Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα:Έναρξη λειτουργίας τη βιβλιοθήκης

Εδώ και ακριβώς δεκατέσσερα χρόνια (από τις 22/2/1997), έχουμε στο χωριό μας έναν μεγάλο θησαυρό..!
Ο λόγος για τη βιβλιοθήκη της Ορμύλιας, που τόσα χρόνια λειτουργεί αδιαλείπτως χαρίζοντας στους φιλαναγνώστες της Ορμύλιας αμέτρητες ώρες συντροφιάς, χαλάρωσης, ψυχαγωγίας -και ό,τι άλλο μπορεί να σου προσφέρει ένα βιβλίο- μέσα από τους χιλιάδες τίτλους που κοσμούν τα ράφια της.
Πρώτα απ'όλα να σας πω ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται έντονες συζητήσεις για τη δημιουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης του Πολυγύρου, αφού ίσως και πρόκειται για την μόνη πρωτεύουσα που δεν έχει δημοτική βιβλιοθήκη!

Σε ένα άρθρο του  Γ. Ζωγραφάκη στην εφημερίδα της Χαλκιδικής «Εβδομαδιαία» ,το οποίο αναδημοσίευσε η Ρεσπέντζα,γίνεται λόγος για τη βιβλιοθήκη της Ορμύλιας: "Πήγα στην Ορμύλια και είδα πώς λειτουργεί εκεί, σε πολύ μικρό χώρο, δανειστική βιβλιοθήκη, με χιλιάδες δανεισμούς κάθε χρόνο."
Στη συνέχεια σας παραθέτω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βιβλιοθήκη της Ορμύλιας όπως αυτά αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ορμύλιας:
Το 1977 ξεκίνησε η λειτουργία μιας υποτυπώδους βιβλιοθήκης. Το 1979 συστάθηκε σε Ν.Π.Δ.Δ. Από τότε και μέχρι το Νοέμβριο του 1995 η Βιβλιοθήκη λειτουργούσε σταδιακά (με μεγάλα χρονικά διαστήματα παύσης) χάρη στην πρωτοβουλία και το ζήλο καθηγητών και μαθητών. Το Νοέμβριο του 1995 η Κοινότητα της Ορμύλιας με τη συμμετοχή ενός Βιβλιοθηκονόμου ξεκίνησε τη δημιουργία μιας Βιβλιοθήκης που θα οργανώνονταν και θα λειτουργούσε με βιβλιοθηκονομικά πρότυπα. Από τις 22 Φεβρουαρίου 1997 η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί αδιάλειπτα. Στόχος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι να γίνει μια ενεργεί πύλη γνώσης σε σχέση με τον πληθυσμό και τις ειδικές τοπικές συνθήκες ως προς την μόρφωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την πληροφόρηση, τη ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. Με την ανακατασκευή του Δημαρχείου το καλοκαίρι του 2002 η Βιβλιοθήκη μεταφέρεται σε δύο νέες αίθουσες συνολικού εμβαδού 87 τ.μ. οι οποίες στη συνέχεια εξοπλίζονται πλήρως.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη πραγματοποιεί ετησίως 4500 δανεισμούς κατά μέσο όρο.
Από το σύνολο αυτό των δανεισμών:
Α) το 55% έχει να κάνει με παιδικά λογοτεχνικά και εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά.
Β) το 35% έχει σχέση με λογοτεχνικά βιβλία για ενήλικες (μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, θέατρο, πεζογραφία κ.λ.π.)
Γ) Ενώ το υπόλοιπο 10% των δανεισμών έχει σχέση με το υπόλοιπο της συλλογής (λ.χ. ιστορία, φιλοσοφία, ψυχολογία, θρησκεία, τέχνες κ.λ.π.).
Δ) Η λειτουργία και ο αυξανόμενος ρυθμός της συλλογής είχαν σαν αποτέλεσμα η Βιβλιοθήκη να γίνει ένα στέκι γραμμάτων και ένα απαραίτητο εργαλείο έρευνας, μόρφωσης, ανάκτησης πληροφοριών για μαθητές, φοιτητές και ενήλικες κυρίως για θέματα προσωπικού τους ενδιαφέροντος.
Η συλλογή της βιβλιοθήκης ανέρχεται περίπου στους 8000 τίτλους, είναι δανειστική και μέλη μπορούν να γίνουν όσοι είναι κάτοικοι στο Δήμο Ορμύλιας.
Το ωράριο λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00 και τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης 17:00 – 20:00.
Υπεύθυνος: Γκαρλής Βασίλειος, Βιβλιοθηκονόμος τηλ. 2371351040 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.