Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Τα νομίσματα της αρχαίας Σερμύλης.


Το νόμισμα της αρχαίας Σερμύλης
Η πρώτη νομισματοκοπική περίοδος της Σερμύλης φαίνεται να αρχίζει περίπου το 550 π.Χ. Το πρώτο νόμισμα που παρουσιάζεται είναι ένα ευβοϊκό τετράδραχμο. Πρόκειται για το αρχαιότερο νομισματικό δείγμα που μας είναι γνωστό. Στην πρόσθια όψη του διαφαίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχαϊκής τέχνης, η αυστηρότητα του σχεδίου και η επικυριαρχία της γραμμής. Γύρω από την αναπαράσταση υπάρχει η επιγραφή (leggenta), σ’ αρχαϊκή γενική, ΣΕΡΜΥΛΙΑΟΝ, που προσδιορίζει τόπο ή κτήση. Είναι η αρχαιότερη γραπτή αναφορά για την πρόδρομο της σημερινής Ορμύλιας.
Τα γράμματα της επιγραφής ανήκουν στο δυτικό ερυθρό αλφάβητο , που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από τους Χαλκιδείς και από τους κατοίκους των αποικιών τους. Είναι το γνωστό σε όλους μας λα- τινικό αλφάβητο. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του πολεμιστή δεν είναι χαραγμένα με ξεκάθαρο τρόπο, ενώ οι μύες του αλόγου αναπαριστούνται σε γενικές γραμμές. Στο αριστερό ημισφαίριο του τετράδραχμου υπάρχει μια ανάγλυφη σφαίρα που αναπαριστά μάλλον τον ήλιο. Τέτοιου είδους ανάγλυφες παραστάσεις διακρίνουμε σε πολλά νομίσματα νομισματοκοπείων που βρίσκονταν στο χώρο της σημερινής Μακεδονίας.
Είναι γνωστό ότι από τους πρώιμους χρόνους της νομισματοκοπίας το νόμισμα θεωρούνταν αντικείμενο ιερό. Πάνω σ’ αυτό μόνο οι θεοί ή οι ήρωες ή και κάτι που είχε σχέση μ’ αυτούς μπορούσε να απεικονιστεί, οπότε ο καβαλάρης του νομίσματος μας ή είναι κάποιος θεός ή κάποιος ήρωας της τοπικής μυθολογίας. Αν τελικά είναι ο θεός τότε είναι σίγουρα ο Άρης, ο θεός του πολέμου, αφού η εικόνα μας παραπέμπει σε πολεμιστή.
Η ανάγλυφη σφαίρα που διακρίνεται σε πολλές περιπτώσεις και την συναντούμε και σ’ άλλες νομισματικές μονάδες της σημερινής Μακεδονίας, δείχνει την ευρύτητα των Σερμυλιαίων, κυρίως μέσω του εμπορίου, μια δραστηριότητα που φαίνεται να διαδραμάτιζε εξέχοντα ρόλο στη Σερμύλη, αφού νομίσματά της βρέθηκαν σε θησαυρούς στην Περσία.
Από το βιβλίο ‘’ Η ΟΡΜΥΛΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ’’
Η απεικόνιση των νομισμάτων από το blog Δουμπιά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.