Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Ποιος έχτισε τον Παρθενώνα;

Ο Παρθενώνας δεν ήταν δημιούργημα μόνο των Αθηναίων αλλά και… των προγόνων μας της αρχαίας Σερμύλης κι αυτό, γιατί το ένα εξηκοστό του ετήσιου φόρου που πλήρωναν οι πόλεις της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας πήγαινε υπέρ της θεάς Αθηνάς. Έτσι ο Περικλής εξοικονόμησε τα χρήματα για να χτιστεί ο περίφημος ναός, όπου τοποθετήθηκε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, έργο του Φειδία.

Το 477 π.Χ ιδρύθηκε η Αθηναϊκή Συμμαχία.

Το 454 π.Χ. το ταμείο της Συμμαχίας μεταφέρθηκε από τη Δήλο στην Αθήνα και οι Αθηναίοι επέβαλαν δυσβάσταχτους φόρους στους συμμάχους τους.

Οι πόλεις της Αθηναϊκής Συμμαχίας παρουσιάζονται στους φορολογικούς καταλόγους από το 443 π.Χ χωρισμένες σε πέντε περιφέρειες ανάλογα με τη γεωγραφική τους κατανομή.

Σύμφωνα μ’ αυτούς τους καταλόγους η αρχαία Σερμύλη πλήρωνε πέντε τάλαντα και 5.500 δραχμές, δηλαδή 35.500 δραχμές, αφού το ένα τάλαντο ισοδυναμούσε με 6.000 δραχμές.

Δείτε στους καταλόγους το φόρο που έδιναν οι πόλεις της Χαλκιδικής, καθώς και των άλλων πόλεων της Αρχαίας Ελλάδας, στην Αθηναϊκή Συμμαχία.


( διπλό κλικ στις φωτο για μεγέθυνση)

1 σχόλιο:

  1. ερωτηση.ποια ειναι η πηγη αυτων των στοιχειων και που βρισκονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.