Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Ο παράλληλος καθημερινός αγώνας του Αντώνη

του Λελεγιάννη Γιάννη
Μετά από πολύ μεγάλη αποχή από τους αγώνες, ο Αντώνης επέστρεψε στα τέλη του Σεπτέμβρη στον 1ο ημιμαραθώνιο Νικήτης όπου πρώτευσε, ενώ δύο βδομάδες αργότερα, δοκιμάστηκε σε μεγαλύτερου ανταγωνισμού αγώνα στην Πτολεμαΐδα, απ' όπου επέστρεψε δυστυχώς το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε τελευταία.
"Ο Θεσσαλονικιός, αθλητής του Άρη Αντώνης  Παπαδημητρίου, 4ος Πανελληνιονίκης του Μαραθωνίου 2013, ο αθλητής με τα τεράστια ψυχικά αποθέματα αλλά και με τις μεγάλες ικανότητες, ο αθλητής που δεν άφησε τις ατυχίες να τον πάρουν από κάτω κάνοντας όλους να παραμιλούν για τις επιδόσεις που σημείωνε θα είναι μαζί μας στην Πτολεμαΐδα."
Αυτά είχαν γράψει οι διοργανωτές του 3ου Εορδαϊκού ημιμαρθωνίου που διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου. Εκεί, ο Αντώνης τερμάτισε 5ος αλλά μικρή σημασία έχει η θέση σ' αυτόν τον αγώνα, μιας και ο άλλος αγώνας που δίνει τελευταία με τον τραυματισμό του, είναι πολύ πιο σημαντικός, σκληρός κι επίπονος. Και τα λόγια, μόνο υπερβολικά δεν είναι, αφού για δύο μέρες δεν μπορούσε να περπατήσει ούτε βήμα, ένας αθλητής που καταπίνει καθημερινά αμέτρητα χιλιόμετρα.

Το χρονικό του τραυματισμού:

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο βδομάδες πριν ταξιδέψει στο Χιούστον, εμφανίστηκε ένα πρόβλημα τενοντίτιδας στο πόδι. Αντί να το προφυλάξει, ο τρομερός ζήλος που τον διακατέχει, τον οδήγησε όχι μόνο στο να ολοκληρώσει τον αγώνα με ...ένα πόδι, αλλά να πετύχει και ρεκόρ (2:24:52)! Από αυτήν την επίπονη προσπάθεια μάλλον προκλήθηκαν και οι υπόλοιποι τραυματισμοί που έχει μέχρι και σήμερα. Οι ενοχλήσεις που παρουσιάστηκαν στην πορεία ήταν σε ισχίο, βουβωνική χώρα και μέση. 

Η επαναφορά στους αγώνες:

Με μασάζ και παγοθεραπεία και ελαφρύ τρέξιμο, προσπάθησε να επανέλθει, θέτοντας ως βασικό στόχο να μην χάσει την επαφή με το τρέξιμο. Στη συνέχεια, έβαλε τον πρώτο του αγώνα μετά από 4 περίπου μήνες, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου όπου κατέλαβε την 5η θέση. Δύο βδομάδες αργότερα, ο προπονητής του θεωρώντας τον ανέτοιμο, τον συμβούλεψε να μην κατέβει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 10.000 μ. στα Μέγαρα, όμως πήγε και πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 32:21 . Το πρόβλημα έδειχνε να φεύγει και εκεί που ανέβασε ρυθμούς, στα μέσα Ιουνίου επανήλθαν κάποιες ενοχλήσεις, όπου διαπιστώθηκε μετά την επίσκεψη στο γιατρό και τη μαγνητική εξέταση ότι είχε κάταγμα κοπώσεως μεταξύ ιερού και λεκάνης. Δεν μπορούσε όχι μόνο να τρέξει αλλά και να περπατήσει κι έτσι στράφηκε σε εναλλακτικές μορφές άσκησης, όπως ποδηλασία και κολύμβηση.

Μετά από ενάμιση μήνα, στις αρχές Αυγούστου, άρχισε να τρέχει ελαφρά στη θάλασσα, και στα μέσα του μήνα ξεκίνησε στο χόρτο. Ανέβασε ρυθμούς σιγά σιγά και μετά από ένα μήνα με πολλή υπομονή και προπόνηση έκανε το πρώτο του προπονητικό τεστ στον 1ο ημιμαραθώνιο Νικήτης που αναφέραμε στην αρχή. Οι ενοχλήσεις ναι μεν ήταν μικρές αλλά δεν είχαν απομακρυνθεί εντελώς και ολοένα ανέβαινε ο ρυθμός κι η ένταση της προπόνησης. 

Η επιστροφή του τραυματισμού:

Τον Μάιο τον είχαν καλέσει στον ημιμαραθώνιο της Πτολεμαΐδας μαζί με τους καλύτερους Έλληνες δρομείς αντοχής. Αν και ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας, ταξίδεψε στις 5 του μηνός στην Πτολεμαΐδα όπου κατέλαβε την 5η θέση με αξιόλογο χρόνο 1:12:33. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ένιωσε την ίδια ενόχληση τραυματισμού αλλά από την άλλη μεριά. Ακολούθησαν μερικές δύσκολες μέρες με πολύ πόνο ενώ πλέον δεν ξέρει αν θα επανέλθει πλήρως. 

Ο προπονητής του:

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον προπονητή του, κ. Ψαρομιχελάκη Νίκο, μιας και είναι από τους λίγους που του έδειξαν τόσο μεγάλη συμπαράσταση ακόμα κι όταν δεν μπορούσε να προπονηθεί κι έμενε καθηλωμένος στο σπίτι! 

Οι λόγοι που δυσχεραίνουν το έργο του:

Συνοψίζοντας, οι τραυματισμοί του Αντώνη, οφείλονται σε ένα ποσοστό στο ζήλο του να τρέξει σε αγώνες ενώ δεν ήταν πλήρως έτοιμος. Όμως υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό το οποίο ευθύνεται και εξηγούμαι:
-Δεν υπάρχουν υποδομές στην περιοχή μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό της προπόνησής του, γίνεται στην άσφαλτο, με τους πολλούς κραδασμούς να επιβαρύνουν το σώμα του. Το γήπεδο του χωριού, ενώ έχει 400 μ. διάδρομο, είναι σε άθλια κατάσταση, με λακκούβες, σκουπίδια και χόρτα.
-Πολλά έξοδα. Σε παπούτσια, που λόγω των πολλών χιλιομέτρων χρειάζονται αλλαγή και σε φυσικοθεραπευτές και γιατρούς για άμεση διάγνωση διότι σε περίπτωση τραυματισμού, η αναμονή (πχ στο δημόσιο νοσοκομείο) μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

Άγνωστο το μέλλον αυτού του σπουδαίου αθλητή:

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, είναι ένας πολύ μεγάλος αθλητής που εκπροσωπεί εντός κι εκτός των συνόρων τον τόπο μας. Άνθρωποι του Δήμου, του δίνουν υποσχέσεις που καμία δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Ο πρωταθλητισμός δεν είναι εύκολο πράγμα, και δεν είναι συχνό φαινόμενο να βγαίνουν τέτοιου μεγάλου μεγέθους αθλητές από τον τον τόπο μας. Το στενάχωρο από αυτή την ιστορία, όπως μας μετέφερε ο Αντώνης, είναι ότι συναντά ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν από κοντά με θέληση να τον βοηθήσουν, ενώ αυτοί που τον γνωρίζουν και μπορούν να τον βοηθήσουν παραμένουν αδρανείς. Πρόσφατο παράδειγμα, η γνωριμία που του έκαναν οι Νικητιανοί με τον κ. Δημητριάδη που είναι αντιπρόσωπος εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής, όπου τον βοήθησε αρχικά, αλλά δεν αρκεί αυτό από μόνο του.

Είναι άγνωστο μέχρι πότε θα μπορεί να βρίσκεται σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Για να συνεχίσει την προσπάθεια που κάνει ώστε να ανέβει κι άλλο επίπεδο, χρειάζεται βοήθεια και στήριξη, από την τοπική κοινωνία και κυρίως από τους δημοτικούς φορείς. 

Δυστυχώς, το έργο του Αντώνη τείνει να δυσχεραίνει όσο μένει μόνος του σ' αυτήν την προσπάθεια, ενώ ο τόπος μας όσο εύκολα γνώρισε έναν τέτοιο αθλητή, εξίσου εύκολα θα τον χάσει αν συνεχιστεί να αγωνίζεται αβοήθητος, όμως σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα τον ξεχάσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.