Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Το καμπαναριό


Το καμπαναριό της Ορμύλιας χτίστηκε μαζί με την εκκλησία το 1818. Έχεο ύψος 18 μέτρα. Έχει μια κατακόρυφη σκάλα για ν' ανεβαίνει αυτός που χτυπάει την καμπάνα. Μέσα υπάρχουν δυο καμπάνες, μία μικρή και μία μεγάλη.
Παλιότερα η μικρή χτυπούσε για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Ένα παιδί κάθε πρωί τραβούσε το σκοινί που ήταν δεμένο στην καμπάνα. Τα παιδιά την άκουγαν και πήγαιναν σχολείο.
Η μεγάλη χτυπούσε σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως πόλεμο και πυρκαγιά. Χτυπάει ακόμα χαρμόσυνα στις γιορτές και λυπητερά στις κηδείες. Στα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε ρολόι, αργότερα όμως έβαλαν ένα σε κάθε πλευρά του καμπαναριού που χτυπάει κάθε μισή ώρα. Ο μηχανισμός και για τα τέσσερα ρολόγια είναι κοινός. (Από το βιβλίο "Η παλιά Ορμύλια")

1 σχόλιο:

  1. Θυμάμαι πολύ παλιά όταν ερχόμουν στο χωριό, (πριν 30 χρόνια εμένα βέβαια μου φαίνεται σαν χθες) η γιαγιά μου περίμενε να χτυπήσει το σήμαντρο . Χτυπούσε το απόγευμα για τον εσπερινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.