Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοβουλίες για την τιμή της πράσινης ελιάς


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Σε εγρήγορση καλούν τους ελαιοπαραγωγούς οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών Ολύνθου - Καλυβών - Σημάντρων - Αγίου Μάμαντος - Τενέδου - Ν. Φώκαιας και Ορμύλιας, εν όψει της εμπορίας της πράσινης ελιάς και του προσδιορισμού των τιμών της ανά κατηγορία.
Με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τις δύσκολες συγκυρίες και ζητούν να ακολουθηθεί ενιαία τακτική έναντι των εμπόρων, ώστε οι τιμές να μην είναι κάτω του κόστους.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών Ολύνθου - Καλυβών - Σημάντρων - Αγίου Μάμαντος - Τενέδου - Ν. Φώκαιας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας, μετά από αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις και επαφές με διαφόρους φορείς, εν όψει της συγκομιδής της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής 2011, επισημαίνουμε τα εξής:
Φάρμακα - λιπάσματα - καύσιμα και γενικά όλα τα γεωργικά εφόδια ανεβαίνουν συνεχώς. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή παραγωγή, η οποία εκτιμούμε ότι δεν θα ξεπεράσει το 35 - 40% εν σχέσει με πέρυσι και η οποία οφείλεται κυρίως στην παγωνιά του Μαρτίου και όχι στο κυκλοκόνιο, όπως ισχυρίζεται ο ΕΛΓΑ, oδηγεί τους παραγωγούς μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Γι’ αυτό, δεν είναι δυνατόν οι έμποροι να θέλουν να πάρουν και φέτος την ελιά κάτω από το κόστος.
Αν πέρυσι, λόγω μεγάλης παραγωγής, καλύφθηκε εν μέρει το κόστος, εφέτος με την πολύ μικρότερη παραγωγή μ’ αυτές τις τιμές δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε το 2012 και κινδυνεύουμε στην υποβάθμιση του προϊόντος.
Γι’ αυτό συμβουλεύουμε τους παραγωγούς μας να μην κόψουν ελιά τουλάχιστον κάτω από το κόστος, όπως αυτό υπολογίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας Χαλκιδικής, οι δε "σκάλες" να μην είναι πάνω από 0,5 λεπτά.
Την ψιλή ελιά, που φέτος είναι ελάχιστη, να μην τη δίνουν κάτω από τα 0,60 λεπτά. Να την διαλογίσουν και να την βγάλουν αγουρέλαιο, το οποίο είναι περιζήτητο και συμφέρει περισσότερο, επειδή οι ελιές είναι αραιές, και για όσους έχουν πρόβλημα πρωιμότητας συμβουλεύουμε τους παραγωγούς να οδηγήσουν την παραγωγή τους στα συνεταιριστικά εργοστάσια για λογαριασμό τους, μέχρις ότου οι έμποροι βγάλουν μια λογική και ικανοποιητική τιμή, για να πληρωθεί όλη η ελιά με την τιμή που θα διαμορφωθεί στο τέλος.
Η πράσινη ελιά εφέτος κινήθηκε καλά στην αγορά και οι έμποροι δεν έχουν μεγάλα αποθέματα ή έχουν ελάχιστα για τις ανάγκες τους, μέχρι να γίνει η καινούρια παραγωγή.
Μην ακούτε αυτά που διαρρέουν οι έμποροι, ότι έχουν περσινά αποθέματα. Η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά ελάχιστη. Αν λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς –προσφορά και ζήτηση– και όχι τα καρτέλ της ΠΕΜΕΤΕ, η τιμή της Ελιάς πρέπει να πάει σε πολύ μεγαλύτερα ύψη από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω.
Επίσης, καλούμε τον ΕΛΓΑ να επανεξετάσει το θέμα και να κάνει πρόγραμμα ΠΣΕΑ, όπως υπεσχέθη, ώστε να αποζημιωθούν εν μέρει οι παραγωγοί μας. Τέλος, καλούμε τους παραγωγούς μας να αγωνισθούν για το μέλλον του προϊόντος και να έχουν υπ’ όψιν ότι, «αν δεν σπάσουμε αυγά, ομελέτα δεν κάνουμε».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΟΛΥΝΘΟΥ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,6944 / 436.027
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ, ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, 6937 / 123.055
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΒΩΝ, ΓΚΟΛΟΗΣ ΓEΩΡΓIΟΣ, 6944 / 627.590

Από Γνώμη της Χαλκιδικής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.