Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Το χρονικό της Ορμύλιας


Tο χρονικό της Ορμύλιας συνιστά αξιόλογη πηγή για την εν γένει ιστορία των επαναστατικών και, ιδίως, των μετεπαναστατικών- έως το 1837- χρόνων στον μικρόκοσμο της κωμόπολης της Ορμύλιας στη Χαλκιδική. Το χειρόγραφο του άγνωστου Ορμυλιώτη είχε αγοραστεί από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στα 1920, αναφέρει στον πρόλογό του ο εκδότης.
Η παρουσίασή του έγινε για πρώτη φορά στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης στις 25 Μαρτίου 1995, από τον καθηγητή ΑΠΘ Χαράλαμπο Παπαστάθη. Παρουσιάστηκε ακόμα στην κοινότητα Ορμύλιας το 1997, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2002 και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 2003. Εκδόθηκε το 2004 από τον Χαράλαμπο Παπαστάθη.
Στο μακεδονικό χώρο ήταν γνωστό μόνο το χρονικό των Σερρών του παπα-Συναδινού  που καλύπτει την περίοδο 1597 έως 1642.


Αποσπάσματα από το Χρονικό:

*Έφτασαν οι Τούρκοι το φθινόπωρο του 1821 στα χωριά μας και έβαλαν φωτιά και στην εκκλησία μας οι Αγαρινοί και δε τη λυπήθηκαν, την οποία είχαμε εγκαινιάσει τον ίδιο χρόνο.

*Σηκώσαμε κεφάλι καταπάνω στους Τούρκους, και όχι πάλι ο απλός λαός, αλλ’ οι μεγαλύτεροι και γέροντές μας. Ξεσηκώθηκαν οι πιο πλούσιοι και οι πρόκριτοι.. Ξεσηκώθηκαν τα χωριά Μαντένικα και τα Χάσα.

*Μαζί με το όνομα είχες και τη χάρη. Τα περίχωρα τρέφονταν απ’ την Ορμύλια. Η Ο ρμύλια είχε γίνει η παρηγοριά των φτωχών και των ορφανών. "Των χηρών και των πενήτων η τροφή", την ονόμαζαν Μάνα. Όλα βύζαιναν τα περίχωρα από την Ορμύλια, όπως τα μικρά από τη μάνα τους.

*Τα σκοπελίτικα καράβια είχαν έρθει για να βγάλουν τους Τούρκους από τον Ισθμό της Ποτίδαιας. Βγήκαν και όρμηξαν κατ’ επάνω των Τούρκων. Ακόμη δεν είχαν πλησιάσει δυο μίλια και έριξαν ένα τόπι ( δηλαδή μια μπάλα κανονιού) οι Τούρκοι, και σκότωσαν δύο ανθρώπους που ήταν νεόνυμφοι κι οι δυο. Το ρωμαίικο ασκέρι, καθώς είπα και πριν, φοβήθηκε και στράφηκε προς τα πίσω, γιατί δεν είχαν τιμονιστή καλό. Λέγεται ότι τότε χάθηκαν 600 Ρωμιοί και 400 Τούρκοι.

*Στις αρχές του 1829 ακρίβαινε τόσο πολύ το ψωμί μέχρι που μια οκά κόστιζε ένα γρόσι και δεν έβρισκες κιόλας. Πολλοί από τους ανθρώπους ζούσαν μόνο με χόρτα όπως οι ασκητές.

1 σχόλιο:

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.