Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ
Στην Ορμύλια δύο παλιές εγκαταλελειμμένες οικίες, ιδιοκτησίες του Μιχαλούδη Μιχαήλ(βλ. φώτο) και του Μπούγια Αθανασίου αντίστοιχα, έχουν χαρακτηριστεί ως έργα τέχνης με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1984.  Κι ενώ οι ιδιοκτήτες θαʼπρεπε να αισθάνονται περήφανοι που έχουν στην κατοχή τους ένα τέτοιο οίκημα, ο Μιχάλης Μιχαλούδης λαμβάνει ένα έγγραφο στις 21-1-1987 από την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων που ούτε λίγο πολύ του αναθέτει την ευθύνη της συντήρησης του κτιρίου με δικά του έξοδα!!! Από κει και πέρα ακολουθούν ατέρμονες τηλεφωνικές συζητήσεις, αναμονές έλευσης των αρμόδιων και ανταλλαγές εγγράφων, ώσπου στις 15-12-2003 η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων αποστέλλει έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη σύσταση Επιτροπής , προκειμένου, να προταθούν μέτρα προστασίας των περιοίκων. Μέχρι σήμερα δεν εμφανίστηκε καμιά ΕΠΙΤΡΟΠΉ για αυτοψία και το "ΈΡΓΟ ΤΈΧΝΗΣ" κινδυνεύει με κατάρρευση. Ήδη το μεγαλύτερο τμήμα της στέγης έχει καταρρεύσει .  Ο ιδιοκτήτης ,εκλιπαρεί να του δοθεί άδεια κατεδάφισης του κτιρίου "για να μη θρηνήσουμε θύματα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Υπάρχει κάποιος αρμόδιος που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά;  Δείτε παρακάτω όλα τα έγγραφα:
22-1-1987
3-3-1998(1)
3-3-1998(2)
21-4-1998
22-6-1998(1)
22-6-1998(2)
9-11-1999
25-1-2003
20-2-2003
15-12-2003

1 σχόλιο:

  1. Κατι πρεπει να γινει με τα διατηρητεα και τα παλια σπιτια στην Ορμύλια. Είναι τόσο πολλά, με ωραία αρχιτεκτονική και ιστορία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τον τρόπο που γίνεται σε άλλα χωριά της Χαλκιδικής. Εδώ,δεν βλέπω καμία ευαισθησία στο θέμα από τους αρμοδίους. Αντί να τα γκρεμίζουνε θα πρεπει να φροντίζουν για την αναστύλωσή τους. Υπάρχουν μάλιστα σχετικά προγράμματα τα οποία επιδοτούν τέτοιες ενέργειες.
    Τώρα τελευταία μόνο βλέπω κάποια κινητοποιήση απο πλευράς των κατοίκων οι οποίοι έχοντας στην κατοχή τους κάποια παλιά σπίτια, σεβόμενοι την ιστορία τους, τα αναπαλαιώνουν και τους αξίζουν συγχαρητήρια.(Χωρίς βέβαια καμία συνδρομή απο το Δήμο)
    Ωστόσο, οι εκλεγμένοι αδιαφορούν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα παλιό σπίτι στην πλατεία της Ορμύλιας το οποίο αγοράστηκε από το Δήμο και αντί να αξιοποιηθεί κάνοντας το για παράδειγμα ένα λαογραφικό μουσείο ή ένα πολιτιστικό κέντρο, το γκρέμισαν και το έκαναν αλάνα!! Συγκλονιστική έλλειψη παιδείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.