Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Αποτίμηση των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 στη Χαλκιδική

Επιμέλεια: Λελεγιάννης Γιάννης

Οι χθεσινές ιστορικές εκλογές, ανέδειξαν για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλμβάνει τα ηνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε οριακά να αποκτήσει αυτοδυναμία, αφού συγκέντρωσε 149 έδρες και θα συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (13 έδρες) του Πάνου Καμμένου.
Η Χαλκιδική άλλαξε χρώμα στον χάρτη, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τη ΝΔ. Οι έδρες στο νομό μας είναι τρεις, τις οποίες κατέλαβαν η κα. Ιγγλέζη από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαγιωνάς από τη ΝΔ και ο κ. Δριβελέγκας από το ΠΑΣΟΚ.
Η Ορμύλια που παραδοσιακά εξέλεγε τη ΝΔ, αυτή τη φορά ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ με συντριπτική διαφορά. Αναλυτικότερα για την Ορμύλια, στο άρθρο "Μεγάλη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ορμύλια".


Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι ψήφισαν οι Δήμοι της Χαλκιδικής, από που πήραν ψήφους οι Ορμυλιώτες υποψήφιοι βουλευτές, κ. Σακκάς Χρήστος και κ. Μαυρομάτης Λάμπης, αλλά και τους συγκεντρωτικούς σταυρούς των υποψηφίων στη Χαλκιδική.
Στη Χαλκιδική ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό 33,51%. Ακολούθησε η ΝΔ με 33,00% ενώ το τρίτο ΠΑΣΟΚ με 7,19% κατέλαβε την τρίτη θέση στα έδρανα της Βουλής. Τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 6,24%, πέμπτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,21%, έκτο το Ποτάμι με 4,54%, έβδομο το ΚΚΕ με 3,23%, όγδοη η Ένωση Κεντρώων με 2,63%.
Οι 3 από τους 5 Καλλικρατικούς Δήμους, ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι άλλοι δύο τη ΝΔ. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Δήμος Αριστοτέλη
 Η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ για 717 ψήφους. Ο κ. Σακκάς πήρε 130 από τους 4.873 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μαυρομάτης πήρε 19 από τους 473.
Δήμος Κασσάνδρας
 Ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε της ΝΔ για 173 ψήφους στο πρώτο πόδι του νομού μας. Ο κ. Σακκάς πήρε 149 από τους συνολικά 3.030 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μαυτομάτης πήρε 9 από τους 337.
Δήμος Νέας Προποντίδας
 Ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε για 846 ψήφους της ΝΔ. Ο κ. Σακκάς πήρε 2.387 από τους 7.454 του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μαυρομάτης πήρε 34 από τους 624 του ΚΚΕ.
Δήμος Πολυγύρου
 Στον δικό μας Δήμο, η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 533 ψήφων. Ο κ. Σακκάς πήρε 1.334 από τους 4.929 του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μαυρομάτης 171 από τους 624 του ΚΚΕ.
Δήμος Σιθωνίας
Στη Σιθωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε της ΝΔ με διαφορά 588 ψήφων. Ο κ. Σακκάς πήρε 738 ψήφους από τους 3.132 του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μαυρομάτης πήρε 53 από τους 186.
Ας δούμε τώρα τους σταυρούς των υποψηφίων βουλευτών στη Χαλκιδική συγκεντρωτικά. Οι βουλευτές που εξελέγησαν είναι: 
Η κα. Ιγγλέζη με τον ΣΥΡΙΖΑ,
ο κ. Βαγιωνάς με τη ΝΔ και
ο κ. Δριβελέγκας με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ορμυλιώτης Σακκάς Χρήστος, βγήκε τρίτος σε προτίμηση συνολικά
αλλά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.


ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ

ΠΑΣΟΚ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΚΚΕ

Αποτελέσματα Πανελλαδικά
Δείτε παρακάτω τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Στα δεξιά τα αναλυτικά ποσοστά και οι έδρες κάθε κόμματος. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.