Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Αξίζει να το δεις: Τα "Παντρολογήματα" του Γκόγκολ από το "Πολύτροπον"

φώτο: Mino Art

Στη χθεσινή ανάρτηση όπου αναφέρθηκα στην πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης, έγραψα ότι η παράσταση αναμένεται να προσφέρει πολύ γέλιο, και στην παρούσα ανάρτηση έρχομαι να επιβεβαιώσω τα χθεσινά λεγόμενά μου. 

Μία κωμωδία γραμμένη πριν δύο αιώνες στη Ρωσία, από έναν από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς ρεαλιστικής λογοτεχνίας, τον Νικολάι Γκόγκολ, έρχεται από την θεατρική ομάδα "Πολύτροπον" να προσφέρει άφθονο γέλιο στην πίσω αυλή του Δημαρχείου Ορμύλιας. Το σενάριο είναι απλό και ευχάριστο ενώ κρατάει σε εγρήγορση τον θεατή, καθώς τρέχουν αρκετές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του έργου. Βέβαια στην κορωνίδα των θετικών στοιχείων, βάζω τις ντόπιες λεξιλογικές προσθήκες και τις μοναδικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. 
Σας συνιστώ να την παρακολουθήσετε, είτε σήμερα είτε αύριο, στις 21.00 .

Λίγα λόγια για το έργο:

Η κωμωδία αποτελείται από δύο πράξεις.
Στην πρώτη πράξη ένας αυλικός σύμβουλος ονόματι Πατκαλιόσιν, αν και γοητευμένος από τη ρουτίνα που του προσφέρει η ελευθερία του αποφασίζει να παντρευτεί. Όπως ήταν σύνηθες για την εποχή εκείνη, προσέλαβε μία καπάτσα προξενήτρα, τη Φέκλα, προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με την κατάλληλη νύφη. Ένας επιστήθιος φίλος του Πατκαλιόσιν, ο Κατσκαριόφ, που έμαθε τις προθέσεις του, τον έπεισε να επισκεφτεί την υποψήφια νύφη, την Αγάφια Τυχόνοβνα. Όμως στο σπίτι της νύφης συρρέουν και άλλοι υποψήφιοι γαμπροί και εξελίσσεται μία εξαίσια σκηνή του κωμικού ανταγωνισμού τους.
Αφού γνωρίζονται όλοι τους με τη νύφη ακολουθεί η δεύτερη πράξη του έργου, στην οποία η Αγάφια πρέπει να αποφασίσει ποιον θα διαλέξει. Ο Κατσκαριόφ θέλοντας να βοηθήσει τον φίλο του, πείθει με μηχανορραφίες και ελιγμούς την Αγάφια να διαέξει τον Πατκαλιόσιν, όμως ο τελευταίος το ξανασκέφτηκε και προκειμένου να γλιτώσει τον γάμο, πήδηξε από το παράθυρο!

Διανομή:
Πατκαλιόσιν: Παρθενιώτης Δημήτρης
Στεπάν: Γιώργος Δροσσάς
Φέκλα: Αναστασία Σαμαρά
Κατσκαριόφ: Αντώνης Ανρί 
Αγάφια: Αλεξάνδρα Φωτιάδου
Αρήνα: Τζένη Θεοδώρου
Ντουνιάσα: Μαρία Κυρομίτη
Σφουγγάτος: Γρηγόρης Ζεϊμπέκης
Ζεβάκιν: Νίκος Δεληάγγελος
Ανούτσκιν: Γιάννης Ντούρντη
Σταρίκωφ: Στράτος Ζεϊμπέκης


1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σας!!! Ήσασταν εξαιρετικοί! Η Ορμύλια, επιτέλους, έχει θεατρική ομάδα επιπέδου!

    γιὠργος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.