Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Προβληματισμοί περί αγανακτισμένων πολιτών

Φαίνεται πολύ όμορφο που ο κόσμος κατακλύζει τις πλατείες και δηλώνει τη διαμαρτυρία του για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κατ΄ εντολή του μνημονίου. Μοιάζει σαν τη διαμαρτυρία των ‘’παιδιών των λουλουδιών’’ την εποχή του 60. Αυτήν τη ρομαντική διάθεση μας τη τσίγκλησε και η Ισπανία και είπαμε να βγούμε στις πλατείες για να μην είμαστε οπισθοδρομικοί σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Όχι πως δεν έχει την αξία της! Είναι μια ευκαιρία προβληματισμού μέσα από την ανταλλαγή απόψεων όλων μας, μια ζύμωση, μια μορφή άμεσης συμμετοχής στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, που πρέπει να έχει και συνέχεια, αν είναι αυθόρμητη και αγνή. Έλα όμως που όλα αυτά τα χρόνια απ είχαμε παντελώς από τα τεκταινόμενα της πολιτικής ζωής κι αφήναμε τους άλλους να σκεφτούν για μας.

Εμείς ήμασταν που στις εθνικές εκλογές, τις δημοτικές, των συνδικάτων, των συνεταιρισμών ψηφίζαμε αυτούς που μας χτυπούσαν την πλάτη και μας ψιθύριζαν για διευκολύνσεις και εξυπηρετήσεις και ‘’μαυρίζαμε’’ τους καθαρούς και αξιοπρεπείς που έλεγαν τα πράγματα με τ' όνομάτους, που ξέραμε πολύ καλά ότι θα δράσουν με ευθύνη για το γενικό συμφέρον. Εμείς ήμασταν που όταν ερχόταν η ώρα της απεργίας κι ενώ γνωρίζαμε το δίκαιο των αιτημάτων μας βρίσκαμε χίλιες δυο δικαιολογίες για να μη χάσουμε το μεροκάματό μας. Εμείς ήμασταν που νοιώθαμε περήφανοι για την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα με το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος. Εμείς ήμασταν που δεν αντιδράσαμε και δε βγήκαμε στις πλατείες, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα χοντρά σκάνδαλα(Ζήμενς, Βατοπέδι, Ομόλογα κλπ). Εμείς ήμασταν που ανεχτήκαμε το φακελάκι των γιατρών. Εμείς είμαστε που έχουμε ριζωμένο στο DΝΑ μας τα τουρκικά κατάλοιπα του μπαξισιού και του ρουσφετιού.

Πώς όμως μπορεί αυτή η κίνηση να διαμορφωθεί σε κάτι το ουσιαστικό που θα δρομολογήσει ουσιαστικές εξελίξεις ικανές να επηρεάσουν την πολιτική ζωή της χώρας σε μια θετική κατεύθυνση; Ή μήπως είναι υποβολιμαίες από κομματικούς παράγοντες που στέλνουν τον ανώνυμο κόσμο τους ανάμεσα στο ειλικρινές και αυθόρμητο πλήθος , αποφεύγοντας την παρουσία των πρωτοκλασάτων;

Το είδαμε κι αυτό στις συγκεντρώσεις του Πολυγύρου. Το είχαμε δει και πέρυσι στις κινητοποιήσεις των αγροτών που εντυπωσιαστήκαμε από τη δυναμική κάποιων νέων αλλά υπήρξε η απάντηση στη συνέχεια, όταν είδαμε αρκετούς απ’ αυτούς στα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών.

Ευχή μας είναι οι συγκεντρώσεις στις πλατείες να διαμορφώσουν κάτι καινούριο μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας και να μη γίνουν δεκανίκια ιδιοτελών κομματικών σκοπιμοτήτων για αύξηση των ποσοστών τους και μόνο.

1 σχόλιο:

 1. Το κόκκινο είναι ένα θαυμάσιο χρώμα. Έντονο. Έλκει την προσοχή του βλέμματος αμέσως. Είναι χρώμα ερωτικό και έχει πλήθος συμβολισμούς.
  Αναδεικνύεται μόνον όταν υπάρχουν κι άλλα χρώματα. Είναι αδιάκριτο όταν πάντα είναι κόκκινα. Και μάλιστα, επειδή είναι δυνατό, καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ.
  Με το κόκκινο χρώμα κανείς δεν έχει τίποτα. Μυγιάζονται μόνο όσοι έχουν τη μύγα. Αρκεί να το δώσει κανείς με τη σωστή αναλογία και να μη προσπαθεί να καπελώσει τα πάντα.
  Η γενιά του μνημονίου βρίσκεται σε αντίστιξη με τη γενιά του ΠΟλυτεχνείου που εξαργυρώνει με εξευτελιστικό τρόπο τους αγώνες, εκτός άν ήταν και τότε αγώνες με ιδιοτέλεια.
  Οι ιδεολογίες είναι η σύγχρονη ειδωλολατρεία. Σκληραίνουν και το μυαλό κυρίως όμως τα συναισθήματα. Όσο αυτά κινητοποιούν τους ανθρώπους υπάρχει ελπίς. Όσες φορές έγινε προσπάθεια να επιβληθούν, με οποιονδήποτε τρόπο ιδεολογίες κατάστρεψαν και κοινότητες και πρόσωπα. Αυτό που με κάνει να αγαπώ τον άνθρωπο είναι η σχέση μ' αυτόν κι όχι η κοινότης της ιδεολογίας. Το να μπορώ να μπαίνω στη θέση του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.