Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Σαν σήμερα:Η Παγκόσμια πρωτιά της Ορμύλιας!


Στο Τσερνόμπιλ έχουν συμβεί συνολικά 32 συμβάντα που χαρακτηρίζονται ως "ατυχήματα" σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Το ατύχημα για το οποίο το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ είναι γνωστό όμως, είναι αυτό που έγινε 24 χρόνια πριν, στις
 26 Απριλίου του 1986. Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδήγησε σε συμβάν της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε.Με περηφάνια σας παρουσιάζουμε σήμερα
  δημοσιεύματα  της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  που αναφέρονται στην  πρώτη διαμαρτυρία- διαδήλωση για το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ (26 Απριλίου 1986), που πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας με πρωτοβουλία του πυρηνικού επιστήμονα, Γιάννη Γιοματάρη,  και με τη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων νέων του χωριού μας. Κι ίσως   να αποτελεί και παγκόσμια πρωτιά.
Αυτή η αυθόρμητη διαδήλωση για το  Τσερνόμπιλ  έγινε, ύστερα από μια  συζήτηση που έλαβε χώρα σε μια καφετέρια του χωριού, στην οποία ο Γιάννης Γιοματάρης, (πυρηνικός επιστήμονας που συμμετέχει σήμερα στο μεγάλο πείραμα στο Cern της Ελβετίας), παρουσίασε στην παρέα του τις σοβαρές ανησυχίες του από τις επιπτώσεις αυτού του πυρηνικού ατυχήματος. Σαν αστραπή μεταδόθηκε η ανησυχία και στις υπόλοιπες παρέες και αποφασίστηκε εκεί επί τόπου η συγκεκριμένη διαδήλωση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Παρασκευή 9 Μαΐου 1986
Τσερνομπίλ.
Στην Ορμύλια Χαλκιδικής έγινε ίσως η μοναδική απ’ όσο ξέρουμε μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους κινδύνους απ’ το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.
Στην πορεία που οργανώθηκε αυθόρμητα μέσα στο χωριό πήραν μέρος μέλη και οπαδοί ενός ευρέως φάσματος από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ Ες. μέχρι ανένταχτους.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη 7 Μαΐου 1986
Αντιπυρηνική πορεία στην Ορμύλια!
Στην Ορμύλια της Χαλκιδικής εμφανίστηκε χτες η πρώτη "μαζική" αντίδραση στις επιπτώσεις που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.
Με πορεία στους δρόμους του χωριού και με συνθήματα κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για "ειρηνικούς" και στρατιωτικούς σκοπούς, νέοι και νέες διαδήλωναν αυθόρμητα για να εκφράσουν την αγωνία και την αγανάκτησή τους απέναντι στους κινδύνους που συσσωρεύει στη ζωή μας η πυρηνική απειλή.
Λελεγιάννης Γιάννης 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.