Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Η αξιοπρέπεια δε χάνεται φίλοι μου...

Ακολουθεί συνοπτικός απολογισμός της φετινής συγκομιδής ελιάς:
Η
φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Ορμύλιας και των γύρω ελαιοπαραγωγικών χωριών θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της ελιάς.

Οι ελαιοπαραγωγοί ξεκίνησαν στις αρχές του Σεπτέμβρη έναν αγώνα, που δεν απέφερε άμεσα αποτελέσματα όπως όλοι αναμέναμε, αλλά ελπίζουμε ότι είναι η απαρχή για έναν αγώνα που θα έχουν από 'δω και στο εξής.
Η τιμή ορίστηκε στα 0,85, η αναμονή ήταν τεράστια κάθε φορά, η ταλαιπωρία γενικώς μεγάλη.
Από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, στο blog μας, παρουσιάζαμε την κατάσταση που επικρατούσε.
Δείτε 
20 Σεπτεμβρίου,22 Σπετεμβρίου,27 Σεπτεμβρίου.
Το θέμα πήγε μέχρι και στη Βουλή.
Ακολούθησε συσσίτιο για τους εποχικούς εργάτες ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η  διαμαρτυρία εποχικών εργατών.
Μέχρι που μια μέρα ήρθε και το τέλος των κινητοποιήσεων.
Και οι έμποροι, ενώ έπαιρναν ελιές, στην εξευτελιστική τιμή των 0,85 ευρώ/ κιλό (να υπενθυμίσω ότι πριν 2 χρόνια που η ελιά ήταν χαλαζοχτυπημένη την έπαιρναν 0,90 ευρώ/κιλό) ,ενώ ταλαιπωρούνταν οι ελαιοπαραγωγοί στις πολύωρες αναμονές, ενώ είχαν ΚΟΥΡΑΣΤΕΊ από αυτήν την κατάσταση, μια μέρα έκλεισαν όλοι μαζί επικαλούμενοι πληρότητα και αρκετοί ελαιοπαραγωγοί είχαν αφήσει πολλούς τόνους ελιάς στα δέντρα, μη ξέροντας τι να τους κάνουν.
Τότε, ήρθε μία εταιρία να πάρει τα υπόλοιπα αποθέματα ελιάς.Δείτε το άρθρο εδώ.
Όπως θα διαβάσατε, ήρθε με την ίδια τιμή, αλλά άρχισε σιγά σιγά να την κατεβάζει με διάφορα "τερτίπια". 
Ώσπου σήμερα (5η μέρα αυτής της εταιρίας) και ενώ περίμεναν όλοι από το πρωί (άλλοι περίμεναν κι από το βράδυ!!!) να παραδώσουν, έρχεται στις 3 το μεσημέρι ο υπεύθυνος αυτής της εταιρίας να ανακοινώσει ότι παίρνει ελιά με 0,60!
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;;;
Ο ΕΜΠΑΙΓΜΌΣ σε όλο του το μεγαλείο!
Το συνειδητοποίησαν και οι ελαιοπαραγωγοί που περίμεναν τόσες ώρες , και έφυγαν όλοι 
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΈΝΟΙ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αφού η τιμή ήταν άκρως ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΉ.
Τότε, είχαμε παρέμβαση από την επιτροπή Ορμυλιωτών ελαιοπαραγωγών, που συμφώνησε με τη συγκεκριμένη εταιρία για την εγκατάστασή της στο χώρο αυτό, η οποία τους επεσήμανε ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα (δηλαδή η τιμή να είναι στα 0,85) και άρα, αύριο θα πρέπει να αποχωρήσουν.
"Στο καλό..."
Α!Και κάτι ακόμα φίλοι μου...
Σήμερα το πρωί συζητούσαν ένας Ορμυλιώτης ελαιοπαραγωγός με έναν οδηγό νταλίκας και λέει ο Ορμυλιώτης:
"Φίλε, μας ξεφτίλισαν εντελώς φέτος...μας έκαναν να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας..."
για να πει ο οδηγός:
"Όχι φίλε μου, ψηλά το κεφάλι!Θα μας ξεφτιλίσουν, θα μας ταλαιπωρήσουν αλλά ... την αξιοπρέπεια δε θα μας την πάρουν
ΠΟΤΕ!"Σημειωτέον ότι κι άλλα εργοστάσια που έκλεισαν με το πρόσχημα της πληρότητας ξανάνοιξαν με νέα τιμή αυτή τη φορά 0,60. Τα συμπεράσματα δικά σας...

2 σχόλια:

 1. ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ,ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ .
  ΠΟΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ,ΠΟΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ !!!!
  ΘΑ ΣΚΙΨΟΥΜΕ ,ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ,ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΜΑΣ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ,ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΑΣ (ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΡΙΞΟΥΜΕ)ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΝΤΕ ΕΤΣΙ ΣΑΝ ΝΑ ΓΝΟΡΙΣΤΙΚΑΜΕ ΧΤΕΣ
  .ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ......
  ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ,ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΝ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΕΙ,ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΥΦΟΥΝ ....
  ΠΟΣΟ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩ .....ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
  ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΣΤΙΝ ΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ,ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΓΚΕΣ...
  ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ....Η ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΦΕΤΟΣ,ΟΥΤΕ ΚΛΑΔΕΜΜΑ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΑΔΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΔΑ......Η ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΒΑΡΕΛΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ ,ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ...(ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. είναι τραγικό αυτό που συνέβη φέτος....αλλά η ιστορία ξεκίνησε από παλαιότερα, όταν επιτρέψαμε τη διάλυση του συνεταιρισμού, όταν κοιτάξαμε όλοι μας το "ιδιον" όφελος και συμφέρον, όταν καιροσκοπικά σκεφτήκαμε βραχυπρόθεσμα, όταν οι περισσότεροι μεταποιητές (πατριώτες μας όντας....άραγε ξέρουν τον όρο;) υποτιμήσαν το προϊόν, αν και μακροπρόθεσμα θα είναι ΚΑΙ οι ίδιοι χαμένοι, όταν πουλήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες δενδρύλια ελιάς σε άλλους νομούς, όταν δεν φροντίσαμε ποτέ για την διαφήμιση του προϊοντος...όταν...όταν...όταν....!!!!
  έχοντας προσωπική πείρα από έναν "καταναγκαστικό συνεταιρισμό" σε κάποιον άλλο νομό και αναφερόμενος σε κάποιο άλλο προϊόν βέβαια, ξέρω πολύ καλά πως απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση του προϊόντος πέραν και έξω του συνεταιρισμού από τους παραγωγούς.....η διάθεσή του, μάλιστα, γίνεται σε συγκεκριμένες συσκευασίες, με τιμή που ορίζει ο συνεταιρισμός....
  ομοψυχία πατριώτες μου, ομοψυχία.....ας σφίξουμε το ζωνάρι, ας συνασπισθούμε, ας συναποφασίσουμε...γιατί το μέλλον προβλέπεται ζοφερό!!!


  http://www.youtube.com/watch?v=d_io-Eb98iU

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.