Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ όπως ανακοινώθηκε!

Δόθηκε στη δημοσιότητα μεταξύ των άλλων και ο χάρτης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στη Χαλκιδική.


Πέντε, λοιπόν, είναι η πρόταση για τη Χαλκιδική κι 
ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το είχε πρωτογράψει το ιστολόγιο της Ορμύλιας από τις 6 Απριλίου 2010!

Οι δήμοι είναι:

1. Πολυγύρου: Πολυγύρου, Ανθεμούντα, Ορμύλιας, Ζερβοχωρίων. Έδρα ο Πολύγυρος.

2. Αριστοτέλη: Σταγείρων - Ακάνθου, Μ. Παναγίας, Αρναίας. Έδρα η Ιερισσός, ιστορική πρωτεύουσα η Αρναία.

3. Κασσάνδρας: Παλήνης και Κασσανδρείας. Έδρα η Κασσάνδρα.

4. Σιθωνίας: Σιθωνίας, Τορώνης. Έδρα η Νικήτη.

5. Νέας Προποντίδας: Μουδανιών, Καλλικράτειας, Τρίγλιας. Έδρα τα Ν. Μουδανιά.


Η Ορμύλια πλέον ανήκει στον Δήμο Πολυγύρου με έδρα τον Πολύγυρο.
Για να δούμε τα θετικά που θα 'ρθουν(;;;;) από αυτή τη συννένωση...

Και νέα δέσμευση για το κλειστό της Ορμύλιας

Ο Α. Λαφαζάνης στο βίντεο που ακολουθεί λέει ότι είναι δίκαιο να αποκτήσει η Ορμύλια να αποκτήσει κλειστό γυμναστήριο.''Θα το παλέψω'' λέει χαρακτηριστικά.
Δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα στο 6.19 του βίντεο που ακολουθεί:Θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα...ή θα μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές;;;

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Σαν σήμερα 26/04:Η Παγκόσμια πρωτιά της Ορμύλιας!


Στο Τσερνόμπιλ έχουν συμβεί συνολικά 32 συμβάντα που χαρακτηρίζονται ως "ατυχήματα" σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Το ατύχημα για το οποίο το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ είναι γνωστό όμως, είναι αυτό που έγινε 24 χρόνια πριν, στις
 26 Απριλίου του 1986. Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδήγησε σε συμβάν της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε.Με περηφάνια σας παρουσιάζουμε σήμερα
  δημοσιεύματα  της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  που αναφέρονται στην  πρώτη διαμαρτυρία- διαδήλωση για το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ (26 Απριλίου 1986), που πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας με πρωτοβουλία του πυρηνικού επιστήμονα, Γιάννη Γιοματάρη,  και με τη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων νέων του χωριού μας. Κι ίσως   να αποτελεί και παγκόσμια πρωτιά.
Αυτή η αυθόρμητη διαδήλωση για το  Τσερνόμπιλ  έγινε, ύστερα από μια  συζήτηση που έλαβε χώρα σε μια καφετέρια του χωριού, στην οποία ο Γιάννης Γιοματάρης, (πυρηνικός επιστήμονας που συμμετέχει σήμερα στο μεγάλο πείραμα στο Cern της Ελβετίας), παρουσίασε στην παρέα του τις σοβαρές ανησυχίες του από τις επιπτώσεις αυτού του πυρηνικού ατυχήματος. Σαν αστραπή μεταδόθηκε η ανησυχία και στις υπόλοιπες παρέες και αποφασίστηκε εκεί επί τόπου η συγκεκριμένη διαδήλωση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Παρασκευή 9 Μαΐου 1986
Τσερνομπίλ.
Στην Ορμύλια Χαλκιδικής έγινε ίσως η μοναδική απ’ όσο ξέρουμε μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους κινδύνους απ’ το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.
Στην πορεία που οργανώθηκε αυθόρμητα μέσα στο χωριό πήραν μέρος μέλη και οπαδοί ενός ευρέως φάσματος από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ Ες. μέχρι ανένταχτους.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη 7 Μαΐου 1986
Αντιπυρηνική πορεία στην Ορμύλια!
Στην Ορμύλια της Χαλκιδικής εμφανίστηκε χτες η πρώτη "μαζική" αντίδραση στις επιπτώσεις που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.
Με πορεία στους δρόμους του χωριού και με συνθήματα κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για "ειρηνικούς" και στρατιωτικούς σκοπούς, νέοι και νέες διαδήλωναν αυθόρμητα για να εκφράσουν την αγωνία και την αγανάκτησή τους απέναντι στους κινδύνους που συσσωρεύει στη ζωή μας η πυρηνική απειλή.
Λελεγιάννης Γιάννης

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Γιορτή της εκκλησίας μας

Σήμερα η εκκλησία του χωριού μας γιορτάζει, αφού πολιούχος της είναι ο Άγιος Γεώργιος.
Παρακάτω υπάρχει ένα αφιέρωμα στο Άγιο Γεώργιο:

                            
                     Άγιος Γεώργιος
                     275 - 303
Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.
Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Δεν πρέπει να είμαστε τελείως αρνητικοί…


γενικά στην Ελλάδα εχουμε τον αρνητισμό μέσα μας.
Κατηγορούμε τον Δήμο Ορμύλιας ότι δεν κάνει τίποτα για τα Ψακούδια…
Μεσα στο 2μηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εκανε μερικές ισχυρές καταιγίδες, και σε συνδυασμό με τους δυνατούς νοτιάδες, η θάλασσα κι η παραλία γέμισε με κούτσουρα και φύκια.
οι παρακάτω φωτογραφίες το αποδεικνύουν…

                                            
Τις τελευταίες εβδομάδες λίγο πριν το Πασχα βασικά, η παραλία καθαρίστηκε σε πρώτη φάση και σίγουρα κανείς δεν αμφιβάλει.
Από έγκυρες πηγές έμαθα ότι πρίν το τέλος Απριλίου θα περάσει και στη δεύτερη φάση ο καθαρισμός.
Έτσι, για να μην είμαστε πάντα αρνητικοί…
ΠΗΓΗ:
http://psakoudia.wordpress.com

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Νέο Blog:Ψακούδια (μικρά πεύκα, πτσάκια στην τοπική διάλεκτο)

Ένα νέο blog μπήκε στον ιστοχώρο εδώ και λίγες μέρες. Πρόκειται για ένα ''αδελφικό'' blog αφού ασχολείται με το επίνειο της Ορμύλιας, τα Ψακούδια!Στις πρώτες μέρες της λειτουργίας του έχει ήδη αρκετές αναρτήσεις που αφορούν τα νέα του τόπου,τον καιρό που επικρατεί και διάφορες φωτογραφίες της ευρύτερης περιοχής.
Η διεύθυνση του blog είναι: http://psakoudia.wordpress.com/

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Αυτός, μάλιστα...Είναι πολιτισμός!

Ολημερίς...
κι ολονυχτίς...
υπάρχουν κατά μήκος του πάρκου της Ορμύλιας σταθμευμένα αυτοκίνητα!
Ερώτηση:Από που θα περάσουν οι πεζοί;Και δεν εννοώ ανθρώπους   νέους 20-30 ετών. Εννοώ τις γιαγιάδες με τα εγγόνια τους,τις μαμάδες με τα παιδιά τους κ.ό.κ.
Παρά τη μονοδρόμηση και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης υπάρχουν ακόμα ΚΆΠΟΙΟΙ που βαριούνται να περπατήσουν 10,20 ή ακόμα και 50 μέτρα!!!
Ας μην βιαστούμε όμως να τους κρίνουμε γιατί υπάρχει και η άλλη άποψη βεβαίως:
''Είμαι 50+ χρονών, έχω κινητικά προβλήματα και οι χώροι στάθμευσης κοντά στον προορισμό μου είναι γεμάτοι.Τι να κάνω;Να μην το παρκάρω πάνω στο πεζοδρόμιο;;;''
Απάντηση:Και βέβαια να το παρκάρετε κύριε μου εκεί, απ'τη στιγμή που ο Δήμος δεν φρόντισε να έχει... ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ χώρο στάθμευσης για άτομα με κινητικά προβλήματα,(μια πινακίδα χρειάζεται να τοποθετηθεί μόνο...άντε δύο!).

Ακόμη υπάρχει το πρόβλημα τροφοδότησης των επιχειρήσεων που τα φορτηγά πριν προλάβουν να αφήσουν το όχημά τους για λίγη ώρα έξω από ένα μαγαζί ακούν τα κορναρίσματα των υπόλοιπων οδηγών.Μα γιατί δεν βάζει ο Δήμος μία πινακίδα για ωράρια φορτ/σης;;;
Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω ότι πιθανές λύσεις είναι 1)η τοποθέτηση πινακίδων για χώρους στάθμευσης ατόμων με κινητικά προβλήματα,2)η τοποθέτηση πινακίδων για ωράρια φορτ/σης ώστε να αποφευχθεί το...κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Ορμύλια!!(τι να πουν και στην Αθήνα τότε;;;)Ακόμη, 3)ο Δήμος ας τοποθετήσει τα γνωστά πορτοκαλί κολωνάκια (βλ. φώτο κάτω) ώστε να μην παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια! Κι ας μην μιλήσω για τα σαμαράκια ή τις διαβάσεις πεζών...που δεν υπάρχουν!!Την επόμενη φορά...
Ως τότε ας ελπίσουμε όλοι για το καλύτερο..!


Η τέχνη της φύσης στην ΟρμύλιαΤρίτη, 6 Απριλίου 2010

ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΥΣ

Απ' ότι φαίνεται η Ορμύλια με την έλευση του ''Καλλικράτη'' θα γίνει ένα με τους Δήμους Ανθεμούντας και Πολυγύρου. Δείτε παρακάτω ένα άρθρο σχετικά με την τελική μορφή που θα πάρει αυτό το σχέδιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, που δείχνει τη Χαλκιδική να χωρίζεται σε 5 δήμους όπως φαίνεται στο σχήμα: