Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Κρατούνα

Η κρατούνα, εκτός από την έννοια του κεφαλιού που οι περισσότεροι γνωρίζουν, έχει κι άλλη έννοια.
Η κρατούνα λοιπόν, είναι ένα φυτό το οποίο βγαίνει την άνοιξη και έχει σχήμα παρόμοιο μ' αυτό της κολοκύθας απλά έχει και ένα χερούλι.(βλ. φώτο)Η χρήση του στα παλιά τα χρόνια ήταν πολύ σημαντική και χρησιμοποιούνταν κυρίως στο πλύσιμο των ρούχων.Άνοιγαν το πάνω μέρος,έβγαζαν ότι είχε μέσα (σπόρους κλπ.) και έπειτα την είχαν για κανάτα.

Πλύσιμο ρούχων:Οι γυναίκες έβαζαν σε ένα καζάνι νερό να βράζει και στη συνέχεια έπαιρναν την κρατούνα και έβαζαν το καυτό νερό από το καζάνι στην κοπάνα(λεκάνη) όπου υπήρχαν τα ρούχα.Πριν γίνει αυτό όμως φρόντιζαν και έβαζαν πάνω από τα ρούχα ένα σταχτόπανο κι από πάνω έριχναν πιπιλιά(στάχτη).Έτσι μαλάκωναν τα ρούχα.Η πιπιλιά ήταν το απορρυπαντικό της εποχής.Έπειτα άδειαζαν τα ρούχα στην κοπάνα και έβαζαν σαπούνι και με ένα ξύλο έτριβαν τα ρούχα να φύγουν οι λεκέδες.Μετά πάλι σαπούνι,ξύλο, σαπούνι κ.ο.κ.Στο τέλος ξέβγαζαν τα ρούχα με νερό και τα άπλωναν στον πλοκό(φράχτη).

3 σχόλια:

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.