Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Το τσάρκι


Το τσάρκι ήταν  αντλητικό μηχάνημα προσαρμοσμένο στο στόμιο του πηγαδιού που ανέβαζε και έφερνε στην επιφάνεια νερό για την άρδευση  των μπαξέδων της Ορμύλιας. Η ιπποδύναμη αυτού του μηχανήματος ήταν στην κυριολεξία ενός ίππου, αφού για την κίνησή του απαιτούνταν να ζευτεί ένα άλογο ή ένα γαϊδουράκι  στο μακρύ ξύλο- μοχλό  του τσαρκιού, που κινούνταν περιμετρικά του πηγαδιού και για όση ώρα χρειαζόταν η άντληση του νερού.

Από τα μέσα του 1960 άρχισε η σταδιακή αντικατάσταση του από τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα μοτόρ που ηχούσαν ασταμάτητα σʼ όλο τον κάμπο σαν μια μονότονη συγχορδία, ώσπου κι αυτά με τη σειρά τους αντικαταστάθηκαν από τα ηλεκτροκίνητα μοτέρ, τα οποία επιτυγχάνουν την άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού και τη μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις μέσω αγωγών.

Ένα τέτοιο μουσειακό ανλητικό μηχάνημα έχει τοποθετήσει ο Παύλος Μπλιουκάς στο πηγάδι, ως λαογραφικό εκθετήριο, στον αύλειο χώρο του εργαστηρίου κεραμικών που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Ορμύλιας ακριβώς κάτω από τον Ανεμόμυλο.

Επισκεφτείτε το και βγάλτε νερό απʼ το πηγάδι.
Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.