Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Λαογραφικό υλικό


Το 1968 ήρθε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ορμύλια. Μεμιάς άλλαξαν τα πάντα στο χωριό μας. Η γκαζόλαμπα που φώτιζε με το ασθενές φως τα δωμάτια των σπιτιών μας, το φανάρι των τροφίμων που κρατούσε μακριά τις μύγες, το σίδερο μέσα στο οποίο τοποθετούσαν αναμμένα κάρβουνα για το σιδέρωμα των ρούχων και πολλά άλλα αντικείμενα της καθημερινής χρήσης περιήλθαν σε αχρησία και αποσύρθηκαν στα υπόγεια. Η νέα εποχή του ηλεκτρικού ρεύματος έφερε στα σπίτια μας τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με το άπλετο φως, τα ψυγεία,τα πλυντήρια ρούχων, την ασπρόμαυρη τηλεόραση, το ηλεκτρικό σίδερο κι όλα τα καλούδια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέσα σε δύο χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα αγροτικά αυτοκίνητα κι άρχισε η σταδιακή αντικατάσταση των κάρων μ’ αυτά. Στο τελείωμα της δεκαετίας του ’70 όλοι πλέον έχουν στην αυλή τους κι ένα αγροτικό αυτοκίνητο εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.
Στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας του ’80 άρχισε να γίνεται λόγος για συγκέντρωση όλου αυτού του υλικού που βρισκόταν στα κατώγια των σπιτιών από τους παράγοντες της πολιτικής ζωής του χωριού μας κι από πολιτιστικούς φορείς για τη δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου. Έγινε κάποια προσπάθεια για τη συγκέντρωσή τους στο Κοινοτικό Κατάστημα, αλλά γρήγορα εγκαταλείφτηκε.
Κατά καιρούς στήθηκαν κάποιες αξιόλογες λαογραφικές εκθέσεις από φορείς της Ορμύλιας που εντυπωσίασαν.
Ο Χρήστος Καρπέτης από προσωπικό ενδιαφέρον και μεράκι προσπαθεί να συλλέξει εδώ και κάμποσα χρόνια ό,τι λαογραφικό υλικό έχει απομείνει στα σπίτια και το συσσωρεύει σε μια αίθουσα του Δημαρχείου της Ορμύλιας. Ο ίδιος έχει χαρίσει στο Δήμο τη συλλογή του που αποτελείται από εκατό αντικείμενα (γεωργικά εργαλεία και οικιακά σκεύη). Σ’ αυτή τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού έχουν συνεισφέρει με δικά τους αντικείμενα και οι : Ουράνης Δημήτριος του Ελευθερίου, Σταμούδη Νίτσα του Νικολάου, Κουκουβίνου Άννα του Παύλου, Φιλίππου ή Μπολοβίνη Άννα, Κυράνω Κολλαρά του Χρήστου, Λανταβός Αθανάσιος του Ιωάννη, κληρονόμοι Γέργου Χρήστου του Ιωάννη.
Δείτε το υλικό που έχει συγκεντρωθεί.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.