Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τεράστια συμμετοχή στην αποψινή συγκέντρωση ελαιοπαραγωγών στην Ορμύλια!

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών στην Ορμύλια πριν από λίγο.
Περίπου 1000 άτομα συγκεντρώθηκαν και άκουσαν τους ομιλητές.
Οι αποφάσεις είναι να
συνεχιστεί ο αγώνας και να μην δώσουν σε εξευτελιστική τιμή το προϊόν τους, όπως επίσης να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τις συκεντρώσεις.
Αυτά όλα διαδραματίστηκαν στο κέντρο του χωριού, ενώ στη συνέχεια κινήθηκαν προς το γήπεδο.
Τέλος, η αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε προς τα Ν. Μουδανιά, προσπαθώντας να κάνει αισθητή την παρουσία της με κόρνες.
Στις ομιλίες συμμετείχε και ο κόσμος, καθώς μπορούσε όποιος ήθελε να ανεβεί στο μικρόφωνο και να πει ελεύθερα τη γνώμη του.
Επίσης αναφέρθηκαν και στους αλλοδαπούς που έχουν έρθει στη χώρα μας για εργασία και κάθονται χωρίς δουλειά αυτή τη στιγμη, πως θα πρέπει να τους στηρίξουμε.
Πηγή κειμένου:3feeet

Το γεγονός ότι ο κόσμος γέμισε την πλατεία της Ορμύλιας είναι πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια στις κινητοποιήσεις των αγροτών.Εκεί ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου, η οποία πήρε το λόγο και στήριξε τον αγώνα των αγροτών.3 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε ανώνυμε 12:02π.μ.,
  καλό θα ήταν να αποφεύγουμε όλοι μας τις εμπάθειες προς άλλα πρόσωπα την κρίσιμη αυτή ώρα του αγώνα των ελαιοπαραγωγών, και να παραμείνουμε ενωμένοι μέχρι την τελευταία στιγμή.
  Αυτός είναι και ο λόγος που διεγράφη το παραπάνω σχόλιο.

  Ευχαριστώ για την κατανόηση.

  ΥΓ: Όποιος θέλει να εκφράσει τις εμπάθειές του σε πρόσωπα, παρακαλείται να τις εκφράσει επώνυμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου αίσθηση, αλλά όλες αυτές οι κινητοποιήσεις είναι μάταιες. Όσο δεν υπάρχει κεντρική διαχείρηση του καρπού της ελιάς (π.χ. ένας συνεταιρισμός όλων των παραγωγών ελιάς Χαλκιδικής) οι έμποροι θα δίνουν την ίδια χαμηλή τιμή και θα περιμένουν υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν τον καρπό.

  Είναι πολύ απλό: οι έμποροι θα αφήσουν τους αγρότες να φτάσουν στο όριο που αντέχει ο καρπός τους (π.χ. λίγο πριν να μαυρίσει η ελιά). Έπειτα, σε κάποια φάση θα δώσουν 5 σεντς ακόμη ως ένδειξη καλής θέλησης. Οι παραγωγοί με τη σειρά τους θα αναγκαστούν να δώσουν τον καρπό τους εφόσον ο καρπός (ειδικά της Ορμύλιας) δεν ενδεικνυται για λάδι αλλά ούτε και για επεξεργασία (σαν μαύρη βρώσιμη). Που θα δώσουν τον καρπό τους οι παραγωγοί αν δεν συμφωνούν με τις τιμές; Πάντως δεν θα τον πετάξουν ούτε θα τον βγάλουν όλο λάδι (οι ελιές Χαλκιδικής έιναι επί το πλείστον ποτιστικές άρα όχι για ποιοτικό λάδι - άσε που αν βγει λάδι, η πώληση περνάει πάλι από τους εμπόρους).

  Ο έμπορος δεν κόπτεται για τις κόρνες που πατάει ο κόσμος σε διασταυρώσεις αλλά ούτε και για συνελεύσεις σε πλατείες χωριών. Ελιά παράγουν πολλές άλλες χώρες (και μάλιστα κάποιες φορές καλύτερη από την άγευστη και "άχαρη" -λόγω μεγέθους, υπερβολικού ποτίσματος και λιπασματος- ελιά Χαλκιδικής) σε χαμηλότερη τιμή. Επίσης, ένας έμπορος δεν έχει κάτι να χάσει αν μια χρονιά δεν παραλάβει όσο περίμενε, εφόσον η επένδυση ενός εμπόρου (φορτηγό (κάποιες φορές κ μισθωμένο), δεξαμενές, χημικά και νερό) είναι μηδαμινή σε σχέση με την επένδυση ενός αγρότη (γη, δέντρα, εξοπλισμός, φάρμακα, προσωπική δουλειά όλο το χρόνο).

  Εκτός κ αν η συλλογιστική μου είναι λάθος (κ τότε παρακαλώ κάποιος να με διορθώσει), δεν υπάρχει καμμία περίπτωση ένας έμπορος να δώσει παραπάνω λεφτά (πέρα από το έξτρα 5 σεντς που ανέφερα.)

  Αν οι αγρότες αποφασίσουν να ασχοληθούν με την μεταποίηση και εμπορία του καρπού τους τότε μόνο θα μπορέσουν να βγάλουν κάτι παραπάνω από αυτό που δίνουν οι έμποροι.

  Αυτό σημαίνει συνεταιρισμός. Και όταν λέμε συνεταιρισμός δεν ενοούμε συνεταιρισμός Ορμύλιας που συναγωνίζεται με τον συνεταιρισμό π.χ. Πολυγύρου και την ένωση Μουδανιών. Η παγκόσμια αγορά δεν νοιάζεται για διαφορές 30 χιλιομέτρων και ο καταναλωτής δεν γνωρίζει την διαφορα ανάμεσα στην ελιά Ορμύλιας με την ελιά Ολύνθου (ο έμπορος στην ίδια δεξαμενή τις βάζει). Η ελιά χαλκιδικής (εφόσον έχει και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης πλέον) πρέπει να προωθηθεί συλλογικά και όχι με μικρότητες και ανταγωνισμούς ανάμεσα σε χωριά-παραγωγούς.

  Μόνο τότε θα μπορούν να ανταγωνιστούν (με τους νόμους της αγοράς πλέον) τους εμπόρους οι αγρότες.

  Φυσικά για να γίνει αυτό, χρειάζεται συνεταιριστική παιδεία την οποία δυστυχώς δεν κατέχει η παρούσα γενιά αγροτών. Όταν ακούς από συνεταιριστή την έκφραση "μας χρωστάει ο συνεταιρισμός" η συζήτηση δεν χρειάζεται να επεκταθεί περισσότερο.

  Τέλος, όταν αυτοί που απέτυχαν στη διαχείρηση των συνεταιρισμών συνεχίζουν να παριστάνουν τους αρχηγούς της "εξέγερσης" (και ο κόσμος τους ανέχεται) τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν καταλάβει ούτε οι ίδιοι οι αγρότες τους λόγους που αποτυγχάνουν όλες οι προσπάθειές τους και ο κόπος τους. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να μείνουν σπίτια τους - κ αν δεν το κάνουν μόνοι τους, πρέπει ο κόσμος να τους αναγκάσει να το κάνουν. Τότε ίσως γίνει μια αρχή.

  Μέχρι τότε 0.85.

  Α.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.