Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Το φιδοπουκάμισο.

Πήγα στο κτήμα για δουλειές και βρήκα ανάμεσα σε χαμόκλαδα ένα τεράστιο φιδοπουκάμισο από αλαφιάτη και το φωτογράφισα.
Τα φίδια αλλάζουν κάθε χρόνο το δέρμα τους. Το αφαιρούν από πάνω τους ολόκληρο, όπως αλλάζουμε εμείς το πουκάμισό μας, γι’ αυτό και το ονομάσαμε φιδόπ’καμ’σου (φιδοπουκάμισο). Όταν ήμασταν μικροί, θεωρούσαμε τους εαυτούς μας τυχερούς, αν είχαμε ένα κομμάτι απ’ αυτό, γιατί δε θα έπιαναν τα μάγια που θα έκανε κάποιος σε βάρος μας. Επίσης, αν το είχαμε μαζί μας κατά τη διάρκεια παράστασης κάποιου μάγου στην πλατεία του χωριού, δε θα μπορούσαν να πιάσουν οι μαγείες του και τα κόλπα του.
(κλικ στη φωτο για μεγέθυνση)

Σύμβολο ανάστασης και ανανέωσης ήταν και για τους αρχαίους το φίδι, αφού και με το έκδυμά του, την αλλαγή δέρματός του, που ανανεώνεται, συμβολίζεται ο άρρωστος που μετά την κατάλληλη θεραπεία ξανανιώνει.

Ας μην ξεχνάμε ότι το φίδι ήταν το σύμβολο του Ασκληπιού. Καθιερώθηκε επίσης και ως σύμβολο της ιατρικής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.