Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Παράπονο σε...παράπονο(περί συνεταιρισμού ο λόγος...)

Το σημερινό παράπονο αφορά ένα άλλο παράπονο που έγινε τις τελευταίες μέρες, και αφορούσε το συνεταιρισμό της Ορμύλιας(βλέπε εδώ).
Το παράπονο παρουσιάζεται αυτούσιο αμέσως τώρα:
Ανώνυμος είπε...
Θα συμφωνησω οτι πιθανον η ιστορια του συναιτερισμου τηςΟρμυλιας ετσι οπωσ κατεληξε να ειναι και αμαρτωλη.Ομωσ ειδικα οι νεωτεροι θα πρεπει να γνωριζουν και ορισμενα πραγματα για καποιους οι οιοι αγωνιστικαν να τον υδρισουν και με προσωπικω κοστος και χωρις καμια ιδιοτελεια. Για αυτους του λογους και για πολλους αλλους που θα τους αναφερω σε αλλο σημειωμα τα σχολια μας θα επρεπεα ειναι λιγο πιο υπευθυνα.Δεν λεω οτι ειναι ακαιρα τα ερωτηματα.Αλλαθα πρεπει φιλα ανωνυμε απο την αλλη να δουμε και τη σταση των συναιτεριστων που απεχουν απο τις συνεδριασεις που καλουνται οταν αυτες γινονται.Και επισης θα πρεπει να κατανοησουμε εμεις οι Ορμυλιωτες οτι ο συνεταιρισμος ειναι κτημα ολλων των Ομυλιωτων και σ αυτους με τη συμμετοχη τους ανηκει να τον ξαναστεισουν χρεωνοντας και τις ευθυνες σε οποιον τις εχει.Ολα αυτα βεβαια με ανοιχτη συμμετοχη καιο οχι συγνωμη που θα το πω οταν μας κρυβει η κοχη.

Ορμώμενος από τα σχόλια των αναγνωστών σχετικά με τον συνεταιρισμό σας παραθέτω λίγες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του συνεταιρισμού:
Ο  Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1923 και είναι μαζί με το Συνεταιρισμό Γαλάτιστας οι αρχαιότεροι συνεταιρισμοί του νομού Χαλκιδικής. Αργότερα αυτοί οι δύο μαζί με άλλους ίδρυσαν την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής με έδρα τα Νέα Μουδανιά.Εκείνη η χρονιά (1923) είναι η χρονιά όπου ενάμισι εκατομμύρια περίπου πρόσφυγες από Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες φαντάροι ύστερα από δεκαετή συνεχή στράτευση και συμμετοχή σε πολέμους, επέστρεψαν στο χωριό τους. Μέχρι τότε, ο κάμπος της Ορμύλιας άνηκε στα μετόχια, όμως λόγου του ότι τόσος πολύς κόσμος ήρθε στα χωριά, κορυφώθηκε το αίτημα για την απαλλοτρίωση των μοναστηριακών κτημάτων, για να αποκτήσουν γη οι ακτήμονες καλλιεργητές και οι πρόσφυγες. Έτσι δημιουργήθηκε ο Συνεταιρισμός. Πράγματι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για αυτό το ζήτημα. Μετά την απαλλοτρίωση των μοναστηριακών κτημάτων(η διανομή τους οριστικοποιήθηκε το 1938), ο Συνεταιρισμός ανέπτυξε ορισμένες δραστηριότητες για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αγροτών που ήταν μέλη του.Τέτοιες δραστηριότητες ήταν, η διαμεσολάβηση στην Αγροτική δάνεια για την εξασφάλιση καλλιεργητικών δανείων, κοινή προμήθεια σπόρων, λιπασμάτων, εργαλείων κτλ.
Σχόλιο:Βλέπουμε από αυτό το ιστορικό απόσπασμα(από το βιβλίο "Η ΠΑΛΙΑ ΟΡΜΥΛΙΑ") ότι η λειτουργία του συνεταιρισμού εκείνης της εποχής ήταν πολύ μεγάλης σημασίας και έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην ευημερία των πολιτών.Κρίμα που δεν υφίσταται κάτι τέτοιο σήμερα.

ΒΑΛΕ ΚΙ ΕΣΥ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ-ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ  ΣΟΥ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.