Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Τα πέτρινα σπίτια πεθαίνουν.

Τα πέτρινα σπίτια πεθαίνουν. Γέρικα κουφάρια και κανείς μας δε νοιάζεται, αν θα πρέπει να θαφτούν με ευπρέπεια.
 Ένα ακόμη παλιό ακατοίκητο σπίτι κατεδαφίζεται, λόγω του ότι ο ιδιοκτήτης του δεν είχε τη δυνατότητα της ανακαίνισης του, αφού δεν του ήταν πλέον χρήσιμο και μάλλον κίνδυνο εγκυμονούσε η διατήρησή του. Κάποια όμως υπηρεσία του Δήμου θα μπορούσε να είχε συσταθεί από χρόνια για τη λεπτομερή αποτύπωση όλων αυτών των κτιρίων.   
Ετοιμόρροπα είναι και τα δυο που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, του Θανάση Μπούγια και του Μιχάλη Μιχαλούδη, από το Υπουργείο Πολιτισμού (4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων) και έχουν αποτυπωθεί με κάθε λεπτομέρεια σε εργασίες φοιτητών του Α.Π.Θ. Ήδη η μισή σκεπή και το αντίστοιχο  ξύλινο πάτωμα του δεύτερου Μνημείου έχουν  καταρρεύσει. Πρόκειται για δύο κατοικίες μ' όλα τα χαρακτηριστικά  αγροτικών κατοικιών παρελθόντων αιώνων.
Σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει τίποτα απ’ αυτά τα δυο κτίρια, τα οποία θα μαρτυρούσαν την ιστορική συνέχεια αυτού του τόπου.
Τα πέτρινα σπίτια κουβαλούν τη δική τους ιστορία κι έχουν να πουν πολλά στις νεότερες γενιές.
Θεωρητικά  όλα τα παλιά σπίτια στο παλιό χωριό έπρεπε να κριθούν διατηρητέα και να ανακαινιστούν, έστω και για τουριστικούς λόγους.
Κάποια άλλα όμως που βρίσκονταν σε  εκμεταλλεύσιμες περιοχές (κεντρικοί δρόμοι) ανακαινίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους κι έδωσαν έναν πολύ όμορφο τόνο στο χωριό μας.


Το διατηρητέο,  ιδιοκτησίας Θανάση Μπούγια:


Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το διατηρητέο, ιδιοκτησίας Μιχάλη Μιχαλούδη:


 Είσοδος οικίας

 Νιπτήρας για το πλύσιμο των πιάτων

 Το Δοξάτο. Εδώ γινόταν οι διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις της οικογένειας.

 Εσωτερική σκάλα που οδηγούσε στον όροφο της οικίας.


 Διακρίνεται η γκλαβανή (καταπακτή) , η οποία έκλεινε και ασφάλιζε τον όροφο της κατοικίας.

 Η εσωτερική σκάλα.

 Εσωτερική πορτάρα. Μηχανισμός, ο οποίος ασφάλιζε την πόρτα εισόδου.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.