Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Τα τσαρδάκια της ΟρμύλιαςΤΑ ΤΣΑΡΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΡΜΥΛΙΑΣ- ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι παππούδες μας, όταν τελείωναν το αλώνισμα ή αργότερα όταν τελείωνε η παραγωγή στα θερμοκήπια και οι αγροτικές εργασίες περιορίζονταν, κατέβαιναν στην παραλία και έστηναν το τσαρδάκι τους να περάσουν λίγο καιρό με τις οικογένειές τους ανέμελα και να κάνουν τα μπάνια τους, τα οποία θεωρούσαν ευεργετικά για την υγεία τους.
Το τσαρδάκι ήταν καλύβα που τη σκέπαζαν με κλαδιά από πλατάνια ή καλάμια και μπροστά απ’ αυτό έφτιαχναν το φρέτζιο για να ‘χουν την απαραίτητη σκιά.
Αυτή η συνήθεια συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, μόνο που τα υλικά κατασκευής έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιο ανθεκτικά απ’ ότι ήταν παλιότερα και χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια από τους χωριανούς μας με κάποιες βελτιώσεις κάθε φορά και επιδιορθώσεις, γιατί οι αέρηδες και τα κύματα της θάλασσας κατά τη διάρκεια του χειμώνα προξενούν φθορές .
Τα τσαρδάκια της Ορμύλιας σήμερα βρίσκονται κοντά στις εκβολές του Χαβρία.
Το κάθε τσαρδί έχει το υπνοδωμάτιο και το χώρο παραμονής των ενοίκων που είναι και χώρος υποδοχής των επισκεπτών, όπου σερβίρεται καφές ή τσίπουρο από τους φιλόξενους ορμυλιώτες παραθεριστές. Μπροστά ή δίπλα στο καθένα έχουν φυτέψει άφθονα λουλούδια και δέντρα μέσα στην άμμο κι έχουν μεταμορφώσει τη αισθητική του περιβάλλοντος χώρου με πολύ μεράκι και σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε μια όαση.Η διαβίωση σε τσαρδάκι εκ πρώτης όψεως δημιουργεί προβληματισμό στον επισκέπτη, αλλά, αν αποφασίσεις να φτιάξεις το δικό σου τσαρδί αποζημιώνεσαι με το παραπάνω και απολαμβάνεις τις καλοκαιρινές διακοπές από το πρωί που θα ξυπνήσεις με μια πρώτη βουτιά των πιτσιρικάδων, μέχρι τα μεσάνυχτα που όλο και κάποια παρέα θα βρίσκεται σε τσιπουροκατάνυξη. Αν είσαι δε και ερασιτέχνης ψαράς και διαθέτεις και βάρκα, εξασφαλίζεις και το μεσημεριανό της οικογένειας.
Είχαμε στήσει και μεις κάποτε , ως οικογένεια, το δικό μας τσαρδί μαζί με άλλα καμιά εικοσαριά εκεί στην περιοχή ‘’στ’ Αγαπητού το καμίνι’’ για μερικά καλοκαίρια τη δεκαετία του 90 και ζήσαμε αξέχαστες διακοπές.

Δείτε παρακάτω σχετικές φωτογραφίες:
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.