Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

« Μεσουράνημα και συντρίμμια»

‘’Μεσουράνημα καί Συντρίμμια’’ είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Νικόλαος Γ. Δέας. Εκδόθηκε το 1976 στην Αθήνα και αναφέρεται στις άγνωστες σελίδες από τους εθνικούς μας αγώνες 1917-1922, όπως αναγράφει στο εξώφυλλο.
ΔΕΑΣ Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΑΓΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
ΠΑΡΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

4.1 Δέας Νικόλαος του Γεωργίου. Η καταγωγή του – Σπουδές

Γεννήθηκε την 17-10-1897 στην Ορμύλια
Χαλκιδικής, και είναι καταχωρημένος στα μητρώα αρρένων της τότε κοινότητας με αύξ. αριθμό 2.


Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Ξουζαφείρης από την Ορμύλια και μητέρα του η Αικατερίνη Δέα
από τον Πολύγυρο. Παρ’ όλα αυτά εγγράφηκε στα μητρώα αρρένων με την επωνυμία Ντέας κρατώντας το επίθετο της μητέρας του, το οποίο αργότερα καθιερώθηκε σαν Δέας.

Σε ηλικία 7 ετών το 1904 πήγε στην Αστική σχολή Ορμύλιας (Δημοτικό Σχολείο ) όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα από την δασκάλα του Μαρία Ι. Κουντουρά, με πολύ καλή επίδοση.


Τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο το 1910 με επίδοση «λίαν καλώς» και συνέχισε τις σπουδές του στην Θεσσαλονίκη σε Γυμνάσιο. Σύντομα όμως πήρε μετεγγραφή για την παιδαγωγική ακαδημία (Διδασκαλείο) στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου απεφοίτησε το 1917 με άριστα. Ταυτόχρονα όμως φοιτούσε και στη Σχολή Γεωμετρών της Θεσσαλονίκης που από εκεί αποφοίτησε το ίδιο έτος με άριστα, ενώ είχε καταταγεί σαν εθελοντής στο στρατό της Εθνικής άμυνας με πολλούς συμμαθητές του.
Ο Νικόλαος Δέας την εποχή αυτή, 1912 -1917, που φοιτούσε στις σχολές στη Θεσσαλονίκη, έγινε μάρτυρας όλων των κοσμοϊστορικών γεγονότων που συνέβησαν και σημάδεψαν την ιστορία και την εξέλιξη του Έθνους για τα επόμενα χρόνια. Τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, με την ταυτόχρονη απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας και κατόπιν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο 1914-1918.

4.2 Η εθελοντική κατάταξη και ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
Στην Ελλάδα ο Βενιζέλος πίστευε ότι η χώρα έπρεπε να είναι στο πλευρό της Αντάντ, γιατί έτσι θα εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα των Ελλήνων ενώ αντίθετη άποψη είχε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος που σαν Γερμανόφιλος, επέμενε σε ουδετερότητα της Ελλάδας αφού προέβλεπε νίκη των Γερμανών.
Έτσι η διχόνοια έφερε διαμάχες και δίχασε τον ελληνικό λαό. Μάλιστα ο διχασμός έγινε εντονότερος, επειδή ο βασιλιάς δεν υποχωρούσε από τις θέσεις του, και ο Βενιζέλος παραιτήθηκε. Οι Αγγλογάλλοι το 1915 παραβίασαν την ελληνική ουδετερότητα, έκαναν απόβαση στη Θεσσαλονίκη και με σκοπό να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, έγινε στρατιωτικό κίνημα και σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της «Εθνικής Άμυνας» στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής το Βενιζέλο.
Ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα και να τον διαδεχθεί ο γιος του Αλέξανδρος. Μετά από αυτό η κυβέρνηση εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα και κήρυξε τον πόλεμο στις κεντρικές αυτοκρατορίες.3
Η Θεσσαλονίκη σε όλα αυτά τα συμβάντα, ήταν μέσα στο επίκεντρο των εξελίξεων, με πρωταγωνιστικό ρόλο, και όπως ήταν φυσικό, αυτά τα γεγονότα εξήψαν το πατριωτικό αίσθημα του έφηβου τότε Νίκου Δέα, που κατατάχθηκε εθελοντής στις 20-4-1917, στο στρατό της «Εθνικής Άμυνας», ο οποίος στο καταπληκτικό βραβευθέν βιβλίο του « Μεσουράνημα και συντρίμμια» που αργότερα έγραψε, και στο οποίο, βασιζόμενος στις λεπτομερείς σημειώσεις του, αναφέρεται στις άγνωστες σελίδες από τους Εθνικούς Αγώνες 1917-1922 με τον τρόπο που τις έζησε ο ίδιος.
Από την ανέκδοτη εργασία του καθηγητή Γιάννη Σμάγα ''Προσωπικότητες της Ορμύλιας''

2 σχόλια:

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.