Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η υδροδότηση της αρχαίας Καλλίπολης

Την αρχαία πόλη της Καλλίπολης, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βόρεια της Ορμύλιας δίπλα απ’ το Χαβρία, την έχω επισκεφτεί αρκετές φορές.  Περιβάλλεται από παχιούς τοίχους και στο νότιο τμήμα της, προς τη μεριά του ποταμού, διακρίνεται καθαρά μία από τις εισόδους της. Στο εσωτερικό της υπάρχει σκαμμένη μία βαθιά δεξαμενή επιχρισμένη με κονίαμα, για την οποία λένε ότι ήταν δεξαμενή νερού. Η απορία μας ήταν πώς οι κάτοικοί της ανέβαζαν το νερό από το ποτάμι  για τις καθημερινές ανάγκες τους.
Την απάντηση μας την έδωσε ο κυρ Κατσιφοδήμος Νίκος, ο οποίος μας οδήγησε σε μια πηγή που βρίσκεται ενάμισι με δύο χιλιόμετρα βόρεια από την αρχαία πόλη και μας εξήγησε ότι, όταν ήταν δεκαοχτώ χρονών σ’ αυτήν την τοποθεσία έφτιαχναν καμίνια για κάρβουνα μαζί με κάποιον Οικονομούδη για τις ανάγκες του χαλκιδιού τους. Είχε προσέξει τότε ότι   από την πηγή ξεκινούσαν κιούγκια (πήλινοι σωλήνες) με κατεύθυνση την Καλλίπολη. Τα ίδια ακριβώς κιούγκια υπήρχαν και στη βορεινή πλευρά της πόλης, τα οποία προχωρούσαν στο εσωτερικό της κι έτσι  συμπέρανε  ότι η υδροδότηση της Καλλίπολης γινόταν από τη συγκεκριμένη πηγή.
 Η πηγή βρίσκεται μέσα σ' αυτήν την οργιώδη βλάστηση.

 Το μονοπάτι που οδηγεί στην πηγή.

 Ο λόφος της Καλλίπολης που μόλις διακρίνεται αμέσως μετά τον ελαιώνα.
Στο βάθος η Ορμύλια.

 Ο Χαβρίας όπως φαίνεται από ψηλά, λίγο προτού βρεθούμε στην πηγή.  
3 σχόλια:

 1. Επειδή είμαι αρκετά φυσιολάτρης , μπορείτε να βάλετε και κάτι σχετικό με τη ΝΟΥΡΟΥΓΙΑ ....... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν αντιλέγω , αλλά ο Τηλεμπούρδος , είναι εξίσου καλός .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ αυτό λέγω... Ο Τηλεμπούρδος μια χαρα βουνο αιναι

   Διαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.