Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλ(ι)κόπετρα: το νταμάρι των προϊστορικών ανθρώπων.


Η Χαλ(ι)κόπετρα είναι το τοπωνύμιο  που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περίπου  βόρεια της διακλάδωσης  της  Ορμύλιας. Στη Χαλ(ι)κόπετρα ήταν το νταμάρι των προϊστορικών ανθρώπων που ζούσαν στη Σιθωνία. Το χαρακτηριστικό  της πέτρας  που εξορυσσόταν από τη Χαλ(ι)κόπετρα είναι η σκληρότητά της και που όταν τη σπάσεις,  διαμορφώνονται  στις άκρες της λεπίδες.
Αυτό το είδος της πέτρας βρέθηκε σε προϊστορικούς οικισμούς της Σιθωνίας και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του  αρχαιολόγου Άγγελου Σμάγα  η πέτρα αυτή μεταφερόταν από την συγκεκριμένη τοποθεσία με την οποία οι προϊστορικοί άνθρωποι διαμόρφωναν αιχμηρά εργαλεία καθημερινής  χρήσης και όπλα. Το νταμάρι της Χαλικόπετρας συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα, καθώς  οι τεχνίτες  της αθκάνης χρησιμοποιούσαν  την πέτρα για την κατασκευή της.  Η αθκάνη ήταν αγροτικό εργαλείο, το οποίο έζευαν στο άλογο και συνέθλιβαν τα στάχυα στα στρογγυλά πέτρινα αλώνια και στη συνέχεια με τη διαδικασία του λιχνίσματος ξεχώριζαν τον καρπό από το άχυρο.
Αυτή η πέτρα χρησιμοποιούνταν,  όπως λένε οι παλιότεροι, και για το άναμμα της φωτιάς με τη βοήθεια ενός εργαλείου που λεγόταν πριόβολος τότε που δεν υπήρχαν σπίρτα και τσακμάκια.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.