Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Ο Γυάλινος Ανεμόμυλος στο ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα παίρνει ο Γυάλινος Ανεμόμυλος  του Γιάννη Βέκη. Χθες  ήταν η σειρά του  Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων  να τον συμπεριλάβει στα θέματά του και με τη σειρά τους το αναδημοσίευσαν τα μεγάλα blogs, όπως newsit.gr, real.gr κά.

Ένας ανεμόμυλος φτιαγμένος από 2000 γυάλινα, χρωματιστά, μπουκάλια στέκει επιβλητικά στην άκρη του δρόμου στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, μαγνητίζοντας τα έκπληκτα βλέμματα των επισκεπτών. 
Αποτελεί ομοίωμα ενός πετρόχτιστου ανεμόμυλου που έχει εδώ και χρόνια το χωριό, κτίσμα που διασώθηκε από την εποχή που η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Ορους.

Τον καινούργιο αυτό γυάλινο ανεμόμυλο κατασκεύασε με φαντασία, μεράκι αλλά και με τη βοήθεια των συγχωριανών του ο 56χρονος ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων Γιάννης Βέκης. Τον έχτισε ακριβώς απέναντι από τον πετρόχτιστο ανεμόμυλο, ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να μπορούν να βλέπουν και να θαυμάζουν ταυτόχρονα και τους δύο.

"Ο γυάλινος ανεμόμυλος είναι ένα ομοίωμα του παλιού, σε μικρότερη διάσταση. Η ιδέα ήρθε ξαφνικά, καθώς δεν μπορούσα να βλέπω άλλο τον παλιό ανεμόμυλο που είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας να είναι εγκαταλελειμμένος και να φθείρεται από τον χρόνο. Επέλεξα να τον κάνω από μπουκάλια, θέλοντας να στείλω και το μήνυμα της ανακύκλωσης" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κύριος Βέκης.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ από το προσωπικό του αρχείο του κυρίου Βέκη
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ από το προσωπικό του αρχείο του κυρίου Βέκη


Ο 56χρονος, όπως ανέφερε, βλέποντας τον παλιό ανεμόμυλο να καταστρέφεται παρά τις όποιες εργασίες αναπαλαίωσης που έγιναν από τον δήμο Πολυγύρου, αποφάσισε να βάλει μία επιγραφή στο μαγαζί του: "Συγκεντρώνω ανακυκλώσιμα υλικά".

Σιγά σιγά οι συγχωριανοί του άρχισαν να καταφθάνουν με τσάντες γεμάτες με μπουκάλια από μπύρα, κρασιά και άλλα ποτά, καθώς επίσης με ξύλα και λαμαρίνες. Ολα αυτά τα υλικά τα χρησιμοποίησε ο κύριος Βέκης για να κατασκευάσει τον ανεμόμυλο, ο οποίος έχει ύψος 4 μέτρα!

Η πρωτοτυπία βρίσκεται στο κυλινδρικό μέρος, που έχει διαστάσεις 2,20 x 2,20 μέτρα, καθώς είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από γυαλί. Η σκεπή του είναι ξύλινη και περιστρεφόμενη, έτσι ώστε η ανέμη να γυρνά με την κατεύθυνση του ανέμου.

Ο γυάλινος ανεμόμυλος βρίσκεται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στον δρόμο για Μαρμαρά, στο ύψος του χωριού Ορμύλια. Για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκε δουλειά περίπου δύο μηνών και όπως τονίζει ο κύριος Βέκης, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, καθώς το έργο του έχει "αγαπηθεί" από τους κατοίκους του χωριού. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.