Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τα τέσσερα χωριά της Ορμύλιας


Στις 27-9-2011 ο Νίκος Εμμ. Παπαοικονόμου παρουσίασε στο blog των Δουμπιών την απογραφή των χωριών της Χαλκιδικής το 1530.
Το εντυπωσιακό της απογραφής είναι ότι στην περιοχή της σημερινής Ορμύλιας υπήρχαν τέσσερα χωριά (Ορμύλια με 73 νοικοκυριά, Καλύβια με 80 νοικοκυριά, Βατοπέδι με 28 νοικοκυριά και Άγιος Σώζων ή Άγιος Δημήτριος με 70 νοικοκυριά), κάτι που δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα γι’ αυτό το ιστορικό στοιχείο, της ταυτόχρονης δηλαδή χρονολογικά ύπαρξης τους.
Από το blog των Δουμπιών είχαμε πληροφορηθεί ότι υπήρχε χωριό στην περιοχή της Ορμύλιας με το όνομα Άγιος Σώζων και το προσδιορίσαμε στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Στο συγκεκριμένο κατάλογο δηλώνεται ως Άγιος Σώζων-Άγιος Δημήτριος και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το χωριό αυτό θα βρισκόταν εκεί και πιθανώς ο Άγιος Δημήτριος της παμπάλαιας εκκλησίας με την τεράστια βελανιδιά να ήταν και ο κτήτορας αυτού του χωριού.
Επίσης, σε παλιότερη ανάρτηση του blog των Δουμπιών είχε αναφερθεί και η ύπαρξη ενός οικισμού στην Ορμύλια με το όνομα Αγία Ιερουσαλήμ.

Δείτε το σχετικό κατάλογο:
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.