Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Αλαφιάτης


Αλαφιάτης (λαφιάτης) είναι το φίδι της φωτογραφίας. Τον βρήκαμε και τον απαθανατίσαμε καταμεσής στο δρόμο. 
Είναι ένα ακίνδυνο φίδι χωρίς δηλητήριο και το μήκος του δεν ξεπερνά συνήθως το 1,5 μ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,6 μ. Σκαρφαλώνει στα δέντρα και στους θάμνους και μπορεί να κολυμπήσει. 
Τρώει ποντίκια, σαύρες, μικρά κουνέλια, αυγά κλπ. Μαρτυρίες στο χωριό μας αναφέρουν ότι τρώει ακόμα και οχιές. 
Την άνοιξη γεννά τρία με δεκαοχτώ αυγά. Σπάνια οι αγρότες θα σκοτώσουν αλαφιάτη, γιατί θεωρείται χρήσιμος. 

Υπάρχουν πολλές ιστορίες εξημέρωσης και φροντίδας αλαφιατών από ορμυλιώτες. Μια απ’ αυτές είναι και του μπαρμπα- Γιάννη Κυρομίτη. 

 Στο κτήμα του μπαρμπα - Γιάννη ήρθε κάποια μέρα ένας φίλος του γιατρός να μαζέψει κανέναν κουβά ελιές για να τις φτιάξει σπαστές. Ο μπαρμπα - Γιάννης του έδειξε μια ελιά στο βάθος του κτήματος που είχε χοντρές ελιές. Αυτός πήρε τη σκάλα και τον κουβά και πήγε κατά κει. 
Πριν καλά καλά στήσει τη σκάλα, βλέπει να έρχεται προς το μέρος του ένας αλαφιάτης. Τα παρατάει όλα και φεύγει προς το μέρος που ήταν ο μπαρμπα-Γιάννης. Μπροστά ο γιατρός και πίσω να ακολουθεί το φίδι. 
Κατατρομαγμένος αρχίζει να τρέχει και φτάνει στον μπαρμπα - Γιάννη κατακίτρινος από το φόβο του. 
"Σώσε με μπαρμπα- Γιάννη , σώσε με, με κυνηγά ένα φίδι"
Κι ο μπαρμπα- Γιάννης του χαμογελά και του λέει: 
"Δε σε κυνηγά το φίδι, απλά είναι η ώρα για το πρωινό του κι αυτή είναι η διαδρομή που ακολουθεί για να ρθει εδώ.
Σ’ αυτήν εδώ την καλύβα, του λέει, έχω πεντέξι μικρά φιδάκια. Κάθε πρωί τα φέρνω γάλα και τα ταΐζω. Αυτός είναι ο ξενικός κι έρχεται κι αυτός να πάρει το μερίδιό του. Τον καθυστερώ με μια κλαδούρα κι αφού χορτάσουν τα μικρά του επιτρέπω να φάει ό,τι έχει απομείνει."
Ύστερα από τη διήγηση του μπαρμπα- Γιάννη επανήλθε το χρώμα στο πρόσωπο του γιατρού!

2 σχόλια:

  1. Ο αλαφιάτης βέβαια είναι άκακος άλλα παρόλα αυτά δεν σημαίνει οτι δεν θα σας επιτεθεί.Οι αλαφιάντες επιτίθενται μόλις νιώσουν οτι απειλούνται(λόγο του μηχανισμού αυτοάμυνας)Όπως έχει είδη αναφερθεί,οι αλαφιάτες δεν περιέχουν δηλητήριο οπότε αν σας επιτεθεί απλά θα νιώσετε πονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούμπας το σκουτνό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.