Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Το Καλό Πηγάδι

Το Καλό Πηγάδι είναι ένα καλοχτισμένο πηγάδι μιας πολύ παλιάς εποχής. Βρίσκεται λίγο πιο έξω από τα ανατολικά όρια του χωριού μας μέσα σε ελαιώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε το Πηγάδι δε φτιάχτηκε για την άρδευση καλλιεργειών, αλλά για τις ανάγκες  πόσιμου νερού  του χωριού Καλύβια, το οποίο χρονολογείται από τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Η περιοχή ήταν τσιφλίκι της μονής Ξηροποτάμου και οι κάτοικοί του ήταν κολίγοι της. Λεγόταν Καλό Πηγάδι, διότι είχε πολύ ωραία κατασκευή τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στο υπερυψωμένο τμήμα του.  Στο στόμιό του είχε ένα ευρύχωρο τετράγωνο πατάρι  χτισμένο με πέτρα, με δύο σκαλοπάτια από τη μια μεριά και τρία από την άλλη, όπως θυμούνται οι παλιότεροι που έπαιζαν εκεί στα ανέμελα παιδικά τους χρόνια,  και γύρω του υπήρχαν καλοχτισμένες καμάρες, οι οποίες στήριζαν τη σκεπή. 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

2 σχόλια:

  1. τα σκουπιδια αφαιρουν πολλα απο μια τοσο ομορφη κατασκευη...θα μπορουσε να διασωθει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.