Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Καλλίπολη

Στην περιοχή της Ορμύλιας, εκτός από τη Σερμύλη υπήρχε, κατά την αρχαιότητα, και άλλη μία πόλη, η Καλλίπολις, που βρισκόταν κάπου στα υψώματα της ομώνυμης περιοχής, όπου σήμερα και το μεταγενέστερο κάστρο. Οι πληροφορίες γι’ αυτήν είναι ελάχιστες: αποικία των Χαλκιδέων, από τις πτωχές και ασήμαντες πόλεις της ενδοχώρας της Χαλκιδικής. Αναφέρεται για πρώτη φορά στους φορολογικούς καταλόγους της Αθηναϊκής συμμαχίας των ετών 434-428 π.Χ. Σε επιγραφή, που βρέθηκε κάπου βόρεια της Ορμύλιας και θα μπορούσε να χρονολογηθεί γύρω στα 290 π.Χ., αναφέρεται η οριοθέτηση της χώρας των Οσβαίων και των Καλλιπολιτών. Όριά τους ήταν οι δύο ποταμοί, ο Πεταρίσκος και ο Αμμίτης.

Η Καλλίπολη εξακολούθησε να υπάρχει και μετά το 348 π.Χ., όταν ο Φίλιππος κατέστρεψε τις πόλεις της Χαλκιδικής. Η επιστήμη μόλις το 1986 εξακρίβωσε ότι στην περιοχή υπήρχε αρχαία πόλη με το όνομα Καλλίπολις, Η λαϊκή όμως παράδοση διαφύλαξε ζηλότυπα το όνομα αυτό, συνδέοντάς το με γοητευτικούς μύθους και τεκμηριώνοντας την αδιάκοπη συνέχεια της ζωής στην περιοχή.

(Από το βιβλίο ΧΑΒΡΙΑΣ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ του Γυμνασίου Λυκείου Ορμύλιας που εκδόθηκε το 2003 στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Υπεύθυνοι καθηγητές: Σμάγας Ιωάννης-Τέλη Βασιλική)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.