό είναι μικρότερο και φέρει ισχυρό τοξωτό λίθινο ανώφλι καθόσον βρίσκεται κάτω από τη συνήθη θέση έδρασης ξύλινου άξονα της φτερωτής που καθορίζεται από τους κυριαρχούντες βόρειους ανέμους, ενώ τα άλλα δύο φθάνουν μέχρι τον ανώτερο ξύλινο δακτύλιο και έχουν ανώφλια από ξύλινες δοκίδες.
                Οι παραστάδες του μικρού παραθύρου επί της εξωτερικής όψης της τοιχοποιίας είναι κατασκευασμένες από μονοκόμματους λαξευτούς λίθους σε όρθια θέση και γεφυρώνονται με μονοκόμματο λίθινο ανώφλι που φέρει την κτητορική επιγραφή και λάξευση τριγωνικού σχήματος με ανάγλυφο σταυρό. Στην εξωτερική όψη υπάρχει μία κόγχη πάνω από την Β. είσοδο.
                Στη δόμηση του θολίσκου  πάνω από την εστία διακρίνονται και μερικές πλίνθοι. Ο θολίσκος προεξέχει ελαφρά προς το εσωτερικό ενώ η καπνοδόχος διατρυπά τη λιθοδομή, στενεύει βαθμιαία προς τα άνω και εκτρέπεται προοδευτικά από την κατακόρυφο καταλήγοντας σε μικρό άνοιγμα στην  εξωτερική όψη του 2ου ορόφου.

ΛΕΛΕΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Για το δεύτερο μέρος πατήστε εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή η εργασία σας και ωραια φωτογραφία!Συγχαριτίρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.