Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Τα δύο "στρατόπεδα" της Β. Χαλκιδικής

Στη Βόρεια Χαλκιδική, υπάρχουν δύο "στρατόπεδα". 
Το ένα που τάσσεται υπέρ της εξόρυξης του χρυσού ενώ το άλλο τάσσεται κατά της εξόρυξης.
(Δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος, γι' αυτό και δεν το αναλύω εκτενέστερα.)
Όμως, οι δύο αυτές πλευρές έρχονται αντιμέτωπες, μέσα από τα ιστολόγιά τους, σχετικά με την γαλάζια σημαία που πήρε η παραλία του Στρατωνίου.
Η μία πλευρά αναφέρει σε άρθρο στο ιστολόγιό της "Μια παραλία που κάποιοι, θολοί «πατριώτες» της Χαλκιδικής και του Δήμου μας, επιμένουν να την εμφανίζουν ως «βάλτο», με αφορμή τις εικόνες που κατέγραψαν από αέρος το Δεκέμβριο του 2002 και το Φεβρουάριο του 2010, όπου η περιοχή επλήγη από δύο ανεπανάληπτες θεομηνίες. " (δείτε παρακάτω φωτογραφίες) , σχετικά με την "θεατρινίστικη", όπως αναφέρουν παρακάτω στο άρθρο, απορία που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη γαλάζια σημαία για τη συγκεκριμένη παραλία.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρουν ότι το Στρατώνι είναι η πατρίδα του ιππόκαμπου από τα πολύ παλιά χρόνια.

Η άλλη πλευρά παρουσιάζει τα παρακάτω στοιχεία όπου στηρίζεται σε άρθρα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και της ΜΠΕ, όπου χαρακτηρίζονται τα νερά της περιοχής μολυσμένα. Πατήστε πάνω στις εικόνες να δείτε ορισμένα στοιχεία. Για περισσότερα δείτε εδώ. Επίσης αναφέρουν στο blog τους "...οι “Πολίτες”-γραφιάδες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προκαλούν με μια πανηγυρική ανάρτηση- τουριστική διαφήμιση της περίφημης παραλίας Στρατωνίου που υποτίθεται ότι είναι και “κόλαφος” κατά των εχθρών …του Στρατωνίου!!!
Εμείς τους λέμε ότι δεν είναι εχθρός του Στρατωνίου αυτός που λέει την αλήθεια. ", αναφερόμενοι στο παραπάνω άρθρο. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι όλα αυτά τα κάνουν  "Προκειμένου να προστατεύσουμε κατοίκους και επισκέπτες του τόπου μας, αλλά και τις υπόλοιπες, πραγματικά καθαρές παραλίες του Δήμου μας που δικαίως έχουνε λάβει τη Γαλάζια Σημαία, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια για την παραλία του Στρατωνίου.". 
Συνεχίζω, παραθέτοντας εικόνες που ανέβασαν και οι δύο πλευρές, για την ίδια παραλία. 


Τέλος, η πλευρά που τάσσεται κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, σε ιστολόγιό τους αναφέρει δημοσιεύματα όπου οι μελισσοκόμοι και η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής  τάσσονται επίσημα κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της "Ελληνικής Χρυσός".
Ενώ η πλευρά που τάσσεται υπέρ των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων απάντησε σχετικά, σε δικό μου σχόλιο, όπως βλέπετε στην εικόνα.
Για το link του σχολίου πατήστε εδώ.


Τελικά, ποιος λέει/κρύβει την αλήθεια; 

Ένας ανήσυχος Ορμυλιώτης-Χαλκιδικιώτης.

4 σχόλια:

 1. Αγαπητέ blogger από την Ορμύλια πολύ σοβαρή και αξιέπαινη η προσπάθεια σου. Το θέμα είναι πολυσύνθετο και απαιτεί ενδελεχή και επικαιροποιημένη γνώση.

  Ως blog σε συγχαίρουμε για την ανάρτηση σου. Ειναι ακριβώς στη μέση. Σε ότι αφορά το καθοριστικό ερώτημα που θέτεις για το ποιός λέει την αλήθεια, θα σου απαντήσουμε πως δυστυχώς για την αλήθεια την ίδια, για τον καθένα μας, αυτή η αλήθεια έχει υποκειμενικά χαρακτηριστικά. Ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές, όπως στη δική μας περίπτωση, το ζύγι της αλήθειας ή τους ψέματος κρίνεται στις λεπτομέρειες... και εκεί να δίνετε βάση.

  Ευχόμαστε να έχεις εσύ και οι αναγνώστες σου, το κουράγιο να μας διάβαζετε και να μας παρακολουθείτε. Αν είναι συνεχής η επαφή σας, τότε σε λίγο χρονικό διάστημα, θα είστε σε θέση να καταλάβετε, πάρα πολλά.

  Καλή συνέχεια στο έργο σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προφανώς αγαπητέ Γιάννη Λελεγιάννη, δεν είναι "2 στρατόπεδα της Βόρειας Χαλκιδικής". Είναι της Χαλκιδικής ολόκληρης.
  Το όλο θέμα της μεταλλείας χρυσού απασχολεί τους πάντες.
  Πόσο μάλλον τους ορμυλιώτες, που ακόμη κάθονται χωρίς να λάβουν θέση απέναντι σε αυτό το επίκαιρο θέμα.
  Όσο για την παραλία στρατωνίου, και τη γαλάζια σημαία αυτής, καλά θα κάνουν όλοι να κατανοήσουν ότι , η γαλάζια σημαία δεν είναι έχει σχέση με την καθαρότητα της παραλίας. Δεν μετρούνται ούτε βαρέα μέταλλά, ούτε άλλες επιβλαβείς ενώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητοί Πολίτες Αριστοτέλη,
  σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
  Από 'δω και στο εξής θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με το μείζον αυτό θέμα, στην προσπάθεια να βρούμε μια άκρη. Το έργο είναι πολύ δύσκολο, γιατί απ'τη στιγμή που βρισκόμαστε εμείς στη μέση, ισαπέχουμε από τις δύο άκρες, και άρα η απάντηση είναι(;) μακριά.
  Καλή συνέχεια στο έργο σας και στο άμεσο μέλλον θα επικοινωνήσουμε ξανά.

  Ανώνυμε 6:57,
  Τα δύο αυτά "στρατόπεδα" ξεκίνησαν από τη ΒΑ Χαλκιδική, και σιγά σιγά κερδίζουν συμμάχους απ' όλη τη Χαλκιδική και από την υπόλοιπη Ελλάδα.
  Απλά στην παρούσα φάση, όπως κι εσύ δυστυχώς επισημαίνεις, απασχολεί περισσότερο την εκεί περιοχή παρά τους Ορμυλιώτες και τους υπόλοιπους Χαλκιδικιώτες. Σε επόμενη ανάρτησή μου σχετικά με το θέμα θα το θίξω το ζήτημα αυτό.
  Σχετικά με τη γαλάζια σημαία, υπάρχει σύγχυση, αφού ένα κριτήριο από τα πολλά είναι η "Ποιότητα των νερών κολύμβησης".
  Αν όμως ισχύει το επιχείρημα που παρουσιάζει για την εν λόγω περιοχή η antigoldgreece.wordpress.com "Απαγορεύεται η κολύμβηση[...]" τότε εξ ορισμού κρίνεται ακατάλληλη, πόσο μάλλον να λάβει και γαλάζια σημαία;
  Πάντως γίνονται μικροβιολογικές αναλύσεις όπως αναφέρεται εδώ:
  http://www.eepf.gr/blueflag, χωρίς να γνωρίζω τι είδους αναλύσεις γίνονται και σε ποιο βαθμό.
  Θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με κάποιον ειδήμονα γύρω από τις γαλάζιες σημαίες, για να ξεκαθαριστεί αυτό.
  Σ' ευχαριστώ πάντως για τις επισημάνσεις σου και ό,τι άλλο θελήσεις μπορείς είτε να το αναφέρεις σε σχόλιο, είτε στο email του blog: ormylia.blog@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Η ποιότητα των νερών κολύμβησης", η οποία αναφέρεται στο Κριτήριο Νο.6 της αίτησης που κάνει κάποιος δήμος για να αποκτήσει γαλάζια σημαία, είναι το μοναδικό κριτήριο που έχει να κάνει με την ποιότητα των υδάτων. Από τα 29 κριτήρια της αίτησης (τόσα ήταν μέχρι το 2010), μόνο το 1. Και αυτό μάλιστα, περιορίζεται μόνο στην μέτρηση μικροοργανισμών (βλαβερών για τον ανθρώπινο οργανισμό, e-coli κλπ), και οπτικών μακροσκοπικών παραμέτρων (κυματισμός, διαύγεια , επιπλέοντα στερεά κλπ). Τα υπόλοιπα 28 κριτήρια έχουν να κάνουν κυρίως την παροχή υπηρεσιών της εκάστοτε παραλίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.