Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Απογραφή στο Άγιο Όρος το 1881

Στο αξιόλογο blog ΔΟΥΜΠΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ δημοσιεύεται η απογραφή που έγινε το 1881/82 στα σαντζάκια (νομούς) Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας τα οποία ανήκαν στην περιφέρεια (βιλαέτι) Θεσσαλονίκης.
Στα πλαίσια του φορολογικού προγραμματισμού του το οθωμανικό κράτος, κυρίως στα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας, προέβη στην απογραφή του πληθυσμού προκειμένου να διαπιστώσει τις οικονομικές του δυνατότητες. Η πρώτη οργανωμένη απογραφή πληθυσμού έγινε από τον σουλτάνο Mahmud II μεταξύ των ετών 1830-1838 και περιέλαβε δέκα εγιαλέτια. Στη συγκεκριμένη απογραφή καταγράφηκε μόνο ο ανδρικός πληθυσμός.
Στις επόμενες απογραφές μετά το τανζιμάτ, γινόταν απογραφή του συνολικού πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών.
Στον καζά (επαρχία) του Αγίου Όρους καταγράφηκαν 4.195 Έλληνες, 2.251 Σλάβοι, 57 μουσουλμάνοι και 137 άλλοι ξένοι, συνολικά 6.640 κάτοικοι.

Από Αγιορείτικες Μνήμες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.