Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν άντεξαν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής


Με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής που ζητούσαν καλύτερη τιμή από τους εμπόρους για την πράσινη ελιά. Μετά από είκοσι ημέρες αγωνιστικών κινητοποιήσεων, πρωτοφανούς μαζικότητας, τελικά οι ελαιοπαραγωγοί διαπίστωσαν ότι είναι  απελπιστικά μόνοι στον αγώνα αυτό και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν το καταγγέλλουν.
«
Οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής μαζί με τους συναδέλφους μας του Στρυμωνικού κόλπου με τον εικοσαήμερο,
πρωτοφανή σε μαζικότητα και αποφασιστικότητα αγώνα μας, με τις συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις μας διατρανώσαμε την αντίθεσή μας στις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρουν οι έμποροι, που δεν καλύπτουν ούτε το μισό κόστος παραγωγής. 
Η ακαμψία των εμπόρων που ενθαρρύνονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, ή αδιαφορία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας, ούτε καν να χτυπήσει το καρτέλ των εμπόρων, που όπως αναγνώρισε ο αρμόδιος υπουργός στη Βουλή λειτούργει και μας ληστεύει και η προδοτική στάση των συμβιβασμένων συνεταιριστικών και αγροτικών ηγεσιών, μας οδήγησαν σε απογοήτευση.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε έστω και τα λίγα ψίχουλα που μπορούμε να πάρουμε με τις εξευτελιστικές τιμές των εμπόρων, καθώς μέρα με τη μέρα οι ελιές κινδυνεύουν να γίνουν ακατάλληλες, αναστέλλουμε τον αγώνα μας.
Σταματάμε την αποχή μας από τη συλλογή της ελιάς, θα συνεχίσουμε όμως να εκφράζουμε με όλους τους τρόπους την αγανάκτηση και την οργή μας ενάντια σε αυτούς που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και κάνουν ασύμφορη την ελαιοκαλλιέργεια».
Εδώ και λίγες μέρες οι παραγωγοί της Τρίγλιας άρχισαν να μαζεύουν πράσινες ελιές με τιμή 1 ευρώ το κιλό που έδωσε μόνο ένας έμπορος, ενώ φαίνεται πως η τιμή από δω και πέρα για τα υπόλοιπα ελαιοπαραγωγικά χωριά θα κυμανθεί στο 0,80 με 0,85 ευρώ το κιλό.

Της Μαρίας Παπαδημητρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.