Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Ποδηλατοδρομία στην ΟρμύλιαΜε την ημέρα περιβάλλοντος να πλησιάζει (σε 25 μέρες από σήμερα) θυμήθηκα την πρώτη ποδηλατοδρομία που έγινε στο χωριό μας.Δεν θυμάμαι ακριβώς ποια χρονιά ήταν αλλά αυτό που έχει χαραχτεί στο μυαλό μου είναι το μεγάλο πλήθος ποδηλάτων που συγκεντρώθηκαν στα πεύκα.Όλοι οι συνομήλικοί μου κι εγώ ξετρελαθήκαμε στην ιδέα του να πάμε στα Ψακούδια με το ποδήλατο γι' αυτό είμασταν από τους πρώτους που συμπληρώσαμε την αίτηση!Οι συμμετέχοντες γύρω στους 150, κι όλοι μαζί ξεκινήσαμε για τα Ψακούδια.Η διαδρομή πραγματικά υπέροχη, από τα φυτά και τα δέντρα που υπήρχαν κατά μήκος του Χαβρία μέχρι το κελάηδισμα των πουλιών,την ηρεμία που επικρατούσε αλλά και τη νηνεμία αφού δεν υπήρχε ίχνος ανέμου στον ορίζοντα.


Αφού απολαύσαμε τη διαδρομή, κι αφού άλλοι γελούσαν , άλλοι χτυπούσαν (υπήρχαν και μικροατυχήματα), άλλοι πείραζαν ο ένας τον άλλον κι άλλοι απλά βρίσκονταν σε τόπο μακρινό με τη σκέψη τους φτάσαμε επιτέλους στα Ψακούδια όταν άρχιζε να σουρουπώνει...

Και ναι!έφτασε η ώρα για την κλήρωση των οχτώ ποδηλάτων(χορηγίες διαφόρων επιχειρήσεων στην Ορμύλια) που όλοι περιμέναμε πως και πως...Ο καθένας μας ψιθύριζε από μέσα του να βγει από την κληρωτίδα το νούμερό του.

Τελικά ήμουν ένας από τους τυχερούς, αφού το όγδοο και τελευταίο χαρτάκι που έβγαινε από την κληρωτίδα έγραφε το νούμερό μου πάνω..!Η χαρά μου εκείνη τη στιγμή δεν περιγράφεται...

Στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο
(παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος), εδώ και λίγα χρόνια, γίνεται μία ποδηλατοδρομία η οποία ξεκινάει από τα πεύκα του χωριού μέχρι τη γέφυρα του Χαβρία, κι από κει διασχίζει όλο το μήκος του ποταμού μέχρι και λίγο πριν από τις εκβολές του.Έπειτα συνεχίζει προς τον οικισμό Νησί και στη συνέχεια κατευθύνεται  προς τα Ψακούδια όπου είναι και ο τελικός της προορισμός.
Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ''Φίλων του Χαβρία'', όμως με την υποστήριξη του Δήμου, των κατοίκων, των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και των δεκάδων λιλιπούτειων Ορμυλιωτών που παίρνουν ανελλιπώς μέρος συνεχίζεται επάξια μέχρι και σήμερα.
*Πέρσι(2009) έγινε η πρώτη μαθητική και λαϊκή ποδηλατοδρομία στην Αθήνα.
*Φέτος(2010) έγινε και στη Θεσσαλονίκη.
*Φέτος πάλι έγινε και στην Πάτρα η πρώτη ποδηλατοδρομία στο χρονικά της πόλης.
Αυτό που βλέπουμε, είναι ότι η Ορμύλια, ένα χωριό τεσσερισήμισι  περίπου χιλιάδων κατοίκων κατάφερε να διοργανώσει μία ποδηλατοδρομία πολύ πριν τις αντίστοιχες των μεγαλουπόλεων!
Αν και φέτος δεν θα μπορέσω να βρίσκομαι εκεί...καλή συνέχεια σε όλους εσάς που θα βρεθείτε εκεί!!


"ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΚΟΥΔΙΑ"....και στην TV!!


 O δήμος Ορμύλιας σε συνεργασία με την Ένωση Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης, το καταδυτικό κέντρο "ΧΑΛΚΙΔΥΤΕΣ", τον τοπικό σύλλογο Επαγγελματιών και άλλους φορείς της περιοχής διοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο καθαρισμό της ακτής και του βυθού στα Ψακούδια.
   Ο καθαρισμός εντασσόταν στο πρόγραμμα  της  15ης πανελλαδικής εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010» που πραγματοποιούνται 1-31 Μαΐου 2010 με τον συντονισμό του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
   Οι δύτες που εργάστηκαν ακούραστα στον βυθό της θάλασσας των Ψακουδίων έβγαλαν κυρίως φερτά υλικά που μετέφερε τον χειμώνα που πέρασε ο Χαβρίας.   Ωστόσο δεν έλειψαν και τα πλαστικά που ασυνείδητοι πέταξαν στη θάλασσα.
   «Είναι μια προσπάθεια του δήμου να καθαριστούν όχι μόνο οι ακτές μας αλλά και η θάλασσα. Ο Χαβρίας μας έφερε επικίνδυνα και αντιαισθητικά αντικείμενα στη θάλασσα και κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια να τα καθαρίσουμε και να υποδεχτούμε και φέτος τους επισκέπτες μας» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ορμύλιας Ιωάννης Γιέργος.
   Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συνεπές στο ετήσιο ραντεβού του, συντονίζει την 15η πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010».
   Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως «Έτος Βιοποικιλότητας», και στο πλαίσιο αυτό η εκστρατεία εστιάζει φέτος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα, εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών. Επίσης, και αυτή τη χρονιά συνεργαζόμαστε με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα πραγματοποιήσει λήψη εικόνων από «χωματερές» στο βυθό, με τη χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V.).
Του Θοδωρή ΔούκαΓια φωτογραφίες από τον συγκεκριμένο καθαρισμό μπορείτε να πατήσετε εδώ.
ΠΗΓΗ

Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

Με ψήφισμα η Ορμύλια είπε όχι στον Καλλικράτη!


ΠΗΓΗ φωτογραφίας: Respentza
Αυτή είναι η απόφαση που πάρθηκε από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, μετά την συνέλευση στην πλατεία του χωριού στις 5 του Μάη, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Ορμυλιώτες.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο "Καλλικράτης":
1. Πετάει στο ''καλάθι των αχρήστων'' τις λειψές υπηρεσίες παιδείας,υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
2.Ξεπουλάει το φυσικό πλούτο.
3.Στέλνει χιλιάδες κόσμο στην ανεργία.
4.Μετατρέπει τους δήμους σε φοροκυνηγούς.
5.Εξαφανίζει το τελευταίο ίχνος τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, λέει ότι οι Ορμυλιώτες στο σύνολο δεν συμφωνούμε στο νέο αυτό σχέδιο, κι ότι απαιτούμε από την κυβέρνηση να το αποσύρει , να βελτιώσει την παιδεία, την υγεία κι όλες τις υπηρεσίες που δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα.Ακόμη, το κείμενο αναφέρει ότι απαιτούμε (σ.σ. οι Ορμυλιώτες) από την κυβέρνηση να ενισχύσει τους δήμους.

Καποδίστριας ή Καλλικράτης;
Ποιος μας συμφέρει και γιατί;
Αν επικρατήσει ο Καλλικράτης, Πολύγυρος ή Σιθωνία και γιατί;
Καλά όλα αυτά που αναφέρονται στο κείμενο, αλλά τι πραγματικά ζητάει η Ορμύλια από όλη αυτή την ιστορία;
Πολλά ερωτήματα που θέλουν απάντηση. Κι αν δεν υπάρχει κάποιος να τα απαντήσει τώρα...τότε μόνο ο χρόνος μπορεί να τα απαντήσει.
Κι αν η Ορμύλια βγει κερδισμένη ή χαμένη από αυτή την ιστορία....μόνο ο χρόνος θα το δείξει...

Τι λέτε κι εσείς;;


Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

"ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΚΟΥΔΙΑ": ...μόλις ξεκίνησε!

Γύρω στις 11.30 το πρωί, με την συνδρομή της Ένωσης Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης, τον Δημο Ορμύλιας, και του Συλλόγου Ψακουδίων  ο καθαρισμός ξεκίνησε.Δείτε ορισμένες φωτογραφίες από το πετυχημένο αυτό ξεκίνημα, του καθαρισμού των Ψακουδίων!
Για τις φωτογραφίες ευχαριστούμε το ιστολόγιο των Ψακουδίων http://psakoudia.wordpress.com/.

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Ορμύλια και Καλλικράτης

Ο δήμος της Ορμύλιας καταργήθηκε και πλέον θα συνενωθούμε με τον δήμο Πολυγύρου.
Αυτό όμως είναι θετικό ή αρνητικό για το χωριό μας;;;
Ποια είναι τα θετικά στοιχεία που θα αποκομίσουμε από αυτή τη συγχώνευση και ποια τα αρνητικά;;
Πολλοί Ορμυλιώτες θεωρούν ότι η προσάρτηση στον δήμο Πολυγύρου είναι εσφαλμένη κίνηση...
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη γνώμη του δημάρχου κι ορισμένων κατοίκων.

Επειδή λίγο - πολύ έχουμε όλοι μπερδευτεί με αυτή την ιστορία του ''Καλλικράτη'', ας μας ενημερώσει κάποιος αρμόδιος επί του θέματος σχετικά με το τι θα κερδίσει ή θα χάσει η Ορμύλια από αυτή τη συνένωση...


Ακόμη, στα δεξιά της σελίδας υπάρχει μία ψηφοφορία σχετικά με την στάση των Ορμυλιωτών.
Παρακαλώ όσοι επιθυμείτε να πατήστε ΝΑΙ αν σας άρεσε αυτή η συνένωση, ΟΧΙ αν δεν σας άρεσε,Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ ή Δεν με νοιάζει.

"ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΚΟΥΔΙΑ"

   O δήμος Ορμύλιας, το καταδυτικό κέντρο "ΧΑΛΚΙΔΥΤΕΣ", ο τοπικός σύλλογος Επαγγελματιών, οι επαγγελματίες αλιείς,τα σχολεία της περιοχής και φορείς, διοργανώνουν καθαρισμό της ακτής και του βυθού στα Ψακούδια Χαλκιδικής.
   Η Ένωση Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στο καθαρισμό του βυθού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Μαΐου 2010.
   Ο καθαρισμός θα ενταχθεί στο πρόγραμμα  της  15ης πανελλαδικής εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010» που θα πραγματοποιηθούν 1-31 Μαΐου 2010 με τον συντονισμό του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.    Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συνεπές στο ετήσιο ραντεβού του, συντονίζει την 15η πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010» που θα πραγματοποιηθούν 1-31 Μαΐου 2010.
   Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως «Έτος Βιοποικιλότητας», και στο πλαίσιο αυτό η εκστρατεία εστιάζει φέτος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα, εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών. Επίσης, και αυτή τη χρονιά συνεργαζόμαστε με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα πραγματοποιήσει λήψη εικόνων από «χωματερές» στο βυθό, με τη χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V.).

Δείτε και ένα παλιότερο άρθρο σχετικά με τον καθαρισμό της παραλίας των Ψακουδίων εδώ.

ΠΗΓΗ

Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Η ιστοσελίδα του Δήμου Ορμύλιας

Μία έρευνα της ιστοσελίδας HBnews ανέφερε πρόσφατα ότι το 44% των Ελλήνων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο ενημέρωσης,ψυχαγωγίας κι άλλων λόγων.
Με αυτό προφανώς το σκεπτικό, πριν λίγα χρόνια δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του Δήμου Ορμύλιας.
Για να ενημερώνει τον κόσμο για τις εκδηλώσεις του χωριού, διάφορες ανακοινώσεις και άλλα νέα που αφορούν την γύρω περιοχή.
Αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα της Ορμύλιας θα διαπιστώσει ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην αρχή της λειτουργίας της, αφού αναφέρει λεπτομερώς πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες(Κ.Α.Π.Η.,Κ.Ε.Π. κ.ά),σχετικά με την ιστορία του χωριού, τον αθλητισμό, την παιδεία κ.ά..
Επίσης αναφέρει την διοικητική διάρθρωση του Δήμου ως έχει και έχει και μία καρτέλα σχετικά με τα χρήσιμα τηλέφωνα.
Ως εδώ όλα καλά!Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το χωριό μας και χρήσιμα στοιχεία,αλλά θέλω να θίξω το γεγονός ότι από τότε δεν έχει παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές (σ.σ. η ιστοσελίδα) και στην καρτέλα ''Τα Νέα του Δήμου'' δεν έχει  ούτε μία ανάρτηση!!
Μα τόσο ήσυχα κυλάει η ζωή στο χωριό;;; Χωρίς εκδηλώσεις;;; Χωρίς ανακοινώσεις;;;
Γράφει ακόμα με μεγάλα γράμματα ''Δήμος Ορμύλιας-ο αρχαιότερος οικισμός της Χαλκιδικής''.Μήπως είναι καιρός να εκσυγχρονιστούμε;
Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες κάπου...απλά μια ερώτηση να κάνω...
Πες μου...δεν θα ήταν πιο ωραίο να υπήρχε καλύτερη ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στο χωριό μας μέσω του διαδικτύου;Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

πατήρ Ιγνάτιος Πασσαλής

του Ιωακείμ ΣτεργιούδηΟ πατήρ Ιγνάτιος γεννήθηκε στο ΑΝΤΑΒΑΛ της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας στις 17 Ιανουαρίου 1910.
Με τη μικρασιατική καταστροφή, ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 12 χρονών.
Το 1953 έγινε κληρικός στο χωριό Ζωγράφου, από τον μητροπολίτη Καλλίνικο και το 1960 ήρθε στην Ορμύλια Χαλκιδικής, ύστερα από προτροπή του νέου τότε Μητροπολίτη Συνέσιου Βισβίνη,  όπου διακόνησε την ενορία του αγίου Γεωργίου μέχρι το 1997!
Πέθανε την ημέρα του Πάσχα του 1997(27 Απριλίου), τη στιγμή που οι καμπάνες κτυπούσαν για τον εσπερινό του Αγίου Γεωργίου, του αγίου που υπηρέτησε για 37 χρόνια!
Αγία μορφή, άνθρωπος σιωπής και ταπείνωσης, δίδαξε με το παράδειγμά του!
Προείδε το θάνατό του, ύστερα από "πληροφόρηση" που είχε από τον όσιο Δαυίδ της Ευβοίας, όσιο που δεν γνώριζε καν προηγούμενα!