Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Επανάσταση του 1854. Αναφορά μάχης στην Ορμύλια.

Από το βιβλίο του δασκάλου Δημητρίου Σμάγα «Ραντεβού του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ με την ΙΣΤΟΡΙΑ».

( Στα 1854 ο λαός της Χαλκιδικής παίρνει μέρος σε νέο επαναστατικό κίνημα με αρχηγό τον υπασπιστή του βασιλιά Όθωνα, Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο, γιο του ένδοξου Μακεδόνα αγωνιστή του 1821 Αναστασίου Καρατάσου.)

Η θέση του Καρατάσου, μετά τις βαριές απώλειες του επικουρικού του στολίσκου έγινε ιδιαίτερα δυσχερής.(Τους χτύπησε το γαλλικό πολεμικό πλοίο Le Heron που ήταν αραγμένος στον Όρμο της Παναγίας ή του Κρυφτού, ύστερα από αίτημα των τουρκικών αρχών της Θεσσαλονίκης.)

Εν τω μεταξύ, ισχυρές τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Ορμύλια. Το αρχικό σχέδιο του Καρατάσου, να παρασύρει τις υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις από την πεδινή Ορμύλια στη δύσβατη δασωμένη περιοχή του Αγίου Νικολάου, εγκαταλείπεται, γιατί ο τακτικός τουρκικός στρατός διστάζει να εκτεθεί διασκορπισμένος στη δύσβατη περιοχή του χωριού μας και να αφήσει την ασφάλεια του κάμπου ( της Ορμύλιας). Για αποφυγή χρονοτριβής ο Καρατάσος αποφασίζει να αντιμετωπίσει τους Τούρκους στην Ορμύλια.

Επιστρατεύει όλους του άντρες του χωριού και στον Άγ. Νικόλαο αφήνει δώδεκα άντρες σαν οπισθοφυλακή και σαν πολιτοφυλακή του χωριού μας που θα είναι οι σύνδεσμοι των χερσαίων δυνάμεων του Καρατάσου και των ναυτικών – όσες απόμειναν- που περιπολούν το Σιγγιτικό. Επικεφαλής της δωδεκαμελούς οπισθοφυλακής ορίστηκε ο γερο- Αναγνώστης Σμάγας « όστις ωρκίσθη αυτοπροσώπως από τον Καρατάσον εις το ιερόν ευαγγέλιον»

(Ιστορικαί Διηγήσεις Ι Βασδραβέκης 1955-1960, σελ.539)

Συγχρόνως όλος ο άμαχος πληθυσμός μεταφέρθηκε στη νήσο Διάπορο της Βουρβουρούς για ασφάλεια. Σύσσωμος ο αντρικός πληθυσμός του χωριού μας, μαζί με άλλους γενναίους κοντοχωριανούς μας από Νικήτη, Παρθενώνα και Συκιά, οδηγήθηκαν υπό τις διαταγές του Δ.Τ. Καρατάσου για κατά μέτωπο επίθεση εναντίον των Τούρκων στην Ορμύλια.

Οι δυνάμεις του Καρατάσου έκαναν επίθεση αρχικά στην Ορμύλια και αποσύρθηκαν χωρίς σοβαρές απώλειες. Στη συνέχεια συγκρούστηκαν με σώμα τριακοσίων ατάκτων μεταξύ Αγ. Μάμα και Ορμύλιας και τους διασκόρπισαν. Εμπόδισαν αρχικά κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και εφοδιασμού των Τούρκων. Παρ΄ όλα αυτά συγκεντρώθηκαν στην Ορμύλια περισσότεροι από τρεις χιλιάδες τακτικοί και άτακτοι Τούρκοι με αρχηγό το Χατζή Ταΐρ μπέη.

( Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος 13ος, σελ. 161)

Όταν η θέση του Καρατάσου έγινε ανησυχητικά μειονεκτική, ιδιαίτερα μετά την άρνηση των μοναχών του Αγ. Όρους να βοηθήσουν, ώστε να αναπληρώσει το μολύβι που απώλεσε μετά το βομβαρδισμό της

γολέτας του, αναγκάστηκε να υποχωρήσει προς το γνώριμο φιλόξενο και ασφαλές γι’ αυτόν τοπίο του Αγ. Νικολάου κι από κει ανενόχλητος συνέχισε την πορεία του προς το λαιμό της χερσονήσου του Αγ. Όρους και στρατοπέδευσε στην τοποθεσία Κομίτσα.

Για την αντιγραφή Λ.Χ.

2 σχόλια:

  1. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ( ΒΛΕΠΕ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΧΟΥΝΤΕΣ ΚΛΠ ) Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΧΟΥΝΤΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΘΕΝΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ2 Ιουλίου 2011 - 1:18 π.μ.

    Υπαρχει και ενα αλλο ιστορικο γεγονος με επαναστατικα χαρακτιριστικα το οποιο περιεργως πως δεν εχει ποτε μεχρι τωρα τουλαχιστον επισιμα αναφερθει απο τους γνωριζοντες.Ειναι η εξεγερση των ακτημονων Ορμυλιωτων εναντια στους τσιφλικαδες μοναχους.Θα πει κανεις κατι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.