Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

"Για να μη πούμε το νερό….. νεράκι" του Πάνου Μάκη

του Πάνου Μάκη

Αφορμή να καταθέσω  αυτές τις σκέψεις, μου έδωσαν τα πολλά περιστατικά κατασπατάλησης του νερού άρδευσης, που παρατηρώ καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ειλικρινά λυπάμαι και θυμώνω βλέποντας να τρέχουν νερά  στους αγροτικούς δρόμους από τα ποτίσματα κυρίως της ελιάς. Ολόκληρα στρέμματα ελαιώνων να είναι πλημυρισμένα και το πολύτιμο αυτό αγαθό να τρέχει και να χάνεται εγκληματικά στους δρόμους και στα γύρω χωράφια. Τρελαίνομαι να βλέπω ενώ βρέχει καταρρακτωδώς, συγχρόνως να ποτίζονται γκαζόν, ή ενώ έχει βρέξει ώρες ολόκληρες και δεν υπάρχει λόγος ποτίσματος, κάποιοι αγρότες να ποτίζουν επειδή όπως λένε είναι η σειρά τους.
Δυσανασχετώ με τις νοικοκυρές που ανοίγουν τη βρύση να ποτίσουν τα λουλούδια τους και ξεχνάν να την κλείσουν πλημυρίζοντας τους δρόμους. Την κατάσταση έρχονται να συμπληρώσουν οι συχνές διαρροές, (στην Αττική π.χ έχει υπολογιστεί ότι το 50% του νερού χάνεται λόγω εκτεταμένων διαρροών.)
Σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ, στη χώρα μας η γεωργία απορροφά το 86% περίπου των αποθεμάτων νερού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24% και μεγαλύτερος επίσης από άλλες μεσογειακές χώρες. Αντίστοιχα οι ποσότητες νερού για αστική, ενεργειακή και βιομηχανική χρήση μόλις φτάνουν το 14%
« Όση εξοικονόμηση και να κάνουν οι κάτοικοι σε αστικά κέντρα δεν αρκεί. Πρέπει να σταματήσει η σπάταλη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες» τονίζει ο Δ/της του Ελληνικού γραφείου της Greenpeace. Επειδή η υπεράρδευση δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στην καλλιέργεια της ελιάς, οι παραγωγοί μας πιστεύοντας ίσως ότι όσο περισσότερο νερό τόσο μεγαλύτερες ελιές, αυξάνουν τις ποσότητες νερού πάνω από τις ανάγκες της καλλιέργειας. Εκτιμάται ότι μόνο το 65% περίπου από το νερό άρδευσης χρησιμοποιείται από την καλλιέργεια, ενώ το υπόλοιπο χάνεται. Έτσι όμως η ζημιά είναι διπλή: γρηγορότερη εξάντληση των υπόγειων νερών, κατανάλωση ενέργειας, νέες βαθύτερες γεωτρήσεις και άρα περισσότερα έξοδα.
Ο κίνδυνος λειψυδρίας είναι ορατός όχι μόνο σε άλλες περιοχές της χώρας μας αλλά και στο Νομό μας. Ήδη σε κάποια χωριά μας το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό. Θα γίνει δε οξύτερο αν λειτουργήσει  η επιχείρηση της εξόρυξης χρυσού και άλλων μετάλλων στη ΒΑ Χαλκιδική(εξάντληση πηγών, περιορισμός επιφανειακών απορροών, περιορισμός του εμπλουτισμού των υδροφόρων στρωμάτων των πεδινών περιοχών, σύμφωνα με τη ΜΠΕ) Εδώ βέβαια πρέπει να προσθέσουμε και τη μόνιμη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από όλες τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Τότε θα καταλάβουμε πόσο σύντομα θα πούμε το νερό …..νεράκι, αλλά θα είναι ίσως πολύ αργά.
Οι γεωτρήσεις πάνε όλο και πιο βαθιά, η θάλασσα εισχωρεί, το νερό υφαλμυρώνεται και η κατάσταση γίνεται μη αναστρέψιμη. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο βαθύτερα κατεβαίνουν οι γεωτρήσεις , τόσο περισσότερο νερό κλέβουμε από τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Όμως η ζωή δεν σταματά σε μας , συνεχίζεται και είναι άσχημο να λειτουργούμε χωρίς να σκεφτόμαστε το αύριο.
 Αν την ώρα που ποτίζουμε,  σκεφτόμαστε ότι, εκτός του ότι κάνουμε κακό στην τσέπη μας και  σπαταλάμε άσκοπα αυτό το πολύτιμο αγαθό , τη στιγμή που:
400 εκατομμύρια παιδιά (σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου) στερούνται ακόμα και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται να ζήσουν και 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αρρώστιες που σχετίζονται με μολυσμένα ύδατα, τότε είμαι σίγουρος ότι οι ευαισθησίες μας θα είναι πολύ μεγαλύτερες απέναντι στο πολυτιμότερο φυσικό αγαθό.
Οι ευθύνες της πολιτείας είναι τεράστιες και αυτονόητες , για την ανυπαρξία ενιαίας υδατικής πολιτικής με διάρκεια και προοπτική, που θα αξιοποιούσε την επιστημονική γνώση, με στόχο τη δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας μας και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης σπατάλης από πολλές και διάφορες αιτίες. Όμως στην ανυπαρξία του κράτους ας μη προσθέτουμε και τη δική μας ατομική εγκληματική  αμέλεια αντιμετώπισης του προβλήματος.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε το πρόβλημα της επερχόμενης έλλειψης νερού  κατάματα, από όλες τις οπτικές γωνίες και να κινητοποιηθούμε, ξεκινώντας πρώτα βέβαια από το σπίτι μας και το χωράφι μας.

                                                                             Πάνος Μάκης
                                                                               Γεωπόνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.