Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Απέκτησε Π.Ο.Π. η πράσινη ελιά Χαλκιδικής


του Θοδωρή Δούκα

Η πλέον σημαντική και ευχάριστη είδηση για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής έφθασε σήμερα από τις Βρυξέλλες και τον Διευθυντή του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ε.Ε  Μαργαρίτη Σχοινά.

Μετά από πολύχρονη προσπάθεια, η πράσινη ελιά Χαλκιδικής αποτελεί πλέον ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, γεγονός που του δίνει εξαιρετικές δυνατότητες στην παγκόσμια Αγορά.


«Οι  Χαλκιδικιώτες ελαιοπαραγωγοί έχουν πλέον κάθε λόγο για να αισθάνονται δικαιωμένοι» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ Πολυγύρου Ευάγγελος Ευαγγελινός μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή «Τα νέα της Περιφέρειας» και στη Μαρία Παπαδημητρίου στο  XTV, ευχαριστώντας παράλληλα τον κύριο Σχοινά για την αμέριστη συμπαράστασή του στον «αγώνα» που έδωσε η Χαλκιδική.
 Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια, η Χαλκιδική εργαζόταν συστηματικά για την επίτευξη αυτού του στόχου που τέθηκε επί Αντινομαρχίας Ιωακείμ Μουτάφη.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι η διάκριση της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής αποτελεί ένα σημαντικό διαβατήριο για το προϊόν  και αποκτήθηκε έπειτα από έντονη και μακροχρόνια προσπάθεια. Ξεκαθάρισε ότι πλέον το προϊόν αποκτά πολλαπλάσια αξία και ότι η Χαλκιδική για άλλη μια φορά διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο. Συνεχάρη όλους εκείνους  που εμπλέκονται στην προσπάθεια και ευχήθηκε η απόκτηση Π.Ο.Π για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής να αποτελέσει απαρχή μιας πορείας για την απόκτηση και άλλων διακρίσεων.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ενισταμένων, δυνάμει της οποίας οι προδιαγραφές και η σύνοψη τροποποιήθηκαν με την προσθήκη του γαλακτικού και του κιτρικού οξέος στον κατάλογο των επιτρεπόμενων συντηρητικών και με τον περιορισμό σε 8,5 % της περιεκτικότητας του διαλύματος άλμης σε χλωριούχο νάτριο στο στάδιο της ζύμωσης.

Η Ελλάδα και οι ενιστάμενοι συμφώνησαν επίσης ότι η καταχώριση της ονομασίας «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής» (Prasines Elies Chalkidikis) δεν θα πρέπει να αποτρέπει την εμπορική διάθεση προϊόντος, στην επισήμανση του οποίου περιλαμβάνεται ο όρος «ποικιλίας Χαλκιδικής», εφόσον το εν λόγω προϊόν περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη ποικιλία ή προέρχεται από αυτήν, δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές και η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας δεν θίγει τον θεμιτό ανταγωνισμό και δεν συνιστά εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Δυνάμει της συμφωνίας οι εν λόγω προϋποθέσεις θα πληρούνται εάν η ένδειξη «ποικιλία Χαλκιδικής» εμφανίζεται στην ετικέτα με χαρακτήρες μικρότερου μεγέθους σε σχέση με αυτούς της ονομασίας του προϊόντος, σε λογική απόσταση από την ονομασία πώλησης του προϊόντος και υπό τον όρο ότι συνοδεύεται από την ένδειξη του τόπου προέλευσης, όταν αυτός δεν είναι η Χαλκιδική.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης:
άρθρο στον agrotypo.gr
Εκτελεστικός κανονισμός της Ε.Ε.

Δείτε και σχετικό βίντεο του TVX:

1 σχόλιο:

  1. καλημερα
    μια ερωτηση ... το ΠΟΠ το πηραμε...και μπραβο σε αυτους που παλαιψανε....αλλα μου φενεται οτι μαλον το ΠΟΠ για τους εμπορους και μονο θα ειναι καλο ..ας ελπισουμε οτι η τιμη θα ειναι σε δικο μας οφελος !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.