Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Μετόχια του Αγίου Όρους στην Ορμύλια το 1528

Με τη δημοσιοποίηση του φορολογικού τεφτεριού ΤΤ723 από το blog των Δουμπιών που αφορά στα μετόχια του Αγίου Όρους στην Ορμύλια, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε καλύτερη εικόνα για τις θέσεις οικισμών και μετοχιών της περιοχής μας. Στον κατάλογο των οικισμών της Ορμύλιας (Καλύβια, Άγιος Σώζων- Άγιος Δημήτριος, Βατοπέδι, Αγία Ιερουσαλήμ) αυτή τη φορά προστέθηκε και ο οικισμός του Σωτήρος κοντά στους Αγίους Αποστόλους.

Για να κατανοήσουμε την ύπαρξη της πλειάδας των οικισμών στο χώρο της Ορμύλιας, πρέπει να ανατρέξουμε στα βυζαντινά χρόνια κατά τα οποία όλη η περιοχή με τον εύφορο κάμπο της ήταν περιουσία των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Σ’ αυτούς τους οικισμούς έμεναν οι δουλοπάροικοι, οι οποίοι δεν είχαν κανένα περιουσιακό στοιχείο και εργάζονταν στα κτήματα των μετοχιών.
Το ίδιο καθεστώς συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας με τα προνόμια που είχαν δοθεί από την Υψηλή Πύλη στα μοναστήρια.
Είναι γνωστές οι οικογένειες που ζούσαν στο μετόχι του Βατοπεδίου μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και οι οποίες μετά την εγκατάλειψή του από τους μοναχούς εγκαταστάθηκαν στην Ορμύλια.
Δείτε το φορολογικό τεφτέρι ΤΤ723 που αναρτήθηκε στο blog των Δουμπιών: http://doumbia-istoria.blogspot.com/
ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ Νερόμυλος στα Καλύβια Ορμύλιας
ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ Μετόχι στο χωριό Βατοπέδι κοντά στην Ορμύλια
ΔΟΧΕΙΑΡΊΟΥ Μετόχι Ορμύλιας
ΖΩΓΡΑΦΟΥ Μετόχι Ορμύλιας στο βυζαντινό χωριό Σωτήρας, στην περιοχή Αγ.Αποστόλων
ΛΑΥΡΑΣ Μετόχι Ορμύλιας στον προσκυνητάρι του Αγ.Βασιλείου
ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 1.Μετόχι στην Ορμύλια κοντά στον ανεμόμυλο.
2.Μετόχι με νερόμυλο στα Καλύβια Ορμύλιας
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ Μετόχι Ορμύλιας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.