Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Έκτος Πανελληνιονίκης ο Παπαδημητρίου Αντώνης στον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών.

του Λελεγιάννη Γιάννη


Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2012. Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 26.000 δρομείς. Το πρωί της Κυριακής,οι αθλητές έλαβαν θέσεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για τις εκκινήσεις των Αγώνων Δρόμου 5χλμ & 10χλμ, αλλά και στον Μαραθώνα για την εκκίνηση της Κλασικής Διαδρομής των 42.195χλμ. Εκεί βρισκόταν κι ένας δικός μας αθλητής, ο Ορμυλιώτης Παπαδημητρίου Αντώνης, στην τρίτη του συμμετοχή στην Κλασική Διαδρομή και συνολικά πέμπτη συμμετοχή σε μαραθώνιο.Ποιος είναι ο Παπαδημητρίου Αντώνης;

Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1980 στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Το 1999 εισήχθη στο ΑΤΕΙ Κοζάνης, στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και έμεινε εκεί μέχρι το 2003. Το 2004 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο Δ.Σ.Σ στη Ξάνθη. Έκτοτε ζει στη Χαλκιδική. Εργάστηκε για τριάμισι χρόνια σε μία βιομηχανία ως υπεύθυνος συσκευασίας και τον Ιούλιο του 2008 έμεινε άνεργος. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, ξεκίνησε να πηγαίνει γυμναστήριο για ευεξία και για να κόψει το κάπνισμα. Τον Μάρτιο του 2009, εντελώς ερασιτεχνικά και παράλληλα με το γυμναστήριο ξεκίνησε το τρέξιμο και έναν μήνα μετά, τον Απρίλη του 2009, έλαβε μέρος στον πρώτο του αγώνα, στον 4ο Διεθνή Μαραθώνιο "Μέγας Αλέξανδρος" με επίδοση 3:33:41. Από 'κει και πέρα, το τρέξιμο εισήχθη στον οργανισμό του σαν μικρόβιο...
Δείτε εδώ παλιότερα άρθρα του ιστολογίου μας για τον Αντώνη:

Διακρίσεις:
 • 9ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 5000μ. 2010 στην Πάτρα.
 • 9ος Έλληνας και 17ος Γενικής κατάταξης στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθήνων 2011.
 • 3ος Γενικής κατάταξης στον 7ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγα Αλέξανδρος.
 • 9ος στο πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μέγαρα 2012.
 • 6ος πανελληνιονίκης και 15ος Γενικής κατάταξης στο 30ο κλασικό μαραθώνιο Αθηνών 2012.
 • 3ος Γενικής κατάταξης και 1ος ηλικιακής κατηγορίας στον 1ο ΔΙΕΘΝΗ ημιμαραθώνιο ΘεσσαλονίκηςΑτομικά ρεκόρ:
 • 4:10:92 στα 1.500μ (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ Πάτρα 2010).
 • 9:12:37 στα 3.000μ (Δαβιτζόγλεια 2010).
 • 15:49:38 στα 5.000μ (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ Πάτρα 2010).
 • 33:21:95 στα 10000μ (Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ Μέγαρα 2012).
 • 2:30:21 στα 42.195μ. (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθώνιου 2012).
 • 1:13:06 στον 1ο ΔΙΕΘΝΗ ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης
Η προετοιμασία για τον μεγάλο αγώνα

Τον Ιούνιο που μας πέρασε έλαβε μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 10.000 μ. στα Μέγαρα και την αμέσως επόμενη εβδομάδα συμμετείχε στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Α/Γ στο Καυτατζόγλειο Στάδιο. (Δείτε περισσότερα εδώ.)
"Αυτοί οι δύο αγώνες ήταν οι τελευταίοι πριν το καλοκαίρι. To καλοκαίρι άρχισα να εργάζομαι στην κατασκήνωση,ενώ στα τέλη του Ιουνίου και για κάποιο χρονικό διάστημα έκανα συντήρηση, περίπου μέχρι  τα τέλη του Ιουλίου. Τότε, άρχισα σιγά σιγά την προετοιμασία μου, ξυπνώντας καθημερινά στις 5:30 το πρωί για να μπορώ να είμαι στην θέση μου την κατάλληλη ώρα. Εκεί, έκανα ένα μέρος της προετοιμασίας μου στο δρόμο και στο βουνό και κάποιες μέρες στο Δημοτικό Στάδιο της Ορμύλιας."
Στη συνέχεια αναφέρεται στον προπονητή του που δεν είχε δει από κοντά:
"Με την βοήθεια της καθοδήγησης του προπονητή μου, τον οποίο μου σύστησε συναθλητής μου χωρίς να τον έχω έχω δει από κοντά (τον είδα και μιλήσαμε για πρώτη φορά από κοντά προχθές στο Ζάππειο Μέγαρο και μία μέρα πριν τον αγώνα) αλλά με τηλεφωνική, σχεδόν καθημερινή επικοινωνία , πραγματοποιούσα σε καθημερινή βάση προπόνηση. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, γιατί χωρίς καλά καλά να με έχει γνωρίσει από κοντά, η βοήθεια του ήταν καταλυτική."
Και καταλήγει λέγοντας:
"Η σωματική κούραση μετά από τόσα πολλά χιλιόμετρα που πρέπει να κάνεις καθημερινά σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο αλλά αν αγαπάς κάτι πολύ η ψυχολογική υπερκαλύπτει την πρώτη.Σίγουρα όμως η αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση θα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή ώστε να μην υπάρχει και η πιθανότητα του τραυματισμού. Το άθλημα αυτό είναι μοναχικό και τις περισσότερες ώρες έχεις να κάνεις με τον ίδιο σου τον εαυτό."

Η Κλασική Διαδρομή του Μαραθωνίου

Στον συγκεκριμένο αγώνα,ο Αντώνης συμμετείχε για τρίτη φορά (2009 3:01:29, 2011 2:38:48 και 2012 2:30:21) και πέμπτη συνολικά σε μαραθώνιο (δύο φορές Θεσσαλονίκη, το 2009 3:33:00 και το 2012 2:38:24). 
"Όταν συμμετέχεις σε έναν μαραθώνιο η τακτική που θα ακολουθήσεις θα πρέπει να είναι υπομονετική ώστε να μπορέσεις καταρχήν να έχεις δυνάμεις για τον τερματισμό. Έτσι ποτέ δεν θα πρέπει να παρασύρεσαι από καλύτερους αθλητές αλλά να επικεντρώνεσαι στο δικό σου ρυθμό και μόνο.", μας λέει ο Αντώνης και συνεχίζει:"Για μένα, στον συγκεκριμένο αγώνα, το δεύτερο μισό της διαδρομής ήταν κατά τρία λεπτά περίπου πιο γρήγορο από το πρώτο μισό, δηλαδή φάνηκε πώς είχα στο τέλος δυνάμεις να αυξήσω την ταχύτητα μου ενώ οι περισσότεροι αθλητές εκεί μένουν από καύσιμα που λέμε στην λαϊκή γλώσσα."Στη συνέχεια αναφέρεται στα κίνητρα που του έδωσαν περαιτέρω ώθηση: 
"Από τη μία, η παρουσία του κόσμου που με τη βοήθεια του κατάφερε να με αφυπνίσει, κι από την άλλη ότι θα μπορούσα να σπάσω το φράγμα τον δυόμιση ωρών, ήταν αυτά που με βοήθησαν να αναπτύξω ταχύτητα. Εκεί όμως, λίγο πριν την είσοδό μου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, μόλις αντίκρισα το αυτοκίνητο της διοργάνωσης να αναγράφει "2:29:00" περίπου, είπα μέσα μου πώς μπορώ να αναπτύξω και άλλο την ταχύτητα μου και να καταφέρω να σπάσω το φράγμα τον 2:30:00. Όταν πάτησα την αψίδα του τερματισμού το χρονόμετρο του τερματισμού έγραφε 2:29:47 (βλ. επόμενη φώτο). Η χαρά εκείνη την στιγμή ήταν απερίγραφτη αλλά μετά από λίγο με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πώς ο χρόνος που αναγραφόταν στο χρονόμετρο της διοργάνωσης δεν ήταν ο πραγματικός. Ο πραγματικός υπάρχει στη σελίδα της διοργάνωσης και αναγράφει 2:30:21 καθαρό χρόνο. Το ότι δεν κατάφερα να σπάσω το πολυπόθητο φράγμα των δυόμιση ωρών δεν έχει σημασία γιατί κατάφερα να βελτιώσω σχεδόν 9 λεπτά τον χρόνο μου στο μαραθώνιο και αυτό με αφήνει πλήρως ικανοποιημένο."
Αξιοσημείωτο σημείο του αγώνα, ήταν η επίδοση το Αντώνη μεταξύ του 32ου και του 42ου χιλιομέτρου, όπου παρά την όποια κούραση που είχε, πέτυχε επίδοση 33:14, μόλις μερικά δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από το ατομικό του ρεκόρ (33:21) στο αγώνισμα των 10.000μ.  !
Αν και το ρολόι δείχνει κάτω από το φράγμα των δυόμιση ωρών,
ο επίσημος χρόνος του Αντώνη είναι 23 δεύτερα μετά το φράγμα αυτό.
Η ανύπαρκτη στήριξη των τοπικών φορέων και το μέλλον του Αντώνη

Ο Αντώνης, μας μίλησε και για τα προβλήματα που έχει. Η ανύπαρκτη στήριξη από τους τοπικούς φορείς (Δήμος, Νομαρχία) δυσχεραίνει την προσπάθειά του, στο να κάνει ένα βήμα παραπάνω ως αθλητής.
"Καταρχάς, όσον αφορά τους τοπικούς παράγοντες, έχω ένα μικρό παράπονο γιατί ενώ περνάω δύσκολα οικονομικά, είμαι άνεργος τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ενώ εργάζομαι μόνο δύο μήνες το χρόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Χωρίς αυτό να είναι αρκετό για να μπορέσω να επιβιώσω  ζητώ μία μικρή βοήθεια,κάποια χορηγία ή μία ημιαπασχόληση για να μπορέσω να συνεχίσω. Συνήθως όταν θέλεις να ανέβεις και άλλο επίπεδο, αν δεν υπάρχει η οικονομική ή η εργασιακή σιγουριά δεν μπορείς να προχωρήσεις και αναγκάζεσαι κάποια στιγμή να δώσεις τέλος στην αθλητική σου σταδιοδρομία. Δυστυχώς, γνωρίζω πώς είναι δύσκολα τα χρόνια για πολλούς από εμάς. Δεν θα ήθελα να σταθώ παραπάνω σ' αυτό το θέμα γιατί πιστεύω πώς ότι και να πω, πάλι θα υπάρχει αδιαφορία."

Εκκίνηση της Κλασικής Διαδρομής των 42.195χλμ
(δεύτερος από αριστερά ο Αντώνης Παπαδημητρίου)


Οι επιδόσεις των δεκαπέντε πρώτων αθλητών.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ.1 σχόλιο:

 1. ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ ΑΝΤΩΝΗ. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΤΣΙΠΑ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΝΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΣΟΥ. ΣΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.