Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Πανστρατιά στη Χαλκιδική κατά των μεταλλείων χρυσού

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


Εκπρόσωποι 18 συλλόγων και σωματείων της Ιερισσού, καθώς και εκπροσώποι επιτροπών αγώνα και συλλόγων από τον Πολύγυρο, τα Ν. Μουδανιά, την Αρναία, τη Μ. Παναγία, το Γομάτι, το Νεοχώρι, τη Στρατονίκη, τη Ν.Τρίγλια και άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν χθες(28-2-11) στην Ιερισσό ως άτυπο συντονιστικό για να καταγγείλουντις μεθοδεύσεις της εταιρείας χρυσού και την αποσιώπηση από τα ΜΜΕ για ό,τι καταστροφικό θα επέλθει στον χώρο της ΒΑ Χαλκιδικής από τη λειτουργία των μεταλλείων. Καταγγέλθηκε ότι παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κατοίκων και με την πρωτοφανή διαδικασία των προσχηματικών διαβουλεύσεων και ότι οι τοπικοί «άρχοντες», βουλευτές και δήμαρχοι (Πάχτας, Λαφαζάνης, Βαγιωνάς, Ζωγράφος κ.ά.) δεν εκφράζουν, ως όφειλαν, το σύνολο των απόψεων, αλλά μόνο ό,τι υποστηρίζει η εταιρεία.


Την προηγούμενη Κυριακή.....20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργάνωσε το «Τεχνοδρόμιο Πολυγύρου» με θέμα τις επιδράσεις τωνμεταλλείων χρυσού στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Από τους ομιλητές επισημάνθηκε και καταγγέλθηκε, για άλλη μια φορά, η απουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών (TV Χαλκιδικής, Super, αλλά και ΕΡΤ3 και TV100), που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τον τόπο, όπως αυτό της εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων και μάλιστα σε μια από τις ωραιότερες ελληνικές περιοχές (δάσος του Κάκαβου, μοναδικές ακτές, είσοδος στο Άγιο Όρος, ο ιστορικός τόπος της πατρίδας του Αριστοτέλη). Και όλα αυτά έναντι ορισμένων ημερομισθίων, ενώ θα χάνονται, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας σε εναλλακτικές δραστηριότητες (αλιεία, τουρισμός, γεωργία, μελισσοκομία κ.λπ.) και η περιοχή θα κληρονομήσει τις καταστροφικές επιπτώσεις από την τρομακτικά ρυπογόνο μεταλλευτική δραστηριότητα. Όλοι, άλλωστε, θυμούνται πως ο κ. Πάχτας, υπουργός το 2004, απάλλαξε διά νόμου όσους ιδιοκτήτες μεταλλείων ήταν υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν το τοπίο από προηγούμενες, πολύ μικρότερης κλίμακας, δραστηριότητές τους.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα συμμετείχε πλήθος κόσμου, που παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων και της συζήτησης που ακολούθησε. Απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργου και ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μηνύματα στην ημερίδα έστειλαν ο βουλευτής της Χαλκιδικής Ι. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ) και ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης Τ. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ). Ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την εγκατάσταση των Μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική και τη διαδικασία «διαβούλευσης» που ακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε και η αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι απόψεις του καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Διαμαντή Καραμούζη που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση και αναρτήθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο:

* Αποστραγγίζεται πλήρως ο πάνω από τη Μεγάλη Παναγία ευρισκόμενος ορεινός όγκος, ο οποίος εμπεριέχει και την έκταση των Σκουριών (χώρος μεταλλείων).

* Οι περιοχές ενδιαφέροντος της εταιρείας επεκτείνονται και σε άλλες υδρολογικές υπολεκάνες, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη λεκάνη του Χαβρία (ποτάμι της Χαλκιδικής), και όχι μόνο, και οι οποίες θα υποστούν ανάλογες επιπτώσεις.

* Μέρος του δάσους του Κακάβου (το πυκνότερο στην Ελλάδα κι ένα με την περισσότερο ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα) θα καταστραφεί καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί το φαινόμενο της όξινης βροχής.

* Το ίδιο φαινόμενο θα έχει επιπτώσεις τόσο στη γεωργική όσο και στην κτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή της περιοχής.

* Θα επέλθει υποβάθμιση της ποιότητας τόσο των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων νερών των λεκανών του Χαβρία και του Ασπρόλακκα (εκβάλλει στον κόλπο της Ιερισσού, λίγο πριν από το Άγιο Όρος).

Ο κ. Καραμούζης έκανε ορισμένες διαπιστώσεις, που η ανάγνωσή τους και μόνο προκαλεί τρόμο: «Στη μελέτη (της εταιρείας), ενώ τα αέρια και τα στερεά απόβλητα αναλύονται εκτενώς, τα υγρά απόβλητα θεωρούνται μηδαμινής σημασίας. Επίσης αναφέρεται ότι μετά το πέρας της εξόρυξης και την αποκατάσταση του ορύγματος του ορυχείου στην αρχική του κατάσταση θα επανέλθει και η στάθμη των υπόγειων νερών στην αρχική της θέση. Τη θέση όμως της συμπαγούς μάζας του κοιτάσματος και των φυσικών υπόγειων υδατορευμάτων θα την καταλάβει μία μάζα μικτού εδάφους, με κονιάματα και στερεά απόβλητα της δραστηριότητας του λατομείου. Το νερό επαναπλήρωσης στη θέση του λατομείου θα αποτελέσει μια τεράστια μάζα όξινων υδάτων εμπλουτισμένων με βαρέα μέταλλα και μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει προς τις περιοχές εκροής της». Και λίγο παρακάτω ο Διαμαντής Καραμούζης σημειώνει σχετικά με τη ΜΠΕ: «Η αξιολόγηση είναι τελείως υποκειμενική και καθοδηγούμενη και μπορεί εύκολα να καταρριφθεί».

www.avgi.gr
Πηγή: 3feeet

10 σχόλια:

 1. Επειδή ο Ενημερωμένος Πολίτης, γίνεται και Υπεύθυνος Πολίτης...
  Επειδή η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν -και να κρίνουν- όλες τις απόψεις ...
  Επειδή το διαδίκτυο δεν χειραγωγείται (προς το παρόν), όσο κάποια μμε...

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο)
  “Μεταλλεία χρυσού και επιδράσεις στα νερά, στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής”
  ( « για να μη πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό!!!»)

  ΑΦΙΣΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
  http://antigoldgreece.files.wordpress.com/2011/02/afisaenimerwsiscopy.jpg

  διοργάνωση “Τεχνοδρόμιο Πολύγύρου”
  Δημαρχείο Πολυγύρου, Κυριακή 20-2-2011 στις 11:00 π.μ.
  Συντονιστής : Γιάννης Αικατερινάρης , Αρχιτέκτων Πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ/ ΚΜ

  Εισαγωγή

  Συντονιστής : Γιάννης Αικατερινάρης , Αρχιτέκτων Πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ/ ΚΜ
  Ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την εγκατάσταση των Μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική και τη διαδικασία «διαβούλευσης» που ακολουθεί το ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής), Χαιρετισμοί
  http://www.ustream.tv/recorded/12830849
  www.seleo.gr: Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 1b

  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

  Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργου
  http://www.ustream.tv/recorded/12863418
  Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 9

  Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος
  http://www.ustream.tv/recorded/12863342
  Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 8

  Γιάννης Γέργος, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Ορμύλιας «Οι Φίλοι του Χαβρία»
  http://www.ustream.tv/recorded/12832388
  Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 4

  Επειδή ο Ενημερωμένος Πολίτης, γίνεται και Υπεύθυνος Πολίτης...
  Επειδή η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν -και να κρίνουν- όλες τις απόψεις ...
  Επειδή το διαδίκτυο δεν χειραγωγείται (προς το παρόν), όσο κάποια μμε...

  ( πηγή διαδικτυακής αναπαραγωγής: http://www.ustream.tv )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1927&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

  "Reference: IP/08/1927 Date: 10/12/2008
  IP/08/1927

  Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2008

  Κρατικές ενισχύσεις:
  Η Επιτροπή κινεί έρευνα σε βάθος για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έναντι 11 εκατ. €

  "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε
  έρευνα σε βάθος βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της συνθήκης ΕΚ προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι όροι της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έναντι 11 εκατ. € συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

  Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα εξετάσει την πώληση των μεταλλείων, που πραγματοποιήθηκε μάλιστα χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών, σε τιμή που φαίνεται ότι είναι κατώτερη της αγοραίας αξίας τους.

  Η κίνηση έρευνας σε βάθος θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη να σχολιάσουν τα προτεινόμενα μέτρα. Αυτό δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας.
  Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Neelie Kroes είπε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν χορηγήθηκε κάποιο κρυφό πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων και ότι η Ελλάδα ενέργησε όπως θα ενεργούσε κάθε άλλος ιδιώτης πωλητής σε σχέση με την πώληση των υπόψη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.»

  Τον Ιούλιο του 2007, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία βάσει της οποίας ήδη από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. €. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παράγουν χρυσό και χαλκό.

  Η Επιτροπή κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

  Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά την συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. €, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.

  Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..
  Βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, οι παρεμβάσεις του δημοσίου σε εταιρείες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθούν ελεύθερες ενισχύσεων εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς (αρχή του επενδυτή της οικονομίας της αγοράς).

  Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της επίσημης διαδικασίας έρευνας, η Επιτροπή θα ελέγξει κατά πόσο το δημόσιο ενήργησε ως πωλητής της οικονομίας της αγοράς στο πλαίσιο της πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

  Το μη εμπιστευτικό κείμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης NN 61/2008 στο Μητρώο κρατικών ενισχύσεων < http://ec.europa.eu/competition/state_aid/register/> που βρίσκεται στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το απόρρητο.

  Νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα αναφέρονται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο State Aid Weekly e-News ".

  ( Reference: IP/08/1927 Date: 10/12/2008 )

  πηγή:http://europa.eu/index_el.htm
  Εuropa- H διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαικής 'Ενωσης

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1927&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.makthes.gr
  Οικονομία 24/02/2011

  Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός» (1o μέρος)
  Της Μαρίας Μαθιοπούλου

  http://www.makthes.gr/Printer/news/economy/69768/

  "Απανωτά χτυπήματα δέχθηκε χθες η «Ελληνικός Χρυσός», που πέραν των αντιδρώντων κατοίκων της Χαλκιδικής για την επένδυσή της, βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και εκ παραδρομής με το υπουργείο Περιβάλλοντος".

  "Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την προ οκταετίας εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ήρθε το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters με δηλώσεις-φωτιά της Ελληνίδας υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

  Σύμφωνα με αυτές, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει στην «Ελληνικός Χρυσός» την πολυπόθητη άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων, ενώ η ίδια θέλει να διασφαλίσει πως το έργο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα.
  Το θέμα πήρε διαστάσεις και συνέπεια της αναταραχής που δημιουργήθηκε ήταν, μεταξύ άλλων, η πτώση της μετοχής της καναδικής μεταλλευτικής European Goldfields, μητρικής της Ελληνικός Χρυσός, κατά 20% στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

  Ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε το ΥΠΕΚΑ να έρθει σε επικοινωνία με το Reuters για να διαψεύσει το τηλεγράφημα.
  Όπως ανέφερε στη "Μ" στέλεχος του υπουργείου, "η υπουργός δεν είπε ποτέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της, αλλά ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία".
  Τόνισε μάλιστα πως ποτέ η κυρία Μπιρμπίλη δεν μίλησε για θέμα που "πολώνει", όπως μετέδωσε σχετικά το Reuters"...

  Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός» (συνέχεια)
  Της Μαρίας Μαθιοπούλου

  http://www.makthes.gr/Printer/news/economy/69768/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://www.makthes.gr
  Οικονομία 24/02/2011

  Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός» (2o μέρος)
  Της Μαρίας Μαθιοπούλου

  http://www.makthes.gr/Printer/news/economy/69768/

  ΚΟΜΙΣΙΟΝ «Δώστε πίσω τις επιδοτήσεις»

  Το σίριαλ των Μεταλλείων Κασσάνδρας αποδεικνύεται πλέον χωρίς τέλος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την προ οκταετίας εξαγορά των Μεταλλείων. Το ποσό προκύπτει ως η διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

  Η Κομισιόν, κατόπιν σχετικής έρευνας που ξεκίνησε το 2008, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 αντί 11 εκατ. ευρώ ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

  Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ, δεδομένου δε ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.
  Μάλιστα, η Κομισιόν κάνει λόγο για έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός η οποία υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ.

  Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός» (συνέχεια)
  Της Μαρίας Μαθιοπούλου

  http://www.makthes.gr/Printer/news/economy/69768/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Tέσσερεις μήνες πρίν:(2 Νοεμβρίου 2010 - 2 Μαρτίου 2011)

  ΠΗΓΗ:http://www.isotimia.gr/
  Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010 - 18:46:23

  "Η τοπική κοινωνία θα έχει λόγο για την άδεια της Ελληνικός Χρυσός" λέει το ΥΠΕΚΑ

  "Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική θα ολοκληρωθεί «αφού εξασφαλιστεί χρόνος προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους οι πολίτες».
  Η «Ελληνικός Χρυσός» ελέγχεται από την European Goldfields στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

  Σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται πως «με αφορμή αντιδράσεις της Τοπικής Κοινωνίας Χαλκιδικής και επιστολή του Δημάρχου Σταγείρων-Ακάνθου, κ. Βλαχόπουλου μετά τη διαβίβαση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς το οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το «Επενδυτικό Σχέδιο» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., ανακοινώνεται ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς την Τοπική Κοινωνία και η όποια απόφαση σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του Επενδυτικού Σχεδίου θα ολοκληρωθεί, αφού εξασφαλιστεί επαρκέστατος χρόνος προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους οι πολίτες, οι φορείς εκπροσώπησής τους, καθώς και τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής κοινωνίας».

  Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστηρίζει πως «το συνοδευτικό έγγραφο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για τη δημοσιοποίηση της ΜΠΕ, βασίζεται σε απαιτήσεις τόσο της ελληνικής, όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας σε θέματα διαβούλευσης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ως εκ τούτου έχει «τυπικό» χαρακτήρα».

  Το ΥΠΕΚΑ «στοχεύει στην επιλογή των βέλτιστων λύσεων με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας προστασίας του περιβάλλοντος που θα προκύψει από την ανοικτή διαβούλευση με την Τοπική Κοινωνία, δεδομένου του σημαντικού αναπτυξιακού χαρακτήρα της επένδυσης, που θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζοντας τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης»."

  http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=88736
  Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010 - 18:46:23

  Συμπτωματικά, φαίνεται ότι η Τοπική Κοινωνία έχει άλλη γνώμη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επειδή ο Ενημερωμένος Πολίτης, γίνεται και Υπεύθυνος Πολίτης...
  Επειδή η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν -και να κρίνουν- όλες τις απόψεις ...
  Επειδή το διαδίκτυο δεν χειραγωγείται (προς το παρόν), όσο κάποια μμε...

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ (ΜΕΡΟΣ 2ο)
  “Μεταλλεία χρυσού και επιδράσεις στα νερά, στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής”
  ( « για να μη πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό!!!»)

  ΑΦΙΣΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
  http://antigoldgreece.files.wordpress.com/2011/02/afisaenimerwsiscopy.jpg

  διοργάνωση “Τεχνοδρόμιο Πολυγύρου”
  Δημαρχείο Πολυγύρου, Κυριακή 20-2-2011 στις 11:00 π.μ.

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ (ΜΕΡΟΣ 2ο)
  Εισηγητές:

  1. Κατερίνα Ιγγλέζη από την «Κίνηση ενεργών πολιτών Σταγείρων – Ακάνθου».
  Θέμα της εισήγησης: «Μεταλλεία παραγωγής χρυσού ή μια πραγματική αειφόρος ανάπτυξη;».
  http://www.ustream.tv/recorded/12831134
  www.seleo.gr:Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 2a
  http://www.ustream.tv/recorded/12831676
  www.seleo.gr:Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 2b

  2. Ανδρέας Γιαννακουδάκης, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας, πρώην αντιπρύτανης του Α.Π.Θ.
  Θέμα της εισήγησης: «Ασυμβίβαστες οικονομικές δραστηριότητες».
  http://www.ustream.tv/recorded/12831887
  www.seleo.gr:Για ναμην πνιγουμε σε μια κουταλια χρυσο 3

  3. Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός,
  λέκτορας του Τμήματος Χημικών μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  Θέμα της εισήγησης: «Η εκμετάλλευση χρυσού και η επίδρασή της στα υπόγεια νερά της Χαλκιδικής».
  http://www.ustream.tv/recorded/12832428
  www.seleo.gr: Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 5

  4. Αλέξης Μπένος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής πολιτικής και Υγείας του Α.Π.Θ.
  Θέμα της εισήγησης: «Ανάπτυξη και Υγεία».
  http://www.ustream.tv/recorded/12862783
  www.seleo.gr:Για ναμην πνιγουμε σε μια κουταλια χρυσο 6

  5. Θεοχάρης Ζάγκας, Αναπληρωτής καθηγητής Σχολής δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
  Θέμα της εισήγησης: «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μεταλλευτικές δραστηριότητες» και «Εναλλακτικές δραστηριότητες στο πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης».
  http://www.ustream.tv/recorded/12862969
  www.seleo.gr: Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 7

  Επειδή ο Ενημερωμένος Πολίτης, γίνεται και Υπεύθυνος Πολίτης...
  Επειδή η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν -και να κρίνουν- όλες τις απόψεις ...
  Επειδή το διαδίκτυο δεν χειραγωγείται (προς το παρόν), όσο κάποια μμε...

  ( πηγή διαδικτυακής αναπαραγωγής: http://www.ustream.tv )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

  Reference: IP/11/216 Date: 23/02/2011
  IP/11/216

  Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2011

  "Κρατικές ενισχύσεις:
  Η ελληνική μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πρέπει να επιστρέψει παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.

  Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ.
  Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.
  Κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (βλ. IP/08/1927 ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

  Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα.
  Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου.

  Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.

  Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή.

  Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών.

  Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.
  Έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ.
  Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

  Για τους ανωτέρω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει, μαζί με τους τόκους.

  Το μη εμπιστευτικό κείμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης C 48/2008 στο Μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το απόρρητο.

  Οι νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα ανακοινώνονται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο State Aid Weekly e-News < http://ec.europa.eu/competition/state_aid/newsletter/index.html >."

  ( Reference: IP/11/216 Date: 23/02/2011)

  πηγή:http://europa.eu/index_el.htm
  Εuropa - H διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ..."o χρυσός, η (τότε) εικαζόμενη κρατική ενίσχυση, η "Ελληνικός Χρυσός" και η Ελλαδίτσα μας"...

  Βρυξέλλες, 10.12.2008
  E(2008) 7853 τελικ
  http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

  Θέμα: C 48/2008 (πρώην NN 61/2008) – Εικαζόμενη κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
  - Ελλάδα

  1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
  3. ΤΑ ΕΙΚΑΖΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ
  4. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
  5. ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
  6. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
  7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  Βρυξέλλες, 10.12.2008
  E(2008) 7853 τελικό

  http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. φίλοι του χαβρια. Ένας συλλογος σφραγιδα. Οι εντυπωσεις εντυπώσεις. Ο χαβρίας να τον κλαιν οι ρέγγες. Σκουπίδια σκουπίδια σκουπίδότοπος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στο δήμο. Οι ρυπογόνες ουσίες σόλη την έκταση του ποταμου. Γιατί προσπαθεις να μας πείσεις ρε Γέργο οτι ενδιαφερεσαι για το Χαβρία;
  Ασε να γίνει η επένδυση να βρουν δουλειά κάποιοι από τη βόρεια Χαλκιδική να ζήσουν τις οικογένειές τους! Απαιτήστε να παρθούν όλα τα μέτρα για να φυλαχτεί το περιβάλλον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Να βρούν δουλειά κάποιοι και να χάσουν τις δουλειές τους πολύ περισσότεροι,και να καταστραφείκαι η Β.Χαλκιδική; Είσαι φοβερά έξυπνος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.