Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

κ. Μπογδάνος Κώστας:ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΣ

Συνδημότισσες και συνδημότες,Με την έναρξη του νέου έτους ανατέλλει μια νέα εποχή.

Μια εποχή στην οποία το σπάταλο, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος παραχωρεί τη θέση του στους νέους ισχυρούς Δήμους, στις αιρετές Περιφέρειες και στις αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».

Ανατρέπεται πλέον το αναχρονιστικό, γραφειοκρατικό και πολυδαίδαλο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

Η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» ...
σε συνδυασμό με την εφαρμογή των νομοθετημάτων, για τη κατοχύρωση της αξιοκρατίας και τη θέσπιση της απόλυτης διαφάνειας, βάζει τα θεμέλια για ένα αξιόπιστο και λειτουργικό κράτος με διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών και σεβασμό στο πολίτη και την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Κεντρικό – καθοριστικό ρόλο στη κατεύθυνση αυτή καλούνται να παίξουν οι νέοι ισχυροί ΟΤΑ που με τη καλή και σωστή οργάνωση και στελέχωση τους αναμένεται να δημιουργήσουν το εφαλτήριο για τοπικές και περιφερειακές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» φέρνει μια νέα πραγματικότητα και στο τόπο μας. Οι 14 Δήμοι της Χαλκιδικής γίνονται πλέον 5. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο «ΔΙΚΟΣ» μας Δήμος, ο Δήμος της Κεντρικής Χαλκιδικής, ο Δήμος της Πρωτεύουσας, ο νέος Δήμος Πολυγύρου, με την συνένωση των σημερινών Καποδιστριακών Δήμων Ανθεμούντα, Ζερβοχωρίων, Ορμύλιας και Πολυγύρου.

Νέοι θεσμοί δημοκρατικοί, θεσμοί ανοιχτοί στη κοινωνία, θεσμοί συμμετοχικοί μπαίνουν στη ζωή μας.

Νέες αρμοδιότητες, αρμοδιότητες αποφασιστικές μεταφέρονται στους νέους Δήμους.

Η επιτυχία όμως του εγχειρήματος «Καλλικράτη» θα κριθεί στη πράξη.

Θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους που θα κληθούν, με τη ετυμηγορία των συμπολιτών μας, να διαχειριστούν το τολμηρό και σπουδαίο αυτό εγχείρημα.

Γι’ αυτό απαιτείται να εκλεγούν άνθρωποι ικανοί, με γνώση, εμπειρία, τόλμη και αποφασιστικότητα. Άνθρωποι με διάθεση προσφοράς.

Η πρόκληση είναι μεγάλη.

Είναι για όλους μας και για τον καθένα χωριστά.

Είναι για κάθε ενεργό πολίτη.

Η πολιτική μου δράση, η αυτοδιοικητική μου εμπειρία, οι γνώσεις μου και η διάθεση μου για προσφορά μου επιβάλλουν να αποδεχτώ τη μεγάλη αυτή πρόκληση και να δηλώσω παρών στη κρίσιμη αυτή μάχη.

Με αίσθημα ευθύνης και επίγνωσης, κατέρχομαι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου ως υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου Πολυγύρου επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ – ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ».

Ενός συνδυασμού που στηρίζεται στην πιο πλατιά ενωτική πρωτοβουλία των πολιτών του νέου δήμου μας και που φιλοδοξεί να έχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση και στήριξη.

Ενός συνδυασμού που απαρτίζεται από ανθρώπους – στελέχη της τοπικής μας κοινωνίας, αναγνωρισμένα και κοινωνικά καταξιωμένα, με πίστη στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έμπνευση, γνώση, εμπειρία και διάθεση προσφοράς. Πρόσωπα που προέρχονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις κοινωνικές και παραγωγικές τάξεις, (αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι, επιχειρηματίες, επιστήμονες) και ιδιαίτερα από τη νεολαία με τον ενθουσιασμό, τη τόλμη και τη φαντασία που τη διακρίνει.

Συνδημότισσα και συνδημότη

Όλοι εμείς που συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ – ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» πιστεύουμε ότι και ΘΕΛΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τραβήξουμε το τόπο μας ΜΠΡΟΣΤΑ και να υπηρετήσουμε καλύτερα από κάθε άλλον τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Με αίσθημα ευθύνης σας παρουσιάζουμε τη προγραμματική μας πρόταση, όσο πιο συνοπτικά γίνεται.

ΣΤΟΧΟΣ μας αποτελεί η ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ όλων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, να υπάρξει ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ Σ΄ ΟΛΟΥΣ. Με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνατότητες του δήμου μας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας και του προγράμματος μας είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ των αναγκών του.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ μας η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στη λειτουργία μας και στην οικονομική διαχείριση του δήμου μας και η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, μακριά από παρεμβάσεις, κομματικές και προσωπικές σχέσεις.

Συνδημότισσα και συνδημότη

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΗΡΘΕ.

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Σε καλώ λοιπόν συνοδοιπόρο στο όμορφο ταξίδι για τον τόπο μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

…ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Ο νέος δήμος μας, ο δήμος Πολυγύρου, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της Χαλκιδικής και συναποτελείται από τους Καποδιστριακούς δήμους Ανθεμούντα, Ζερβοχωρίων, Ορμύλιας και Πολυγύρου. Έχει έκταση 951,97 τ.χλμ. και πληθυσμό 23152 κατοίκους.

Είναι τόπος προικισμένος από το Θεό και τη φύση, με παραλιακή ζώνη, ορεινούς όγκους, ποτάμια, εύφορες εκτάσεις, πλούσιο ορυκτό πλούτο, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, γραφικά χωριά, παραδοσιακούς οικισμούς, ισχυρό διοικητικό κέντρο και γειτνιάζει με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, και αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου της Χαλκιδικής.

Κατοικείται από ανθρώπους άξιους, ικανούς, φιλότιμους, φιλόξενους, εργατικούς και δημιουργικούς που ασχολούνται κυρίως με την γεωργοκτηνοτροφία, τα μεταλλεία, το τουρισμό, τις υπηρεσίες και το εμπόριο.

Προσπάθεια και επιδίωξη μας είναι να αναδείξουμε και να προβάλλουμε με ένα πλέγμα συντονισμένων και συνεργούμενων παρεμβάσεων μας όλα αυτά τα συγκριτικά στοιχεία, αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία του «Καλλικράτη» και απορροφώντας πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οραματιζόμαστε ένα δήμο που θα είναι στη πρωτοπορία της αυτοδιοίκησης, ένα δήμο που θα «πιάνει» τα κριτήρια του «Καλλικράτη» και θα αποτελεί σημείο αναφοράς και προσέλκυσης του ενδιαφέροντος κάθε υποψήφιου επισκέπτη.

Οραματιζόμαστε ένα δήμο με σύγχρονες υποδομές σ’ όλους τους τομείς, ένα δήμο με «ανθρώπινο πρόσωπο», με δομές καλύτερης εξυπηρέτησης, των δημοτών μας, με δομές κοινωνικής μέριμνας για ευπαθείς ομάδες, (ΑμεΑ, Τρίτη ηλικία, άνεργοι), με δομές δημιουργικής απασχόλησης.

Στο επίκεντρο της προσοχής μας θα είναι η αναζωογόνηση του χωριού και της γειτονιάς. Τα μέτρα της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης που θεσπίζονται με τον «Καλλικράτη» είναι πολλά. Ο ρόλος των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων θα είναι αναβαθμισμένος τόσο σε αρμοδιότητες όσο και σε πόρους.

Οραματιζόμαστε ένα δήμο που θα είναι ο βασικός και ισχυρός «παίκτης» στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Ένα δήμο που θα μπορεί να εκφράσει τις τοπικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες, να σχεδιάσει, να ωριμάσει, να υλοποίηση και να εφαρμόσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ένα δήμο που θα αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης που τα πολλαπλασιαστικά της οφέλη θα διαχέονται στο σύνολο του τοπικού πληθυσμού.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ….

Α. ΥΠΟΔΟΜΕΣ

1. ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Με τις παρεμβάσεις μας στο τομέα αυτό στοχεύουμε:

α) στη σύνδεση του δήμου μας με σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, αφ΄ ενός με το πρωτεύον εθνικό δίκτυο και αφ’ ετέρου με την Εγνατία οδό. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

· Την ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ – ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.

· Την κατασκευή του ΚΑΘΕΤΟΥ ΑΞΟΝΑ της Εγνατίας οδού μέσω Ζερβοχωρίων.

Για την κατασκευή των έργων αυτών θα διεκδικήσουμε πόρους από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης και το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.

β) στη σύνδεση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων μεταξύ τους καθώς και όμορων δήμων και τη βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων του υφιστάμενου επαρχιακού δικτύου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

· Ανατολική παράκαμψη του Πολυγύρου (έργο ήδη δημοπρατιμένο).

· Παράκαμψη της Εθνικής οδού στον οικισμό Αγίου Προδρόμου (κατασκευή περιφερειακής οδού).

· Βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων του δρόμου: ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΗ ΒΑΒΔΟΥ – ΒΑΒΔΟΣ

· Βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων του δρόμου: ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΗ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ – ΜΑΡΑΘΟΥΣΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ

· Ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ – ΟΛΥΝΘΟΣ – ΣΗΜΑΝΤΡΑ

· Ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ – ΟΡΜΥΛΙΑ

· Κατασκευή του δρόμου ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ – ΛΙΒΑΔΙ – ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ

· Κατασκευή του δρόμου ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ – ΔΟΥΜΠΙΩΝ

· Βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων του δρόμου ΒΑΤΟΠΕΔΙ – ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (παλιά επαρχιακή οδός)

Για την υλοποίηση των έργων αυτών θα αντλήσουμε πόρους από το ΠΕΘ Μ-Θ, το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και το «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.»

γ) στη βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας όλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, (με επεκτάσεις δρόμων, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή κόμβων κυκλοφοριακής σύνδεσης με το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, φωτισμός, σήμανση), καθώς και στη βελτίωση του αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου, (με συντηρήσεις, αμμοχαλικοστρώσεις, μικρά τεχνικά και ασφαλτοστρώσεις όπου είναι δυνατό).

Η δαπάνη των έργων αυτόν θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του δήμου και από το υποστηρικτικό πρόγραμμα του «Καλλικράτη» «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.»

2. ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το νερό είναι πλούτος για κάθε περιοχή και αναγκαίο αγαθό για την επιβίωση και τις δραστηριότητες του ανθρώπινου γένους ταυτόχρονα όμως είναι και είδος «εν ανεπαρκεία».

Γι’ αυτό με τις παρεμβάσεις μας θα στοχεύσουμε:

α) στη διασφάλιση επάρκειας πόσιμου νερού σ’ όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες και στις παραλίες του δήμου μας.

β) στην αξιοποίηση όλων των υδατικών πόρων (υπογείων και επιφανειακών).

γ) στην ορθή και λελογισμένη διαχείριση τους.

Οι ενέργειες στις οποίες θα προβούμε θα είναι:

· Εντοπισμός των υδροδυναμικών πεδίων και καταγραφή του υδατικού αποθέματος με υδρολογικές και υδρογεωλογικές έρευνες και μελέτες από αρμόδια μελετητικά γραφεία και επιστημονικά ιδρύματα εγνωσμένης αξίας και επιστημονικού κύρους.

· Ανόρυξη και αξιοποίηση γεωτρήσεων για την διασφάλιση της επάρκειας σε πόσιμο νερό αλλά και για άρδευση.

· Αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων με μικροφράγματα και λιμνοδεξαμενές για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα αλλά και για αρδευτική χρήση.

· Επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, όπου υπάρχουν ανάγκες και αντικατάσταση των δικτύων αμιάντου, όπου ακόμη υπάρχουν και λειτουργούν.

· Ηλεκτρονική παρακολούθηση – διαχείριση όλων των συστημάτων ύδρευσης – άρδευσης με στόχο την άμεση επέμβαση των συνεργείων συντήρησης.

· Συγκρότηση συνεργείων εντοπισμού και επισκευής διαρροών.

· Αυστηροί κανονισμοί λειτουργίας – διαχείρισης των συστημάτων.

3. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Η ύπαρξη ακόμη βόθρων, στον 21ο αιώνα, σε αρκετούς οικισμούς του δήμου μας δεν τιμά ούτε ταιριάζει με το πολιτισμό μας.

Στόχος μας μέχρι τέλος της τετραετίας

· να μην υπάρχει ούτε ένας οικισμός που να μην έχει δίκτυο αποχέτευσης

· τα λύματα όλων των οικισμών να οδηγούνται σε βιολογικούς καθαρισμούς που θα γίνουν ανά ενότητες οικισμών που έχουν κοινή λεκάνη απορροής, (π.χ. Ζερβοχώρια, Όλυνθος, Χαβρίας) και όπου αυτό δεν είναι εφικτό και το πληθυσμιακό μέγεθος είναι απαγορευτικό από άποψη κόστους λειτουργίας, (π.χ. Γαλαρινός, οικισμοί Αγίας Αναστασίας) σε σύστημα βιολογικού καθαρισμού (SBR).

Β. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Το περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο της ύπαρξης μας.

Η προστασία του επιβεβλημένη και αναγκαία.

Το προστατεύουμε, το διατηρούμε και το αναδεικνύουμε, φυσικό και ανθρωπογενές.

Παρεμβαίνουμε στους παρακάτω τομείς:

1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Στόχος μας τα υγρά λύματα να οδηγούνται σε βιολογικούς καθαρισμούς, που θα γίνουν ανά ενότητες οικισμών που έχουν κοινή λεκάνη απορροής, (π.χ. Ζερβοχώρια, Όλυνθος, Χαβρίας) και όπου αυτό δεν είναι εφικτό και το πληθυσμιακό μέγεθος είναι απαγορευτικό από άποψη κόστους λειτουργίας, (π.χ. Γαλαρινός, οικισμοί Αγίας Αναστασίας) σε σύστημα βιολογικού καθαρισμού SBR.

Προτεραιότητα μας η απορρύμανση των λεκανών απορροής του Ολυνθίου και του Χαβρία, (σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη), και η ανάδειξη των υγροβιότοπων αυτών.

2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο δήμος μας έχει την ευτυχή συγκυρία να έχει δύο ΧΥΤΑ, (Πολυγύρου και Γαλάτιστας).

Οι ενέργειες μας θα επικεντρωθούν στην ίδρυση και λειτουργία μονάδας διαλογής και ανακύκλωσης, ευαισθητοποιώντας παράλληλα τους κατοίκους, (μόνιμους και εποχιακούς), καθώς και τις επιχειρήσεις να γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στη πηγή.

3. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δίνουμε βαρύτητα και προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση των οικισμών του δήμου μας με τεχνικά – αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμό των ρεμάτων.

4. ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

· Συστηματική συντήρηση δασικών δρόμων και ζωνών πυρασφάλειας.

· Τοποθέτηση στομίων υδροληψίας για πυροσβεστικά οχήματα σ’ όλα τα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών μας.

· Κατασκευή δεξαμενών νερού εντός των δασών σε σημεία προσπελάσιμα από τα πυροσβεστικά οχήματα.

· Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού πυρόσβεσης.

· Δημιουργία κινήματος εθελοντών πυροσβεστών.

5. ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΟΙΚΙΣΜΟΙ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Εξίσου με το φυσικό περιβάλλον δίνουμε βαρύτητα στο ανθρωπογενές και στη ποιότητα ζωής.

· Αναδεικνύουμε τους οικισμούς μας με αναπλάσεις – διαμορφώσεις πλατειών, κοινόχρηστων χώρων, παιδικές χαρές, χώρων στάθμευσης, πεζοδρομήσεις, φωτισμό οδών και πλατειών.

· Εκπονούμε και ολοκληρώνουμε τα Γ.Π.Σ. (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια).

· Πολεοδομούμε όλους τους οικισμούς μας με προτεραιότητα όπου υπάρχουν οικιστικές πιέσεις, (π.χ. Πολύγυρος,Γαλάτιστα,Ορμύλια, Όλυνθος).

· Προχωρούμε στην ανάπλαση των χώρων των ανενεργών μεταλλείων του Βάβδου με δενδροφυτεύσεις

· Κατασκευάζουμε περιπατητικές διαδρομές με θέσεις θέας και παρατήρησης σ΄ ολόκληρο το ορεινό πλέγμα του δήμου μας.

· Δημιουργούμε αυτόνομη υπηρεσία ελέγχου του Περιβάλλοντος στο Δήμο.

Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Ζούμε σ΄ ένα τόπο με άξιους, εργατικούς και δημιουργικούς ανθρώπους, με όμορφες ακρογιαλιές, με μοναδικό ορεινό όγκο, με εύφορες εκτάσεις, με ξακουστούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι όλα τα παραπάνω μαζί με τα βασικά έργα υποδομής και σε συνδυασμό με την ύπαρξη ισχυρού διοικητικού κέντρου, τον Πολύγυρο, και την κοντινή απόσταση του με τη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» αποτελούν εξαιρετικές προϋποθέσεις για εντυπωσιακή ανάπτυξη του Δήμου μας.

Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η Δημοτική Αρχή μπορεί από μόνη της δώσει όλες τις λύσεις.

Φιλοδοξούμε όμως να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες εκείνες υποδομές ώστε οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και ο πνευματικός κόσμος να συντονισθούν σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια.

Ειδικότερα:

1. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η αύξηση του τουριστικού προϊόντος με υποδομές σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού, (συνεδριακού, ορεινού, αρχαιολογικού, θρησκευτικού) αποτελεί μονόδρομο.

Στοχεύουμε:

· Στη δημιουργία αθλητικού κέντρου με χώρους διαμονής στον ορεινό όγκο του Χολομώντα, με στόχο τη προσέλκυση του ενδιαφέροντος ομάδων μεγάλων κατηγοριών απ’ όλα τα αθλήματα.

· Στη μελέτη βιωσιμότητας δημιουργίας χιονοδρομικού κέντρου στον Χολομώντα με τη χρήση τεχνητού χιονιού.

· Στη προσέλευση επενδύσεων για την αξιοποίηση των παραλιακών μας δημοτικών εκτάσεων σε τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών καθώς και συνεδριακών κέντρων.

· Στην ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων, αρχαιολογικών χώρων , μνημείων και μνημείων της φύσης (πχ Γεροπλάτανος)

· Φιλοδοξούμε στη συνεργασία με τη μονή Αγίας Αναστασίας και στην ανάδειξη του ιστορικού μοναστηριού ως κέντρου θρησκευτικού συνεδριακού τουρισμού.

· Στη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και θέσεων θέας και παρατήρησης στους ορεινούς όγκους.

· Στην αξιοποίηση των φραγμάτων, μικροφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών σε χώρους θέας, περιπάτου και αναψυχής.

· Στην αξιοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και σε σκοπούς τουριστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος για φοιτητές μεταλλειολογίας και γεωλογίας με τη δημιουργία ανάλογου μουσείου και χώρων πρακτικής εκπαίδευσης.

2. ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

α) Οι οδυνηρές αλλαγές στην ΚΑΠ, (Κοινή Αγροτική Πολιτική), έφερε σε απόγνωση τους αγρότες μας που ασχολούνται παραδοσιακά με τις μεγάλες καλλιέργειες, πράσινη ελιά, ελαιόλαδο, (σιτηρά), και την καπνοκαλλιέργεια που σχεδόν έχει ήδη εγκαταλειφθεί. Ειδικότερα για ένα μεγάλο τμήμα του ενεργού πληθυσμού του Δήμου μας που καλλιεργεί και παράγει την πράσινη βρώσιμη ελιά της Χαλκιδικής το ζήτημα της πιστοποίησης και της διαφήμισης του προϊόντος, της τιμής καθώς και της προστασίας των παραγωγών από την εκμετάλλευση και την ομηρία των εμπόρων, αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα.

Η αναδιάρθρωση με καλλιέργειες που δεν θα στηρίζονται σε κοινοτικές επιδοτήσεις και θα δίνουν αξιόλογο εισόδημα στους αγρότες αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα αφού προηγουμένως

· μελετηθούν οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και

· εγκατασταθούν πειραματικές καλλιέργειες.

Οι τελικές επιλογές θα γίνουν από τους αγρότες αφού πρώτα θα έχουν πλήρη ενημέρωση

· για τις δυνατότητες και προοπτικές των καλλιεργειών και

· τη δυνατότητα προώθησης των προϊόντων στις αγορές

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

β) Θα συμβάλουμε στην αύξηση και βελτίωση των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων με έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση των βοσκοτόπων.

γ) Για την ελιά, το λάδι, τα κηπευτικά, τα χριστουγεννιάτικα έλατα, το τσίπουρο, το κούμαρο, το κάρβουνο, τα κτηνοτροφικά και άλλα τοπικά προϊόντα, που είναι η παράδοση μας και το εισόδημα μας για πολλούς συμπολίτες μας, ο δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για:

· Ειδικότερα για την πράσινη βρώσιμη ελιά, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία, για Νομοθετική ρύθμιση δημιουργίας ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΛΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

· παραγωγή επώνυμων προϊόντων ποιότητας

· εξεύρεση νέων αγορών

· προβολή των προϊόντων μας

3. ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ

Στηρίζουμε την ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία και θεσπίζουμε κίνητρα για την προσέλευση νέων επενδύσεων (π.χ. απαλλαγή από δημοτικά τέλη).

Απαιτούμε το σεβασμό και τη προστασία του περιβάλλοντος και διεκδικούμε την κάλυψη θέσεων εργασίας από ανέργους κατοίκους του δήμου μας.

Προβάλλουμε και στηρίζουμε το Βιοτεχνικό Πάρκο Ζαρβοχωρίων και χωροθετούμε την ίδρυση ενός δεύτερου.

4. ΑΚΙΝΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ – ΟΡΥΚΤΟΙ ΠΟΡΟΙ

· Καταγράφουμε και χαρτογραφούμε το σύνολο της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.

· Την αξιοποιούμε με έμφαση στη «πράσινη» ανάπτυξη.

· Διεκδικούμε τη παραχώρηση των λατομικών χώρων, που βρίσκονται στη περιοχή Γαλάτιστας και στα Μεταλλεία του Βάβδου, από το Ελληνικό Δημόσιο και στοχεύουμε στην αξιοποίηση τους με την ανόρυξη αδρανών, σκληρών αδρανών και βιομηχανικών ορυκτών αντίστοιχα.

· Επαναδιαπραγματευόμαστε την σύμβαση παραχώρησης της Πηγής Δουμπιών με την επιχείρηση, προς το συμφέρον του τόπου.

Σκοπός των παρεμβάσεων αυτών η αύξηση εσόδων του δήμου μας για τη στήριξη των αναπτυξιακών μας πρωτοβουλιών.

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε – οργανώσουμε ένα δήμο με κοινωνικό «πρόσωπο» για όλες τις κοινωνικές ομάδες του δήμου μας.

1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΥΓΕΙΑ

Συγκροτούμε και στελεχώνουμε την Δημοτική Κοινωνική Υπηρεσία.

Αντικείμενο της θα αποτελεί η μελέτη των κοινωνικών αναγκών, η διαμόρφωση προτάσεων σχετικά με τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες, προγράμματα και δράσεις που απαιτούνται για την κοινωνική ανάπτυξη. Αρμοδιότητα της είναι επίσης η επιστημονική εποπτεία όλων των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών από τα δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, με στόχο την αξιοποίηση όλων των μέσων και των στελεχών σε ένα ενιαίο πρόγραμμα δράσης με κοινή φιλοσοφία και στόχευση που θα μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα.

Η δημοτική κοινωνική υπηρεσία θα διαθέτει και θα υλοποιεί

α) Υπηρεσία υποδοχής – συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης

β) Δράσεις ευαισθητοποίησης και κοινωνικής αλληλεγγύης

· δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις προκαταλήψεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό

· δράσεις ανάπτυξης και αξιοποίησης του εθελοντισμού

· ετήσια προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, θαλάσσια μπάνια για όλους, παιδικές κατασκηνώσεις, πολιτιστικές περιηγήσεις κ.α.

· εράνους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας και του Ε.Ε.Σ. και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε λαούς που πλήττονται.

Σε όλες τις δράσεις συμβάλουν εθελοντές.

γ) Δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας

· για την υγιεινή και ασφάλεια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων

· για την πρόληψη προβλημάτων και αγωγής υγείας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η Κοινωνική Υπηρεσία συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες του Δήμου, του δημοσίου, κοινωνικών φορέων, Μ.Κ.Ο και εθελοντές. Η κοινωνική Υπηρεσία απασχολείται κυρίως με την πρόληψη της παραβατικότητας με απώτερο στόχο την κοινωνική συνοχή.

Το κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Το κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης θα απευθύνεται σε πολίτες - εθελοντές και σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Οι εθελοντές εκπαιδεύονται, οργανώνονται σε ομάδες και προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι ευπαθείς ομάδες λαμβάνουν τις εξής υπηρεσίες:

α) Βοήθεια στο σπίτι, Κοινωνική Μέριμνα και Τηλεβοήθεια

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν μερικά ή συνολικά.

β) Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία.

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται κυρίως στους ηλικιωμένους – μέλη του Κ.Α.Π.Η.

γ) Πρόληψη και νοσηλευτική φροντίδα

Επίσης:

· Ολοκληρώνουμε τη κατασκευή και λειτουργία του Γηροκομείου Πολυγύρου.

· Διεκδικούμε τη στελέχωση όλων των αγροτικών Ιατρείων με γιατρούς γενικής ιατρικής και παραϊατρικό προσωπικό.

· Προωθούμε την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για να στελεχωθεί με ειδικευμένο προσωπικό.

2. ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν πρέπει να είναι απλά χώροι φύλαξης αλλά και χώροι κοινωνικοποίησης και προσχολικής αγωγής.

Είναι θετικό να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, ακόμα κι αν δεν εργάζονται και οι δύο γονείς.

· Οργανώνουμε τους υπάρχοντες σταθμούς στη κατεύθυνση αυτή και ιδρύουμε και νέους με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

3. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολοκληρώνουμε τις υποδομές στην εκπαίδευση:

· με την ίδρυση και ανέγερση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου

· με την κατασκευή νέου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Γαλάτιστας

· με την κατασκευή νέου διδακτηρίου για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.)

· με τη δημιουργία χώρων άθλησης, εργαστηρίων και βιβλιοθήκες / αναγνωστήρια σ’ όλα τα σχολεία του δήμου.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου θα συνεργάζεται με τους διευθυντές των παιδικών σταθμών και των σχολείων, με φορείς των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, με κοινωνικούς φορείς και υπηρεσίες, με τους συλλόγους γονέων και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων για την προαγωγή της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας και την πρόληψη της σχολικής διαρροής.

Στο πλαίσιο αυτό η Κοινωνική μας Υπηρεσία θα υλοποιεί

· ετήσια προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αγωγή υγείας και θα παρακολουθούνται όλα τα παιδιά από Παιδίατρο, Οδοντίατρο, Ω.Ρ.Λ., Ψυχολόγο και Λογοπεδικό

· δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης (για την παχυσαρκία, τα σεξουαλικά νοσήματα, το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.α.)

· διαλέξεις και σεμινάρια ενημέρωσης για εκπαιδευτικούς και γονείς

Τέλος θα υλοποιούνται κάθε χρόνο κατασκηνωτικά προγράμματα, περιβαλλοντικοί περίπατοι κι άλλα προγράμματα, τα οποία συνδυάζουν τη διασκέδαση με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων.

4. ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θα διεκδικήσουμε την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού προηγηθεί ανάλογη μελέτη σκοπιμότητας, η οποία θα συζητηθεί με την επιστημονική κοινότητα των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

Ισχυρό μας επιχείρημα η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής και η κοντινή της απόσταση με τη Θεσσαλονίκη.

5. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ο δήμος μας θα δώσει βαρύτητα στα θέματα απασχόλησης δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Θα δημιουργήσουμε Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Στήριξης της Απασχόλησης, η οποία θα στελεχωθεί από εργασιακούς συμβούλους που θα βοηθούν στην αναζήτηση εργασίας, την αύξηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και στην προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα θα υλοποιούνται δράσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων που επιχορηγεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και ο Ο.Α.Ε.Δ.

Επίσης ο δήμος θα συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων άνω των 18 ετών με σκοπό να έχουν οι δημότες μας περισσότερες ευκαιρίες βελτιώσεις των επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους.

Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεωρούμε τον πολιτισμό μοχλό ανάπτυξης και καθρέφτη της προόδου.

Οι δομές μας θα έχουν σκοπό την πνευματική καλλιέργεια την καλλιτεχνική παιδεία και την ψυχαγωγία των πολιτών και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι πολιτιστικές δομές θα αποτελούν κυρίαρχη και διαχρονική πολιτική μας επιλογή.

Οι δομές που θα αναπτύξουμε και θα διαχέονται σ’ ολόκληρη την επικράτεια του δήμου μας θα είναι:

· Δημοτικό Ωδείο

Θα περιλαμβάνει τμήματα για όλα τα μουσικά όργανα και τα θεωρητικά μαθήματα μουσικής, χορωδίες, μουσικά σύνολα, φιλαρμονικές. Θα προσφέρει μουσική παιδεία υψηλών προδιαγραφών και θα αποτελεί ζωντανό κύτταρο μουσικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

· Σχολή Χορού

Θα περιλαμβάνει τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, κλασικού, μοντέρνου και θα δημιουργηθούν τμήματα για τους μαθητές των σχολείων και για ενηλίκους. Επί πλέον τμήματα Ευρωπαϊκού χορού για ενηλίκους.

· Θεατρικό εργαστήρι

· Εικαστικό εργαστήρι με τμήματα Αγιογραφίας, Βιτρώ, Ελεύθερου σχεδίου, Ζωγραφικής.

· Κέντρο Λόγου και Τέχνης που θα φιλοξενεί εκθέσεις, ημερίδες κ.α.

· Κινηματοθέατρο – Θερινό Κινηματογράφο

· Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η στέγαση των παραπάνω δομών και δραστηριοτήτων θα γίνει στους υπάρχοντες δημοτικούς και δημόσιους χώρους και παράλληλα θα γίνει προσπάθεια για την ανέγερση νέων σύγχρονων κτιρίων με διασπορά σ’ όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Τέλος θα αξιοποιήσουμε και θα μετατρέψουμε όλα τα ανενεργά «νταμάρια» παλιών λατομείων σε ανοιχτά θέατρα και πολυχώρους πολιτισμού.

ΣΤ΄ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αθλητισμός είναι μια ιδιαίτερη πτυχή της πολιτιστικής λειτουργίας μιας κοινωνίας.

Πιστεύουμε στον αθλητισμό, δίνουμε έμφαση στον μαζικό αθλητισμό και δημιουργούμε υποδομές για τη ανάπτυξη του.

Προτείνουμε:

· Την ανέγερση και λειτουργία κλειστών γυμναστηρίων σε Γαλάτιστα και Ορμύλια.

· Τη κατασκευή κλειστού κολυμβητήριου στο Πολύγυρο.

· Τη βελτίωση – αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων σ’ όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες και τη κατασκευή εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Συνδημότισσα και Συνδημότη

Ο συνδυασμός μας «ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ – ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» καταθέτει το πρόγραμμα του σε δημόσια διαβούλευση με αίσθημα ευθύνης και επιζητεί τη κρίση σου.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα και σε διάρκεια μιας τετραετίας.

Θα αγωνιστούμε όμως η υλοποίηση του να γίνει το συντομότερο και γι’ αυτό θα διεκδικήσουμε πόρους από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως από ΕΣΠΑ, (τομεακά και ΠΕΠ), από προγράμματα, πρωτοβουλίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (π.χ. Leader+), από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του «Καλλικράτη» «ΕΛΛ.Α.ΔΑ.» και από ίδιους πόρους του δήμου μας.

Συμπολίτισσα και Συμπολίτη

Η ΓΝΩΣΗ των προβλημάτων που απασχολούν τον Δήμο

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ μας

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για την επίλυση τους και

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ που έχουμε σαν συνδυασμός αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος μας

· Επιζητούμε τον διάλογο

· Επιδιώκουμε την συναίνεση

· Στόχος μας η δημιουργία

· Όπλο μας η αξιοπιστία, η θέληση να υπηρετήσουμε το θεσμό και η βαθιά πίστη στις δυνάμεις του λαού

· Προκαλούμε τη σύγκριση

· Ζητούμε την αντιπαράθεση

· Βάζουμε τους πολίτες του δήμου υπέρτατους κριτές και συμμέτοχους στην αναπτυξιακή μας πορεία

Φίλες και Φίλοι

Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων μας, αλλά και των υποχρεώσεων μας, ζητάμε να μας τιμήσετε με τη ψήφο σας.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΥΠ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.