Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Ο μύθος για το Κορτσοπήδμα


                Το “Κορτσοπήδμα” είναι το τοπωνύμιο της Ορμύλιας που βρίσκεται χίλια μέτρα νότια από τον λόφο στην κορυφή του οποίου είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αϊ-Λια.
                Γύρω από το λόφο σύμφωνα με τον μύθο ήταν χτισμένη μια πολιτεία. Ο γιος του βασιλιά μόνιμος πρωταθλητής στο αγώνισμα άλματος, είχε επίδοση τριάντα μέτρα περίπου. Η χαρά του βασιλιά με τον καιρό μετατράπηκε σε υπεροψία και προσκαλούσε τους αθλητές όλου του κόσμου λέγοντας πως όποιος κατάφερνε να νικήσει το γιο του θα του ‘δινε ως έπαθλο το μισό βασίλειο.
                Κάποια μέρα ήρθε η είδηση πως σ’ ένα άλλο βασίλειο υπήρχε μια κοπέλα που νικούσε και τ’ αγόρια. Κάλεσε ο βασιλιάς την κοπέλα να συναγωνιστεί το γιο του. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο λόφο τ’ Αϊ-Λια. Πρώτος πήδησε ο γιος του βασιλιά που βελτίωσε την επίδοσή του κατά είκοσι μέτρα.
                Όλος ο κόσμος ζητωκραύγαζε και τον επευφημούσε. Για άλλη μια φορά ο βασιλιάς έκανε τις γνωστές αλαζονικές δηλώσεις. Όταν όλοι ησύχασαν η κοπέλα πήγε και πήρε τη θέση της στο πλάτωμα του λόφου. Όλοι έμειναν άφωνοι όταν την είδαν να κάνει το άλμα της γύρω στα χίλια μέτρα και να καταλήγει στην περιοχή που έμεινε από τότε με την επωνυμία “Το Κορτσοπήδμα”.

Τις πληροφορίες άντλησα από το βιβλίο ‘’ΤΟ ΚΟΡΤΣΟΠΗΔΜΑ’’  του Λελεγιάννη Χρήστου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.