Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Γαλάζιες σημαίες 2012

Διαβάζω ένα άρθρο για τις γαλάζιες σημαίες που δόθηκαν φέτος σε παραλίες, και συνειδητοποιώ ότι η Χαλκιδική είναι 2η σε γαλάζιες σημαίες (35) μαζί με την Κέρκυρα, λίγο πίσω από το νομό Λασιθίου (40).Όμως συνειδητοποίησα επίσης, ότι η παραλία των Ψακουδίων δεν έχει γαλάζια σημαία, ενώ απ' ότι θυμάμαι, πριν μερικά χρόνια είχε.


Για να έχει μία παραλία γαλάζια σημαία πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια, τα οποία συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες(http://www.eepf.gr/blueflag):


Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
 • Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ
 • Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
 • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
 • Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Οργάνωση ακτής
 • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
 • Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
 • Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
 • Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
 • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Ασφάλεια επισκεπτών
 • Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
 • Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

 • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
 • Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Οπότε τίθεται το εξής ερώτημα: "Γιατί η παραλία μας να μην έχει γαλάζια σημαία;"
Μήπως φέρει ευθύνη η δημοτική αρχή; Μήπως φταίμε εμείς οι πολίτες;

Πάντως, έχω δει τον τελευταίο καιρό ορισμένες πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό της ακτής και της θάλασσας κάτι που με γεμίζει αισιοδοξία.

Το θέμα δεν είναι το "βραβείο", δηλαδή η γαλάζια σημαία αυτή καθ' αυτή. Το θέμα είναι να κολυμπάμε εμείς και κυρίως τα μικρότερα παιδιά σε καθαρές ακτές και επίσης να μπορούμε να καθόμαστε άνετα σε μία καθαρή παραλία χωρίς αποτσίγαρα και λοιπά σκουπίδια.
7 σχόλια:

 1. Ο δημος Ορμύλιας ήταν ο Δήμος με τα λιγότερα χρέη και τη μεγαλύτερη περιουσία. Πάντοτε είχε δύο γαλάζιες σημαίες. Τώρα που ενώθηκε με τον Πολύγυρο καμμιά γαλάζια σημαία. Μάλλον γίνεται σκόπιμα για να υποβαθμιστεί η παραλία της Ορμύλιας και να την ξεπουλούν κάποιοι.Οι εκλεγμένοι Ορμυλιώτες τι κάνουν κοιμούνται όρθιοι; Αρκούνται φαινεται μόνο στα μηνιάτικα να περνάν καλά, (με τα τσίπουρα). Οι υπόλοιποι που ειναι αντιπολίτευση ποια ειναι η θέση τους αλλά και αυτοί φαινεται είναι ανύπαρκτοι στα προβλήμματα της Ορμύλιας. Κάποιους δε από αυτούς τους ενδιαφέρουν μόνο τα Βουλευτιλίκια.Αν έχουν λίγη τσίπα ας μας απαντήσουν.
  Μία Ορμυλιώτισα που ανησυχεί πολύ για την Ορμύλια όπως την έχουν καταντήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι θελετε; σημαια;για καντε εναν ελεγχο στα νερα να δειτε οτι οι περισσοτεροι βοθροι χυνονται στην θαλασσα μας.το καλοκαιρι η θαλασσα βρωμαει και οι τουριστες που καθονται γυρω μας εξσφανιζονται.οταν πηγαμε. στον “υπευθυνου“ του χωριου μας κσι του ειπαμε να δωσουμε ολοι οι ψακουδιανοι χρηματα να γινει βιολογικος επιτελους μας ειπε οτι κοστιζει η μελετη ενω προσφατα εγκτιθηκαν κονδυλια μεσω εσπα για τρεις αλλους οικισμους τις χαλκιδικης.τα ψακουδια τα θυμουνται μονο οταν ειναι να εισπραξουν τα δημοτικα τελη.εχουμε αγανακτησει πια κουραστηκαμε να χτυπαμε πορτες και να μας αγνοουν λες και δεν ανηκουμε σ‘αυτο το δημο. μια ψακουδιανη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν κατάλαβα το πνεύμα της ερώτησης αν θέλουμε σημαία; Και να κάνουμε έλεγχο στα νερά; Εσύ σαν Ψακουδιανή που φαινεται ότι γνωρίζεις κάνε τις καταγγελείες που πρέπει γιατί σίγουρα ξέρεις ποιοι παρανομούν.Και για να σε προλάβω δεν καρφώνεις κανέναν το τόπο σου βοηθάς αφου κάποιοι είναι ασυνείδητοι.Επίσης κακώς προτείνατε να συνεισφέρετε χρήματα για την ίδρυση βιολογικού. Το πρόβλημα αφορά όλους τους κατοίκους της Ορμύλιας και την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά οι δημοτικοί άρχοντες που έπρεπε να μεριμνήσουν να εγκριθούν κονδύλια οπως για τους τρεις οικισμούς της Χαλκιδικής πού αναφέρθηκες.Απλώς αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι ;κύριοι; εκλεγμένοι όσο και να τους προκαλέσεις με σχόλια καρφί δεν τους καίγεται "μούγκα στη στρούγκα" λίγη τσίπα δεν έχουν; κρύβονται έστω και για μια απάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απάντηση στην 3:23
  Καλά εισαι σοβαρή τον έλεγχο θα τον κάνουμε εμείς;
  Υπάρχουν οι εκλεγμένοι με τους παχυλούς μισθούς που η δουλειά τους εινα αυτή να ελέγχουν γι΄αυτό πληρώνονται (αλλά αδειάζουν απο τα τσίπουρα;).Η ουσία είναι ότι δεν διαφωνούμε. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν βρέθηκε κάποιος ΗΓΕΤΗΣ να δει την Ορμύλια σοβαρά με αποτέλεσμα να πάει από το κακό στο χειρότερο. Ειδεικά τώρα που έγινε και Καλλεικράτιος Δήμος.¨Ενα κεφαλοχώρι που δυνάμωσε μόνο τον Πολύγυρο με την συνένωση και η ιδια η Ορμύλια αποδυναμώθηκε και θα αποδυναμώνεται. Όμως φυσικά και εμείς σαν απλές Δημότισες έχουμε τις ευθύνες μας απλώς έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η “ερωτηση“ μου αν θελουν σημαια δεν αφορα σε καμια περιπτωση τους δημοτες αλλα τους εκλεγμενους.το θεμα ειναι οτι εχουμε κουραστει να μας αντιμετωπιζουν σαν πολιτες δευτερης κατηγοριας.ξερεις πολυ καλα οτι ουτε και εσυ θα εκανες καταγγελια αν ησουνα στη θεση μου και γνωριζες ονοματα.αυτο που με θλιβει ειναι οτι εχουμε μια παραλια που ηταν απο τις ωραιοτερες ενα πραγματικο κοσμημα και κανουν τα παντα γισ νατην υποβαθμισουν.ξεχνουν οτι απο αυτη την παραλια ζουν πολλοι απο τους δημοτες μας και θα επρεπε αν μη τι αλλο να κανουν τα αυτονοητα.και πανω απο ολα ξεχνουν οτι στη θσλασσα αυτη κολυμπανε τα παιδια μας.μια ψακουδιανη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ;
  ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ;
  ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΟΛΟΙ ΟΙ << ΣΤΕΓΑΝΟΙ>> ΒΟΘΡΟΙ ΣΤΑ ΨΑΚΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΡΩΤΗΤΙ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΕ? ΙΣΩΣ ΜΑΥΡΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.